Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Інформація про роботу Департаменту захисту довкілля та природокористування Харківської обласної державної адміністрації

У зв’язку із закінченням дії комплексної Програми охорони навколишнього природного середовища в Харківській області на 2009-2013 роки та на перспективу до 2020 року, з метою забезпечення можливості подальшого розвитку та фінансування у напрямку охорони довкілля, рішенням обласної ради від 24.12.2020 року № 9-VIII затверджено комплексну Програму охорони навколишнього природного середовища Харківській області на 2021-2027 роки.

На початок березня поточного року заплановано проведення засідання в рамках «круглого столу» з питання «Стан водних ресурсів в Харківській області». У засіданні приймуть участь представники Департаменту, Державної екологічної інспекції у Харківській області, Регіонального офісу водних ресурсів у Харківській області, ГУ Держпродспоживслужби в Харківській області, Харківського регіонального центру з гідрометеорології, НДУ «Український науково-дослідний інститут екологічних проблем», КП «Харківводоканал», Ізюмського комунального виробничого водопровідно-каналізаційного підприємства, КП «Чугуїввода», КП «Вода Есхара», КП «Зміївсервіс», КП П’ятигірської сільської ради «П’ятигірське». Під час засідання будуть обговорюватися актуальні питання захисту водних ресурсів від забруднення і контролю за їх станом.

Департаментом захисту довкілля та природокористування Харківської обласної державної адміністрації (далі - Департамент), в межах наданих повноважень, ведеться претензійно-позовна робота.

Наразі в провадженні Харківського окружного адміністративного суду перебуває судова справа за позовом Департаменту до Товариства з обмеженою відповідальністю «Радгоспне», третя особа - Державна екологічна інспекція у Харківській області, про анулювання дозволу на викиди забруднюючих речовин.

Другим апеляційним адміністративним судом розглядається адміністративна справа за апеляційною скаргою Департаменту на рішення Харківського окружного адміністративного суду від 01.09.2020 у справі № 520/2117/2020 за позовом Департаменту до Товариства з обмеженою відповідальністю "ПРОММЕТСПЛАВ", треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору - Стронов І.В., Державна екологічна інспекція у Харківській області, про анулювання дозволу на викиди забруднюючих речовин.

Крім того, Департамент приймає участь у судових справах в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, а саме:

- за позовами Прокуратури Харківської області в інтересах держави - Міністерства енергетики та захисту довкілля України, Державного агентства лісових ресурсів України, Харківського обласного управління лісового та мисливського господарства, Національного природного парку «Гомільшанські ліси» до ГУ Держгеокадастру у Харківській області та фізичних осіб, про визнання незаконними та скасування наказів, скасування запису про державну реєстрацію та повернення земельної ділянки. Таких справ на сьогодні вже більше 30; наразі триває розгляд справ;

- за позовом Погорілого О.Л. до Міністерства енергетика та захисту довкілля України, треті особи - Департамент захисту довкілля та природокористування Харківської обласної державної адміністрації, ПрАТ «УКРГАЗВИДОБУТОК», Мереф’янська міська рада, про визнання протиправним та скасування висновку.