Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Регулювання кількості безпритульних тварин гуманними засобами- одна з важливіших проблем на території Харківської області та м. Харкова.

12 листопада 2013 року відбулося засідання профільної робочої групи з питань екології та природних ресурсів Харківського регіонального Комітету з економічних реформ з питань поводження з безпритульними тваринами на території та Харківської області та м. Харкова та шляхів їх вирішення.

З метою забезпечення дотримання Правил утримання домашніх тварин, ведення обліку та здійснення контролю за утриманням і поводженням з домашніми тваринами, а також регулювання кількості безпритульних та бездоглядних тварин гуманними засобами на території м. Харкова та області територіальною громадою міста Харкова засновано комунальне підприємство «Центр поводження з тваринами» (далі - Центр).

У сфері поводження з безпритульними тваринами застосовуються принципи гуманного ставлення до тварин, сприяння вихованню відповідального ставлення та припинення жорстокості до тварин, а також необхідністю профілактичних заходів, спрямованих на запобігання появи нових безпритульних тварин. Уся діяльність в цій галузі проводиться у відповідності до Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження», і цілком відповідає нормам Європейської конвенції про захист тварин, рекомендаціям провідних світових організацій із захисту тварин, та практичному досвіду тих країн, де спосіб вирішення цих питань є найбільш прогресивним та найбільш ефективним.

Регулювання чисельності безпритульних тварин проводиться в Центрі за такою схемою:
1. Вилов тварин з розміщенням у пункті тимчасового утримання. Утримання тварин здійснюється у відповідності до Ветеринарно-санітарних вимог до утримання тварин у притулках, затверджених наказом Державного комітету ветеринарної медицини України від. 15.10.2010р. за № 438.
2. Усі виловлені тварини розміщуються на 7 діб на карантинному майданчику, згідно з положеннями ст. 24 ЗУ «Про захист тварин від жорстокого поводження», звідки власники виловлених загублених тварин вільно можуть їх забрати.
3. Серед незатребуваних тварин відбираються здорові і соціалізовані тварини, які переводяться в зону чистого притулку для тривалого утримання з метою пошуку для них нових власників.
4. До тварин, яким не вдалося знайти власника, застосовується гуманна евтаназія згідно з положеннями ст. 16 і 17 ЗУ «Про захист тварин від жорстокого поводження».

У червні 2013 р. введено в експлуатацію І чергу Центру – головний корпус з адміністративними приміщеннями, ветеринарною клінікою, притулком для кішок на 50 місць, 100 вольєрів карантинного майданчику і павільйон притулку на 100 собак.

У даний час продовжується будівництво другого павільйону притулку для собак, павільйону притулку для котів, боксів та навісу для спецавтотранспорту, будівлі адміністративно-побутового блоку, КПП, павільйонів для холодильного та кремаційного обладнання, прокладання інженерних мереж.

Безпритульним тваринам, яких було відібрано для пошуку власників або тим, які мають ознаки загублених домашніх тварин, здійснюється комплекс ветеринарних заходів: лабораторно-діагностичне дослідження, санітарно-профілактична обробка, щеплення проти сказу, у разі потреби – лікування, кастрація або інше оперативне втручання. З початку року 438 безпритульних тварин знайшли свого нового власника.

Не кидайте своїх чотирьохлапих друзів! Пам’ятайте: ми у відповіді за тих, кого приручили.