Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Повідомлення про намір отримати дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря КОМУНАЛЬНИМ ПІДПРИЄМСТВОМ «МУНІЦИПАЛЬНА КОМПАНІЯ ПОВОДЖЕННЯ З ВІДХОДАМИ» ХАРКІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

КОМУНАЛЬНЕ ПІДПРИЄМСТВО «МУНІЦИПАЛЬНА КОМПАНІЯ ПОВОДЖЕННЯ З ВІДХОДАМИ» ХАРКІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ (скорочена назва – КП «МКПВ» ХМР), ідентифікаційний код в ЄДРПОУ 30990215, місцезнаходження: 61072, м. Харків, вул. Табольська, 38, контактна особа: заступник директора – Ігор Юрійович Соловіченко, тел. +380996304466, ел. пошта: kp_mkpv@ukr.net, оголошує наміри отримати дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами для існуючого об’єкту - Комплекс з переробки твердих побутових відходів (Далі – Комплекс). Місце знаходження об’єкту: Харківська область, м. Дергачі, Кризький Яр. Метою отримання дозволу на викиди є продовження провадження діяльності відповідно до вимог законодавства України в галузі охорони атмосферного повітря з урахуванням новостворених джерел викидів.

В наявності висновок з ОВД про допустимість провадження діяльності із здійснення операцій в сфері поводження з небезпечними відходами на території ТПВ м. Дергачі Харківської області від 02.12.2020 р. № 21/01-20204225697/1 та висновок державної екологічної експертизи від 01.08.2017 р. № 7-03/12-18751/10-17 по матеріалам ОВНС на будівництво комплексу з переробки твердих побутових відходів з системою збору, утилізації полігонного газу та виробництва електричної енергії у м. Дергачі Харківської області.

Основною спеціалізацією КП «МКПВ» ХМР є оброблення та видалення безпечних відходів, збирання безпечних та небезпечних відходів, оброблення та видалення небезпечних відходів, відновлення відсортованих відходів та інша діяльність щодо поводження з відходами.

На Комплексі передбачається збирання, накопичення та тимчасове зберігання відходів окремо за видами сумісного зберігання, класами небезпеки та агрегатного стану.

На майданчику з переробки ТПВ знаходяться вагова, навіс для зберігання спецтехніки, дезінфекційний бар’єр для мийки коліс, ємність для зберігання ДП оснащена паливо-роздавальною колонкою, система збору та нейтралізації фільтрату, безпосередньо карти для захоронення ТПВ, система збору біогазу, який збирається на когенераційній установці перетворюється у теплову і електричну енергію для забезпечення власних потреб, факел для спалювання надлишків біогазу. На дільниці поводження з небезпечними відходами для їх термічного знешкодження використовується утилізатор УТ 500 та установка «Вихор»; для утилізації люмінесцентних лам - демеркуризатор; для подрібнення великогабаритних відходів - дробарки. Для поточних робіт на території обʼєкту передбачено зварювальний пост, в якості аварійного електропостачання - дизельгенератори.

Перелік основних забруднюючих речовин, що викидаються об’єктом в атмосферне повітря: залізо та його сполуки, манган та його сполуки, ртуть та її сполуки (у перерахунку на ртуть) (ртуть металічна), речовини у вигляді суспендованих твердих частинок, оксиди азоту (оксид та діоксид), аміак, метилмеркаптан (метантіол), діоксид сірки, сірководень, оксид вуглецю, спирт метиловий, ацетон, бензин (нафтовий, малосірчистий), бензол, етилбензол, толуол, фенол, формальдегід, ксилол, кислота оцтова, вуглеводні насичені С12-С19 (розчинник рпк-26611 і ін.), метан, кремнію двоокис аморфний (Аеросил-175), водень хлористий, титану диосид, бенз(а)пірен, а також парникові гази – вуглецю діоксид, оксид діазоту, метан.

Загальна кількість викидів в атмосферне повітря забруднюючих речовин складає 12361,845346101 т/рік (в т.ч. парникові гази без коду МОЗ: 12269,4873176 т/рік).

Вказаний об’єкт належить до другої групи - об’єкти, які взяті на державний облік і не мають виробництва або технологічне устаткування, на яких повинні впроваджуватися найкращі доступні технології та методи керування. Заходи щодо впровадження найкращих існуючих технологій виробництва, що потребують виконання не розробляються.

Заходи щодо скорочення викидів не розробляються, у зв’язку з тим, що на підприємстві викиди найбільш поширених і небезпечних забруднюючих речовин не перевищують встановлених нормативів граничнодопустимих викидів.

Пропозиції щодо дозволених обсягів викидів розроблені відповідно до інструкції про загальні вимоги до оформлення документів та відповідають чинному законодавству.

Пропозиції щодо умов, які встановлюються в дозволі на викиди: не для одного з вказаних дозволених видів викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря не повинні перевищуватися встановлені значення. Інших викидів в атмосферу, що чинять суттєвий вплив на навколишнє середовище, бути не повинно. Не повинна змінюватися технологія виробництва та облаштування виробництва. Всi виробничі процеси, що супроводжуються виділенням шкідливих речовин, повиннi проводитися суворо з додержанням виробничих інструкцій та інструкцій з охорони праці. Суб'єкт господарювання повинен направляти повідомлення в Державну екологічну інспекцію, після того, як відбувається щось з наступного: будь-який викид, який не відповідає вимогам Дозволу; будь-яка аварія, що може створити загрозу забруднення повітря або може потребувати екстрених заходів реагування. Суб'єкт господарювання повинен ввести в дію і підтримати в дії процедури для визначення необхідних сфер підготовки персоналу для всіх співробітників, робота яких може здійснити суттєвий вплив на забруднення атмосферного повітря. Персонал, який виконує спеціальні завдання, повинен мати необхідну кваліфікацію.

Пропозиції та зауваження щодо намірів отримати дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря від джерел викидів Комплексу з переробки твердих побутових відходів у м. Дергачі КП «МКПВ» ХМР приймаються в Харківській обласній військовій адміністрації за адресою: 61002, м. Харків, вул. Сумська, 64, тел. (057) 700-05-62, obladm@kharkivoda.gov.ua протягом 30 календарних днів з 19.02.2024 р.