Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Повідомлення про намір отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря ІСМА НАН України

Інститут сцинтиляційних матеріалів Національної академії наук України (скорочене найменування ІСМА НАН України), код з ЄДРПОУ 23756522, місцезнаходження: Україна, 61072, м. Харків, Шевченківський район, пр. Науки, 60, контактна особа: в.о. головного інженера – Сергій Ковальчук, телефон 057-341-03-37, info@isma.kharkov.ua оголошує наміри отримати дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами для двох власних об’єктів:

- Інститут сцинтиляційних матеріалів НАН України, який розташований за фактичною адресою: 61072, м. Харків, Шевченківський район, пр. Науки, 60;

- Сектор синтезу сцинтиляційних матеріалів Інституту сцинтиляційних матеріалів НАН України, який розташований за адресою: 61030, м. Харків, Основ’янський район, вул. Біологічна, 19.

Основною діяльністю ІСМА НАН України є наукові дослідження; додатковою (господарською) діяльністю – вирощування експериментальних зразків монокристалів, що застосовуються у фізиці високих енергій, позитронної та технічної томографії, ядерному та космічному приладобудуванні.

До майданчику Інституту сцинтиляційних матеріалів НАН України, розташованого за адресою: м. Харків, пр. Науки, 60, входять наступні технологічні ділянки та відділення: відділення підготовки сировини; ділянка ростових установок; експериментальний відділ; гараж та відкрита автостоянка.

На дільницях вирощування кристалів передбачено вирощування кристалів: натрію йодид NaI активований йодидом талію TII, (вміст активатору TII до 0,5 %); йодид цезію CsI, активований йодидом талію TII (вміст активатору TII до 0,5 %) або йодидом натрію CsI (NaI); вольфрамат цинку ZnWo; йодид стронцію, активований європієм SrI2 (Eu); йодид літію, активований європієм LiI (Eu); телурид кадмію-цинку (напівпровідниковий матеріал) CZT (CdZnТe); селенід цинку ZnSe; бромід церію CeBr3; вольфрамат кадмію CdWo. В експериментальному відділі проводиться механічна обробка металів, а на дільницях обробки кристалів та виготовлення детекторів відбувається їх різання та механічна обробка. У секторі впровадження методик дослідження сцинтиляторів здійснюється контроль якості детекторів та сировини.

Технологічна схема вирощування кристалів складається з наступних стадій: підготовка керамічних виробів (кристалізаційного вузла), тигля, екранів, затравочного тримача, сировини, затравочного кристала; вирощування кристала; термічна обробка кристалічної булі.

Зберігання автотранспорту ІСМА НАНУ для господарських потреб передбачено у гаражі та на відкритій автостоянці.

Перелік основних забруднюючих речовин, що викидаються в атмосферу: алюмінію оксид (у перерахунку на алюміній), заліза оксид (у перерахунку на залізо), магнію оксид, марганець і його сполуки (у перерахунку на двоокис марганцю), азоту діоксид, кислота азотна за молекулою HNO3, аміак, водень хлористий (соляна кислота) за молекулою HCl, йод, кремнію діоксид аморфний (Аеросил-175), вуглецю оксид, гексан, бензол, трихлорметан (хлороформ), етилацетат, ацетон, масло мінеральне нафтове (веретенне, машинне, циліндрове і ін.), сажа, зважені речовини, недиференційовані за складом, пил абразивно-металічний, пил металевий, кислота о-фосфорна, спирт ізопропіловий, спирт бутиловий, спирт ізобутиловий, дибутилфталат, поліетиленполіамін, триетаноламін, бензин (нафтовий, малосірчистий, у перерахунку на вуглець), гас, уайт-спірит, дихлоретан, ксилол, вуглеводні насичені С12-С19, ангідрид сірчистий.

Загальна кількість викидів в атмосферне повітря забруднюючих речовин на період проведення інвентаризації складає 0,5514814 т/рік.

До сектору синтезу сцинтиляційних матеріалів Інституту сцинтиляційних матеріалів НАН України, розташованого за адресою: м. Харків, вул. Біологічна, 19 входять наступні технологічні ділянки та відділення:

корпус Ф-3 – відділення полімеризації (здійснюється отримання пластмасових сцинтиляційних детекторів шляхом радикальної полімеризації стиролу сцинтиляційними добавками), відділення виробництва пластмасового профілю (проведення підготовчих операцій та полімеризація стиролу, який використовується для отримання профілю), склад зберігання прекурсорів (окреме приміщення), відділення регенерації йоду та йодиду талію (здійснюється отримання йоду з відпрацьованих розчинів власного виготовлення монокристалів), ділянки синтезу йодидів цезію і натрію та сушки (безпосереднє їх отримання та сушка);

корпус Л-1 – дільниця фарбування (нанесення порошкової фарби та запікання), пресування (зміна форми та розміру кристалів), CZT (кадмій, цинк, телур) вакуумної дистиляції (очищення сировини від домішок методом вакуумної перегонки), дільниця виготовлення пластмасових детекторів (лиття під тиском на термопластавтоматах), механічна майстерня (зварювання кольорових та чорних металів).

Перелік основних забруднюючих речовин, що викидаються в атмосферу: йод, кислота сірчана за молекулою H2SO4, натрiю йодид (за йодом), вуглецю оксид, стирол, толуол, ацетон, кислота оцтова, талію йодид (у перерахунку на талій), цезiй йодистий (у перерахунку на цезій), аерозоль лакофарбових матеріалів (лак БТ-577, емалі ПФ-115 и НЦ-5123 - суміш у рівних кількостях), масло мінеральне нафтове (веретенне, машинне, циліндрове і ін.).

Загальна кількість викидів в атмосферне повітря забруднюючих речовин на період проведення інвентаризації складає 0,4837166 т/рік.

Вказані об’єкти належать до третьої групи - об'єкти, які не беруться на державний облік і не мають виробництв або технологічного устаткування, на яких повинні впроваджуватися найкращі доступні технології та методи керування. Заходи щодо впровадження найкращих існуючих технологій виробництва, що потребують виконання, не розробляються.

Метою отримання дозволу на викиди є отримання дозволу для існуючих обʼєктів установи після проведення реконструкції. Наявний висновок з оцінки впливу на довкілля, в якому визначено допустимість провадження планованої діяльності, виданий Міндовкіллям №21/01-20214287767/1 від 07.02.2022.

Пропозиції щодо умов, які встановлюються в дозволі на викиди: для жодного з вказаних дозволених видів викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря не повинні перевищуватися встановлені значення. Інших викидів в атмосферу, що чинять суттєвий вплив на навколишнє середовище, бути не повинно. Не повинна змінюватися технологія виробництва. Не повинна змінюватися технологія облаштування виробництва.

Всi технологічні процеси, що супроводжуються виділенням шкідливих речовин, повиннi проводитися суворо з додержанням регламентів та інструкцій з охорони праці.

Суб'єкт господарювання повинен: направляти повідомлення, як по телефону, так і по факсу (якщо є така можливість) в Державну екологічну інспекцію у Харківській області, після того, як відбувається щось з наступного: будь-який викид, який не відповідає вимогам Дозволу; будь-яка аварія, що може створити загрозу забруднення повітря або може потребувати екстрених заходів реагування; ввести в дію і підтримати в дії процедури для визначення необхідних сфер підготовки персоналу для всіх співробітників, робота яких може здійснити суттєвий вплив на забруднення атмосферного повітря; вести відповідну документація про підготовку персоналу, персонал, повинен мати необхідну кваліфікацію.

Пропозиції та зауваження щодо намірів отримати дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря від джерел Інституту сцинтиляційних матеріалів НАН України та сектору синтезу сцинтиляційних матеріалів Інституту сцинтиляційних матеріалів НАН України приймаються в Харківській обласній військовій адміністрації за адресою: 61002, м. Харків, вул. Сумська, 64, тел. (057) 700-05-62, obladm@kharkivoda.gov.ua протягом 30 календарних днів з 10.07.2023.