Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

До уваги громадськості!

Унаслідок військової агресії з боку російської федерації 09.02.2024 на території нафтобази ТОВ «ХНБ-Резерв» у м. Харкові сталася пожежа, під час якої через пошкодження резервуарів з пально-мастильними матеріалами стався виток об’ємом понад 3 тис. м куб.

Забруднення зазнали ділянки річок Немишля, Харків, Лопань, Уди, Сіверський Донець на території Харківської міської територіальної громади, Харківського та Чугуївського районів області.

Питання ліквідації наслідків надзвичайної події, пов’язаної із забрудненням водних об’єктів Харківської області нафтопродуктами, розглянуто на засіданні регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Харківської області (далі – регіональна комісія). За результатами засідання регіональної комісії надані відповідні доручення органам державної виконавчої влади та місцевого самоврядування.

З залученням Регіонального офісу водних ресурсів у Харківській області та Науково-дослідної установи «Український науково-дослідний інститут екологічних проблем» (далі – НДУ «УкрНДІЕП») визначені місця та силами ГУ ДСНС України у Харківській області і Харківського рибоохоронного патруля встановлені загороджувальні бони на річках міста Харкова та Харківської області. У місцях встановлення загороджувальних бонів застосовується сорбент.

Регіональним офісом водних ресурсів у Харківській області, НДУ «УкрНДІЕП», Державною установою «Харківський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» (далі – ДУ «Харківський ОЦКПХ МОЗ»), Державною екологічною інспекцією у Харківській області згідно з розробленим графіком проводиться моніторинг забруднення всіх елементів довкілля.

Завдяки вжитим заходам з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації наразі спостерігається позитивна динаміка зниження вмісту нафтопродуктів у річках Немишля (кратність перевищень знизилась до 10 гранично допустимих концентрацій (ГДК), Харків (до 4,3 ГДК), Лопань, Уди (до 2 ГДК) та Сіверський Донець (до норми).

За інформацією Харківської міської ради на місці надзвичайної події здійснюється зняття забрудненого нафтопродуктами верхнього шару ґрунту на території приватних домоволодінь з подальшим завезенням родючого шару ґрунту. Знято 6,5 тис. кв. м забрудненого верхнього шару ґрунтових доріг із заміною покриття. Також встановлені додаткові бонові загородження та застосовується сорбент.

Ліквідація наслідків надзвичайної ситуації, пов’язаної із забрудненням ґрунтів та водних об’єктів Харківської області, триває.

Важливо: за результатами попередніх досліджень, у міських річках Харків, Лопань та Уди спостерігається зниження концентрації нафтопродуктів.