Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Про виконання відділом у справах релігій плану роботи Харківської обласної державної адміністрації на ІІІ квартал 2014 року.

У відповідності до Регламенту обласної державної адміністрації відділ у справах релігій обласної державної адміністрації надає інформацію про виконання плану роботи обласної державної адміністрації на ІІІ квартал 2014 року.
 
Протягом ІІІ кварталу 2014 року відділ відповідно до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» забезпечував реалізацію державної політики щодо релігії та церкви, здійснював розгляд документів та підготовку проектів розпоряджень голови обласної державної адміністрації щодо реєстрації статутів релігійних громад, змін, доповнень до них, реєстрації нових редакцій статутів релігійних громад тощо. Станом на 01.10.2014 у Харківській області діє 760 релігійних громад, що зареєстрували статути в обласній державній адміністрації. Протягом ІІІ кварталу 2014 року в обласній державній адміністрації зареєстровано статут трьох релігійних громад, нові редакції статутів 8-ми релігійних громад та зміни до статуту однієї релігійної громади.
 
19-20 липня року у Харкові перебував митрополит Київський і всієї України Онуфрій. Предстоятель Української Православної Церкви (на той час Місцеблюститель Київської Митрополичої кафедри митрополит Чернівецький і Буковинський Онуфрій). 20 липня у Свято-Благовіщенському кафедральному соборі митрополит Київський і всієї України Онуфрій, Предстоятель Української Православної Церкви очолив Божественну літургію. Голова Харківської облдержадміністрації Ігор Балута відвідав воскресне богослужіння в Свято-Благовіщенському кафедральному соборі м.Харкова.
 
21 липня 2014 року у свято Піщанської ікони Божої Матері, в Свято-Вознесенському кафедральному соборі Ізюмської єпархії Української Православної Церкви була відслужена Божественна літургія. Богослужіння очолив митрополит Київський і всієї України Онуфрій. Предстоятель Української Православної Церкви (на той час Місцеблюститель Київської митрополичої кафедри митрополит Чернівецький і Буковинський Онуфрій). На заході був присутній тимчасово виконуючий повноваження заступника голови Харківської обласної державної адміністрації І.Г.Варченко.
 
24 липня 2014 року тимчасово виконуючий повноваження заступника голови Харківської обласної державної адміністрації І.Г.Варченко відвідав Харківську хоральну синагогу та привітав з Днем народження (50-ти річчям) головного рабина Харкова та області Мойше Московича.
 
28 липня 2014 року у Харківській соборній мечеті (вул. Ярославська, 31) релігійна громада мусульман сунітського толку відсвяткувала закінчення Рамадану. На заході був присутній тимчасово виконуючий повноваження заступника голови Харківської обласної державної адміністрації І.Г.Варченко.
 
23 серпня 2014 року представники релігійних громад Української Православної Церкви, Української Автокефальної Православної церкви, Римсько-Католицької Церкви, релігійної громади мусульман сунітського толку та Вірменської Апостольської Церкви взяли участь в урочистій церемонії підняття Державного Прапора України, яка відбулася у трикутному сквері на проспекті Правди.
 
24 серпня 2014 року в урочистій церемонії покладання квітів до Монументу Незалежності України на майдані Конституції та до пам’ятника Т.Г.Шевченку, з нагоди 23-ї річниці незалежності України, взяли участь представники релігійних громад Української Православної Церкви, Римсько-Католицької Церкви, Вірменської Апостольської Церкви, релігійної громади мусульман сунітського толку та релігійної громади ортодоксального іудаїзму.
 
Протягом ІІІ кварталу 2014 року відділ у межах своїх повноважень надавав погодження на канонічну діяльність у релігійних громадах області іноземних місіонерів, погодження на видачу посвідок на тимчасове проживання іноземців в Україні.
 
Протягом ІІІ кварталу 2014 року відділом не проводилися семінари, круглі столи для керівників релігійних організацій області.
 
Протягом ІІІ кварталу 2014 року не проводилися засідання ради церков і релігійних організацій Харківської області.
 
Ситуація у релігійному середовищі області є стабільною, прогнозованою, кризові та конфліктні явища відсутні.