Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Про виконання відділом у справах релігій плану роботи Харківської обласної державної адміністрації на І квартал 2013 року

 

   У відповідності до Регламенту обласної державної адміністрації відділ у справах релігій обласної державної адміністрації надає інформацію про виконання плану роботи обласної державної адміністрації на І квартал 2013 року.
   Протягом І кварталу 2013 року відділ відповідно до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» забезпечував реалізацію державної політики щодо релігії та церкви, сприяв реєстрації статутів релігійних громад, змін, доповнень, реєстрації нових редакцій статутів релігійних громад тощо.    Станом на 01.04.2013 у Харківській області діє 735 релігійних громад, що зареєстрували статути в обласній державній адміністрації.
    Протягом І кварталу 2013 року в обласній державній адміністрації зареєстровано статути чотирьох релігійних громад.
   Протягом І кварталу 2013 року відділ у межах своїх повноважень надавав погодження на перебування та діяльність у релігійних громадах області іноземних місіонерів та на видачу посвідок на тимчасове проживання іноземців в Україні.
   07 січня духовенство та віруючі східного обряду відзначили свято Різдва Христового. Керівництво відділу у справах релігій відвідали святкову Різдвяну літургію у Благовіщенському кафедральному соборі Української Православної Церкви та привітали віруючих зі святом.
Святкові різдвяні літургії відбулися у всіх храмах м.Харкова та області, а також у всіх християнських релігійних громадах.
   19 січня віруючі східного обряду відзначили свято Хрещення Господнього. Священнослужителі православних та Греко-католицької церков здійснили чин освячення води у храмах, на джерелах та водоймищах м.Харкова та Харківської області. Обласною державною адміністрацією направлені листи до районних державних адміністрацій, районних у м.Харкові рад, міських рад щодо обов'язкового забезпечення правопорядку, безпеки громадян на воді, медичної допомоги у місцях проведення обряду. Під час свята не було жодних конфліктів чи порушень громадського порядку. Свято відбулося спокійно та організовано. Голова обласної державної адміністрації М.М.Добкін взяв участь в урочистому освяченні води на джерелі у Саржиному Яру.
   19-22 січня з нагоди відзначення свята Соборності України у храмах та молитовних будинках м. Харкова та області під час проведення служінь були здійснені молебні за процвітання єдиної України. 22 січня 2013 року відбулися урочисті заходи, присвячені відзначенню в області Дня Соборності та Свободи України. У церемонії покладання квітів до пам’ятника Т.Г.Шевченку та до пам’ятника Незалежності України взяли участь релігійні громади Української Православної Церкви та ортодоксального іудаїзму.
   14 лютого 2013 року на території Багатостороннього автомобільного пункту пропуску Нехотєєвка Бєлгородської області Російської Федерації відбулася урочиста церемонія відкриття та освячення Поклінного хреста. У заході взяв участь керуючий Харківською єпархіє Української Православної Церкви архієпископ Харківський і Богодухівський Онуфрій.
   14 лютого 2013року на залізничному переїзді в с.Пилипівка Жовтневого району м.Харкова відбувся «Реквієм пам'яті», присвячений загиблим радянським військовополоненим. Духовенство Харківської єпархії Української Православної Церкви здійснило панахиду за загиблими та взяло участь у покладанні квітів.
    15 лютого керівництво відділу привітали духовенство та віруючих православних релігійних громад зі свято Стрітення Господнього.
    15 лютого відбулося покладання квітів до Меморіального комплексу воїнам-афганцям (ст. м. «Наукова»). Перед покладанням квітів настоятель храму ікони Божої Матері «Взисканіє погібших» Харківської єпархії Української Православної Церкви здійснив панахиду за воїнами, що загинули у війнах на території інших держав. після закінчення урочистого мітингу заступник голови – керівник апарату обласної державної адміністрації В.В.Хома, посадові особи Харківської обласної ради та Харківської міської ради відвідали храм ікони Божої Матері «Взисканіє погібших» Харківської єпархії Української Православної Церкви, поставили свічки.
    21 лютого 2013 року м.Харків з робочим візитом відвідав Міністр доходів і зборів України О.Клименко, в рамках поїздки міністр відвідав Харківський Благовіщенський собор.
   24 лютого 2013 року за дорученням керівництва обласної державної адміністрації начальник відділу О.Ю.Чернявська відвідала та привітала духовенство та віруючих релігійної громади ортодоксального іудаїзму зі святом Пурим.
   Відділом у справах релігій здійснено організаційні заходи по залученню священнослужителів різних конфесій до участі у заходах з нагоди Національного шевченківського дня. 09 березня в м. Харкові у покладанні квітів до пам'ятника Т.Г.Шевченку взяли участь священнослужителі релігійних організацій Української Православної Церкви, Римсько-католицької церкви.
    25 березня керівництво відділу привітало духовенство та віруючих релігійної громади ортодоксального іудаїзму зі свято Пейсах.
   27 березня голова обласної державної адміністрації М.М.Добкін, керуючого Харківською єпархією Української Православної Церкви архієпископа Харківського і Богодухівського Онуфрія з днем народження.
   За дорученням керівництва обласної державної адміністрації начальник відділу у справах релігій облдержадміністрації О.Ю.Чернявська 31 березня
відвідала та привітала духовенство та віруючих релігійних громад Римсько-католицької церкви, Німецької євангелічно-лютеранської церкви зі святом Пасхи.
   Протягом І кварталу 2013 року не проводилися засідання ради церков і релігійних організацій Харківської області.