Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

4 лютого у Харківському художньому музеї, в рамках Проекту «Меценати-музеям України», відкривається виставка заслуженого діяча мистецтв України Юрія НАГУЛКА «Мирний час»

В рамках Проекту «Меценати-музеям України» Харківському художньому музею буде подаровано картину Юрія Нагулка «П’ятидесятниця»

4 лютого 2011 року в Харкові в одному з найстаріших художніх музеїв України розпочнеться новий етап Проекту «Меценати-музеям України» - виставка картин заслуженого діяча мистецтв України та знаного майстра духовного жанру у сучасному мистецтві Юрія НАГУЛКА - «Мирний час».

Організатори Проекту Федерація роботодавців України та Міжнародний Арт-Центр «Меценат» впевнені, що такий активний початок нового року якнайкраще підкреслює успішність Проекту. Сама ж ідея, за словами організаторів, з’явилася у зв’язку з тим, що понад 25 років держава майже не поповнювала музеї творами мистецтва сучасних авторів. Отже подібні виставки іменитих та талановитих митців, що підтримують меценати, допомагають сучасному українському мистецтву здобути визнання і активно приймати участь у формуванні образу нової сучасної України.
«Меценати сьогодні – це по суті нова культурна еліта, яка не лише зберігає надбання національної культури, вони формують новий образ сучасного мистецтва, а отже і новий образ України, як сучасної і розвиненої держави з багатими духовними та культурними коріннями», - зазначив Голова Ради Федерації роботодавців України Дмитро Олійник.
В урочистому відкритті виставки, яке відбудеться о 16:00, візьмуть участь голова Спільного представницького органу сторони роботодавців Дмитро Фірташ, голова Ради Федерацій роботодавців України Дмитро Олійник, керівники регіональних підрозділів ФРУ, роботодавці найбільших підприємств України (цього дня в Харкові проходить виїзне засідання ФРУ), вікарій Харківської єпархії Владика Онуфрий, а також представники культурної еліти Харкова і засобів масової інформації.

Ім’я Юрія Нагулка «вибухнуло» у 2009-2010 роках.
«Метрополітен музей», National Arts Club у Нью-Йорку, найбільший мистецький форум «АRT-BASEL/MIAMI BEACH», український культурний центр в Парижі, Музей російського мистецтва в Києві, державний Музей Тараса Шевченка, галерея «Печерська» (Свято-Успенська Києво-Печерська Лавра), Український музей в Нью-Йорку, Львівський Національний художній музей … Успіх на українських та ведучих закордонних аукціонах. Картини майстра з’являються у приватних колекціях мера Нью-Йорка, Голови Наглядової Ради «Метрополітен музею» М.Блумберга, президента Брукліна М.Марковітца, президента Манхеттену Х.Стрингера, колекціонера Е.Трампа, інших колекціях України, Німеччини, Великої Британії, Швеції, США та Росії. Географія та швидкість, з якою росте визнання «українського явища» вражає. Кожна виставка – це лише нові роботи.
Картини Юрія Нагулка по праву вже стали «культурним послом» України за кордоном. Зокрема, за підтримки Міністерства закордонних справ України, його виставки з нагоди святкування Дня Незалежності України відбулися у 2009 р. в Українському Домі в Нью-Йорку під час прийому всіх послів ООН українським представництвом ООН та у 2010р. в Українському культурному Центрі в Парижі під час офіційного посольського прийому. Крім того, після відвідання в Києві представниками ЮНЕСКО виставки Юрія Нагулка в галереї «Печерська», гості запропонували митцю виставити свою експозицію в штаб-квартирі ЮНЕСКО.
Але якщо майстер спроможний від щирого серця розкрити те, що дає Бог – його творчість не має перешкод на шляху до людей. Світло й Віра, якими Ю. Нагулко збагачує свої творіння, були відмічені й Церквою. У листопаді 2010 р. три виставки майстра (дві в Києві й одна в Полтаві) були внесені Українською Православною Церквою до програми святкування 75-річчя Митрополита Київського і всієї України Володимира. Під час останньої, яка проходила під час урочистого прийому з нагоди дня народження в Національній Опері України, картина художника «Добрий пастир» була подарована Патріарху.
Крім того, Українська Православна Церква включила картини Ю. Нагулка до складу унікальної колекції сучасного мистецтва духовного змісту Музею «Православна Україна» при майбутньому Свято-Воскресенському Кафедральному Соборі в Києві. Така колекція створюється вперше за всю історію України та Церкви.
На щастя «в своїй Вітчизні є пророк» і талант Юрія Нагулка був високо оцінений в Україні, отримавши меценатську підтримку. У минулому році, під час проведення благодійного аукціону в Національному заповіднику «Софія Київська» в рамках Проекту «Духовність у сучасному мистецтві» триптих, його триптих «Візантія» був переданий меценатами Федерації роботодавців України до колекції Львівського Національного музею ім. А. Шептицького.