Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Прес-реліз про проведення регіонального фестивалю пісенно-обрядового фольклору “Сьогодні Купала, а завтра Івана”

2 липня 2010 року на базі Національного літературно-меморіального музею Г.С. Сковороди, у мальовничому місці Слобожанщини, на теренах сучасної Золочівщини у с. Сковородинівка відбувся регіональний фестиваль пісенно-обрядового фольклору „Сьогодні Купала, а завтра Івана”.
У заході взяли участь аматорські фольклорні колективи, дослідницько-виконавські гурти, дитячі та молодіжні фольклористичні колективи Харківської області та м.Харкова (понад 500 учасників), які представляли купальські пісенно-обрядові традиції Харківщини.
Програма фестивалю була представлена різноманітними святковими заходами, які були спрямовані на відродження традицій святкування прадавнього Купала і зібрали понад 1500 глядачів.
У межах фестивалю було проведено конкурси: на краще обрядове купальське дерево – «Мареночка-Купалочка» та на кращу обрядову страву.
У конкурсі „Мареночка-купалочка” переможцями стали:
-народний аматорський фольклорний ансамбль „Слобожани” Чкалівського СБК Чугуївського району (І місце);
-народний аматорський фольклорний ансамбль „Берізка” Гетьманівського СБК Шевченківського району та вокальний ансамбль „Водограй” Краснокутського РБК (ІІ місце);
-аматорський фольклорний ансамбль «Лозовеньчанка» Лозовеньківського СК Балаклійського району та народний аматорський фольклорно-етноргафічний ансамбль „Родослав” Юліївського нафтогазопромислу Валківського району (ІІІ місце).
У конкурсі „Краща обрядова страва” перемогу здобули:
-народний аматорський фольклорний ансамбль „Берізка” Гетьманівського СБК Шевченківського району (І місце);
-народний аматорський фольклорний ансамбль „Калинонька” Лиманського СБК Зміївського району і аматорський вокальний ансамбль „Вишиванка” Березівського СК Харківського району (ІІ місце);
-аматорський фольклорний ансамбль „Журавка” Добропільського СБК Валківського району і аматорський фольклорний ансамбль „Світанок” Великобурлуцького РБК (ІІІ місце).
Завершився фестиваль обрядом потоплення купальського дерева „Марени”, пусканням віночків зі свічками на воду з човнів, запаленням купальського вогнища, спусканням вогняного колеса з гори та святковим феєрверком.