Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Прес-реліз про проведення регіонального фестивалю пісенно-обрядового фольклору “Сьогодні Купала, а завтра Івана”

2 липня 2010 року на базі Національного літературно-меморіального музею Г.С. Сковороди, у мальовничому місці Слобожанщини (колишнє Дике поле), на теренах сучасної Золочівщини у с. Сковородинівка (Пан-Іванівка) відбудеться регіональний фестиваль пісенно-обрядового фольклору „Сьогодні Купала, а завтра Івана”.
Організатори фестивалю: управління культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації, Національний літературно-меморіальний музей Г.С. Сковороди, Харківський обласний центр народної творчості.
Мета заходу - поєднання історичної пам’яті народу з відродженням традицій святкування прадавнього Купала.
У фестивалі візьмуть участь 29 аматорських колективів із Харківської області та 8 з м. Харкова, які представлятимуть купальські пісенно-обрядові традиції Харківщини.
Програма фестивалю буде представлена святковими заходами, які проходитимуть на майданчиках та алеях, розташованих у парковій зоні Національного літературно-меморіального музею Г.С. Сковороди:
15.00 - концерт колективів-учасників „На Купало сонце грало” на головному майданчику;
15.30 - традиційні народні танці у виконанні колективів - учасників, конкурси та народні розваги на танцювально - ігровому майданчику;
18.00 – відкриття фестивалю та концерт на головному майданчику.
У межах фестивалю буде проведено конкурси: на краще обрядове купальське дерево – «Мареночка-Купалочка» та на кращу обрядову страву.
Під час заходу відбудеться акція Посольства Королівства Норвегії в Україні, товариства дружби „Україна-Норвегія” та Харківського обласного центру народної творчості з передачі в дар закладам культури Харківщини книги Г.Чйона „Русь вікінгів”.
Також гості та учасники фестивалю зможуть відвідати Національний літературно-меморіальний музей Г.С. Сковороди.
Завершиться захід обрядом потоплення купальського дерева „Марени”, пусканням віночків зі свічками на воду з човнів, запаленням купальського вогнища, спусканням вогняного колеса з гори та святковим феєрверком.
Запрошуємо усіх бажаючих на свято!