ВИТЯГ З ПРОТОКОЛУ № 3 засідання колегії обласної державної адміністрації від 26 червня 2012 року "Про хід виконання рішення засідання колегії обласної державної адміністрації від 17 травня 2012 року «Про стан цінової ситуації на споживчому ринку Харківської області»
Розглянувши питання про хід виконання рішення колегії Харківської обласної державної адміністрації від 17 травня 2012 року «Про стан цінової ситуації на споживчому ринку Харківської області», колегія Харківської обласної державної адміністрації відмічає, що управліннями обласної державної адміністрації у травні-червні 2012 року були проведені заходи щодо забезпечення стабільної цінової ситуації на споживчому ринку Харківської області.
Головним управлінням економіки Харківської обласної державної адміністрації 07 червня 2012 року проведено обласну нараду за участю керівників управлінь обласної державної адміністрації, заступників голів районних державних адміністрацій та заступників міських голів міст обласного значення щодо визначення шляхів виконання рішення колегії Харківської обласної державної адміністрації.
У травні - червні поточного року Головним управлінням економіки Харківської обласної державної адміністрації систематично проводилась робота з аналізу цінової ситуації на споживчому ринку області та кожного тижня надавалась інформація керівництву обласної державної адміністрації про рівень цін на основні продукти харчування.
Раз на місяць проводився аналіз загального індексу споживчих цін та його складових, аналіз індексу споживчих цін на продукти, інформація про результати якого доповідалась на апаратних нарадах голови обласної державної адміністрації.
Головним управлінням економіки Харківської обласної державної адміністрації разом з Головним управлінням агропромислового розвитку Харківської обласної державної адміністрації проведена робота із виконання Плану заходів щодо забезпечення балансу рівнів закупівельних, оптово-відпускних та роздрібних цін на молоко і молокопродукти (далі – План), затвердженого головою Харківської обласної державної адміністрації М.М. Добкіним 24 квітня 2012 року.
Усі заходи, передбачені Планом, проведені повністю і своєчасно, а саме: організовані та проведені переговори з керівниками молокопереробних підприємств, здійснювалося спостереження за зміною роздрібних цін у мережах супермаркетів, встановлений контроль за виконанням умов Меморандуму про взаємопорозуміння та співпрацю між Харківською обласною державною адміністрацією, виробниками молока, молокопереробними підприємствами та суб’єктами мережевої роздрібної торгівлі, підписаного в березні 2012 року, проведена спільна з Харківським обласним територіальним відділенням Антимонопольного комітету України нарада з керівниками молокопереробних підприємств та керівниками мереж супермаркетів продовольчого профілю.
Головним управлінням економіки Харківської обласної державної адміністрації постійно проводиться робота з хлібопекарськими підприємствами області та торговельними мережами міста Харкова, районів і міст обласного значення щодо забезпечення стабільних цін на ринку хлібів масового вжитку та виконання умов Меморандуму порозуміння між Харківською обласною державною адміністрацією, виробниками борошна, хліба і хлібобулочних виробів та супермаркетами продовольчого профілю, підписаного 30 серпня 2011 року.
Головним управлінням економіки Харківської обласної державної адміністрації разом з районними державними адміністраціями та міськвиконкомами міст обласного значення розроблено, згідно з розпорядженням голови Харківської обласної державної адміністрації від 19.04.2012 № 242 «Про проведення продовольчих ярмарків у місті Харкові, районах і містах області», нову дислокацію продовольчих ярмарків, які проводяться у районах області та містах обласного значення кожні вихідні та передсвяткові дні.
Головним управлінням агропромислового розвитку Харківської обласної державної адміністрації у травні-червні поточного року:
здійснювався моніторинг цін на основні види продукції, яка виробляється сільгоспвиробниками та переробними підприємствами області, а саме: закупівельних цін на молоко, велику рогату худобу, свиней, яйця курячі, оптово-відпускних цін на молокопродукти, ковбасні вироби, м'ясо птиці, цукор;
аналізувався рівень оптово-відпускних цін на борошно пшеничне і житнє, зернові та технічні культури, що склалися на позабіржовому ринку області.
Харківським обласним територіальним відділенням Антимонопольного комітету України постійно проводиться робота із дослідження поведінки основних суб'єктів господарювання, що діють на ринках основних продуктів харчування, розглядаються справи за ознаками порушення законодавства про захист економічної конкуренції.
Районними державними адміністраціями та міськими радами міст обласного значення:
заплановано на червень-липень 2012 року розглянути питання про стан цінової ситуації на споживчому ринку на засіданнях відповідних колегій;
посилена робота з вжиття вичерпних заходів щодо скорочення та ліквідації розбіжностей цін у районах і містах із середніми цінами по області на основну групу продуктів харчування, по яких проводиться державне регулювання цін.
Цінова ситуація на споживчому ринку області у травні-червні 2012 року забезпечена в цілому стабільною.
Рівень інфляції по Харківській області, починаючи з квітня 2012 року, має поступову динаміку зниження.
Якщо у І кварталі 2012 року він складав 100,7%, то за січень-травень 2012 року показник склав 100,4% при середньому показнику по Україні 100,4% (у січні-травні 2011 року показники складали відповідно 104,8% і 105,5%).
Найбільше вплинуло на рівень інфляції у квітні-травні 2012 року подорожчання алкогольної продукції на 1,5% та підвищення вартості послуг: транспорту – на 2,3%, охорони здоров'я – на 0,9%.
Індекс споживчих цін на продукти харчування, що входить у число рейтингових показників, установлених Кабінетом Міністрів України, за п'ять місяців цього року склав 99,2% при середньому показнику по Україні 99,4% (у січні-травні 2011 року показники складали відповідно 104,3% і 105,8 %).
За травень-червень поточного року ціни на хліб масового вжитку не змінювались та знаходяться у межах соціальних рівнів цін.
За січень-травень 2012 року продукти харчування по області подешевшали на 0,8% (за 2011 рік рівень подешевлення склав 0,6%).
За п'ять місяців цього року в магазинах і супермаркетах знизились ціни на 10 продуктів харчування з 20, на продовольчих ринках – на 11 із 22, по яких проводиться моніторинг цін.
Ціни знизились на: борошно (-0,3%), макаронні вироби (-0,4%), крупу гречану (-16,4%), рис (-24,9%), молоко жирністю 2,5% (-7,9%), сметану жирністю 20% (-5,1%), масло вершкове (-8,1%), сир жирністю 9% (-0,2%),
яйце куряче (-18,5%), цукор (-20,0%), картоплю (-16,7%), капусту (-16,3%), моркву (-9,9%), буряк (-8,3%), цибулю (-24,3%).
яйце куряче (-18,5%), цукор (-20,0%), картоплю (-16,7%), капусту (-16,3%), моркву (-9,9%), буряк (-8,3%), цибулю (-24,3%).
«Борщовій набір овочів» за січень-травень цього року подешевшав на 10%.
Поряд з цим в області як і раніше мають місце випадки необґрунтованого підвищення цін з боку виробників основних продуктів харчування.
Так у третій декаді травня підприємствами ПрАТ «Хлібозавод «Салтівський» та ТОВ «Хлібопекарський комплекс «Кулинічівський» були необґрунтовано та у порушення домовленостей, закріплених у підписаному 30 серпня 2011 року Меморандумі порозуміння, підвищені оптово-відпускні ціни на хлібобулочні вироби (батони) на 7-8%.
Означена ситуація аналізується відповідними підрозділами обласної державної адміністрації.
З метою безумовного виконання рішення колегії обласної державної адміністрації від 17 травня 2012 року «Про стан цінової ситуації на споживчому ринку Харківської області» та забезпечення стабільної цінової ситуації на споживчому ринку області колегія Харківської обласної державної адміністрації вирішила:
1. Інформацію заступника голови обласної державної адміністрації Сапронова Ю.А. про хід виконання рішення колегії обласної державної адміністрації від 17 травня 2012 року «Про стан цінової ситуації на споживчому ринку Харківської області» взяти до відома.
2. Рекомендувати Харківському обласному територіальному відділенню Антимонопольного комітету України (Косолапов А.Г.) провести роботу з дослідження діяльності основних суб'єктів господарювання, що діють на ринку хліба і хлібобулочних виробів, у тому числі підприємств ПрАТ «Хлібозавод «Салтівський» та ТОВ «Хлібопекарський комплекс «Кулинічівський», за ознаками виконання ними вимог законодавства про захист економічної конкуренції.
Голова обласної державної
адміністрації, голова колегії
обласної державної адміністрації М.М. ДОБКІН