Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

ВИТЯГ З ПРОТОКОЛУ № 2 засідання колегії обласної державної адміністрації від 17 травня 2012 року "Про стан цінової ситуації на споживчому ринку Харківської області"

 5. Про стан цінової ситуації на споживчому ринку Харківської області.
 
Розглянувши питання про стан цінової ситуації на споживчому ринку Харківської області, колегія обласної державної адміністрації відмічає, що на споживчому ринку області в 2011 році та в І кварталі 2012 року спостерігалася стабільна цінова ситуація.
Рівень інфляції по області за 2011 рік склав 4,1% (індекс споживчих цін – 104,1% при середньому показнику по Україні 104,7%) та знизився порівняно з рівнем інфляції в 2010 році більше ніж у 2 рази (9,0%).
Найбільше вплинуло на рівень інфляції в області в 2011 році підвищення цін на такі товари і послуги: алкогольні напої та тютюнові вироби – на 8,9%, послуги транспорту – на 23,4%, тарифи на житло, воду, електроенергію, газ – на 9,1%, послуги охорони здоров'я – на 7,1%.
У 2011 році ціни на продукти харчування в цілому знизились на 0,6%. Індекс споживчих цін на продукти харчування за січень-грудень 2011 року, який є рейтинговим показником, встановленим Кабінетом Міністрів України, склав 99,4% (5 місце серед регіонів України) проти 110,0% за аналогічний період 2010 року, тобто, інфляційна складова індексу зменшилась більш ніж у 10 разів.
Протягом 2011-2012 років ціни на хліб масового вжитку в області були стабільними. Суттєво зменшились у 2011 році ціни на: картоплю – на 43,8%, капусту – на 60,5%, цибулю – на 49,3%, моркву – на 34,6%, буряк – на 36,6%, унаслідок чого вартість «борщового набору овочів» зменшилась на 41,5%.
На ринку світлих нафтопродуктів за 2011 рік подорожчали дизельне пальне на 29,4%, бензин А-95 – на 27,2%.
Індекс споживчих цін за І квартал 2012 року склав 100,7% при середньому показнику по Україні 100,7% (у січні-березні 2011 року – 103,2%).
Індекс споживчих цін на продукти харчування за січень-березень 2012 року склав 100,3% (при середньому показнику по Україні 100,6%) –
14-15 місце серед регіонів України. Порівняно з аналогічним показником 2011 року – 102,9%, інфляційна складова індексу в І кварталі 2012 року знизилась майже в 10 разів.
У першому кварталі 2012 року зменшились ціни на крупу гречану – на 7,1%, рис – на 11,3%, цукор – на 10,1%, картоплю – на 1,7%, капусту – на 6,1%, цибулю – на 8,4%, моркву – на 3,8%.
На ринку світлих нафтопродуктів за І квартал 2012 року подорожчали дизельне пальне на 3,8%, бензин А-95 – на 5,4%.
З метою недопущення підвищення цін на основні споживчі товари та послуги Харківською обласною державною адміністрацією в 2011 році та в І кварталі 2012 року вживався відповідний комплекс заходів.
У червні 2011 року було розглянуто питання «Про стан цінової ситуації на споживчому ринку області» на спільному засіданні колегії обласної державної адміністрації та зборів адміністративно-господарського активу області.
Головним управлінням агропромислового розвитку Харківської обласної державної адміністрації, Головним управлінням промисловості, транспорту і зв'язку Харківської обласної державної адміністрації, Головним управлінням економіки Харківської обласної державної адміністрації щотижня проводився аналіз закупівельних, оптово-відпускних та роздрібних цін на основні продукти харчування.
Важливим фактором стабільності цінової ситуації стали позитивні результати роботи в агропромисловому комплексі області, які були отримані в 2011 році. Так в 2011 році всіма категоріями господарств одержано зернових та зернобобових культур 3,5 млн. тонн або в 2,7 раза більше ніж у 2010 році, завдяки чому було сформовано регіональний запас продовольчого зерна в обсязі 105,8 тис. тонн.
У минулому році зріс порівняно з 2010 роком урожай насіння соняшнику – на 29,8%, цукросировини – у 2,1 раза, зерна гречки – у 4,1 раза, яєць та молока – відповідно на 17,8% та 1,2%, картоплі – у 2 рази, овочів – у 1,5 раза.
У першому кварталі 2012 року в цілому по області забезпечено зростання (відносно аналогічного періоду 2011 року): чисельності великої рогатої
худоби – до 216,1 тис. голів або на 5,3%, виробництва молока –
до 100,9 тис. тонн або на 9,7%, яєць від птиці всіх видів – до 307,0 млн. штук або на 2,9%.
У 2011 році індекс виробництва в легкій промисловості склав 123,3%, що сприяло збільшенню пропозицій від місцевих товаровиробників на споживчому ринку області.
У 2011 році двічі, у лютому та в серпні 2011 року, були підписані меморандуми порозуміння між обласною державною адміністрацією, хлібопекарськими підприємствами області та мережами супермаркетів щодо стабільності цін на хліб та хлібобулочні вироби.
У березні 2012 року було підписано Меморандум порозуміння між Харківською обласною державною адміністрацією, сільгосптоваровиробниками, молокопереробними підприємствами та роздрібними мережами супермаркетів області щодо забезпечення стабільних цін на молоко та молочні продукти.
Кількість продовольчих ярмарків за участю сільгосптоваровиробників, які були проведені в 2011 році в місті Харкові, районах і містах обласного значення, збільшилась порівняно з 2010 роком на 17% (1582 ярмарки), за січень-квітень 2012 року порівняно з аналогічним періодом 2011 року – на 65,7% (до 711).
У той же час у роботі, спрямованій на забезпечення стабільної цінової ситуації, існують певні недоліки та проблеми.
В агропромисловому комплексі області в 2011 році знизилось виробництво м'яса на 4,3%, у першому кварталі 2012 року в цілому по області відбулося порівняно із січнем-березнем 2011 року скорочення обсягів реалізації м'яса худоби і птиці (у живій вазі) на 13,1%, зменшилась чисельність свиней на 25,1%, птиці всіх видів – на 14,7%.
Сільгосппідприємствами недостатня увага приділялася роботі зі створення в області сучасних терміналів для зберігання овочів і фруктів.
Окремі хлібопекарські підприємства, у тому числі ПрАТ «Хлібозавод «Салтівський», КВФ «Рома», ТОВ «Хлібозавод «Ново-Баварський» допускали непоодинокі порушення домовленостей, які були закріплені в Меморандумі порозуміння, підписаному 30.08.2011.
В області в І кварталі 2012 року мав місце дисбаланс рівнів закупівельних цін на молоко та оптово-відпускних цін молокопереробних підприємств на молочні продукти. Так середні закупівельні ціни на молоко від сільгоспвиробників знизились на 14% – 18%, від населення області – на
24% – 30%, у той же час оптово-відпускні ціни на молоко та молокопродукти знизились лише на 4% – 8%.
У 2011 році індекс промислового виробництва харчових продуктів і напоїв склав у порівнянні з 2010 роком 97,9%, що зменшило пропозицію від місцевих товаровиробників на споживчому ринку області.
Окремі управління обласної державної адміністрації, у тому числі Головне управління промисловості, транспорту і зв'язку Харківської обласної державної адміністрації, Головне управління житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури Харківської обласної державної адміністрації, Головне управління охорони здоров'я Харківської обласної державної адміністрації не визначились у своїй ролі та відповідальності за динаміку окремих складових індексу споживчих цін і у вирішенні завдань, покладених на них розпорядженням голови Харківської обласної державної адміністрації від 16.07.2010 № 386 «Про стан цінової ситуації на споживчому ринку області».
Неефективною залишається робота окремих районних державних адміністрацій з питань проведення аналізу процесів ціноутворення, що призводить до суттєвого перевищення середньообласних цін на основні продовольчі товари, які реалізуються в районах та містах області. Наприклад, у Близнюківському, Борівському, Валківському, Коломацькому, Лозівському районах ціни на борошно вищого гатунку вище середніх по області
на 16% – 26%; у Балаклійському, Близнюківському, Богодухівському, Ізюмському, Коломацькому районах ціни на крупу гречану – вище
на 13% – 25%.
При проведенні продовольчих ярмарків має місце низький рівень організаційної роботи та відповідальності з боку Барвінківської, Борівської, Коломацької, Печенізької, Чугуївської, Шевченківської та інших районних державних адміністрацій.
З метою забезпечення стабільної цінової ситуації на споживчому ринку області та усунення недоліків, які негативно впливають на стан цінової ситуації на споживчому ринку Харківської області, колегія Харківської обласної державної адміністрації вирішила:
 
1. Інформацію заступника голови обласної державної адміністрації Сапронова Ю.А. про стан цінової ситуації на споживчому ринку Харківської області взяти до відома.
 
2. Головному управлінню економіки Харківської обласної державної адміністрації (Авершин С.В.):
2.1. Постійно проводити аналіз цінової ситуації на споживчому ринку області та своєчасно інформувати керівництво обласної державної адміністрації про ціни на основні споживчі товари.
2.2. Вжити заходів щодо забезпечення економічно обґрунтованого балансу рівнів закупівельних, оптово-відпускних і роздрібних цін на молоко та молокопродукти.
2.3. Постійно проводити роботу щодо забезпечення стабільних цін на хліб масового вжитку в районах і містах області.
2.4. Забезпечити створення на продовольчих ринках області додаткових торгових місць для здійснення торгівлі безпосередньо сільгосптоваровиробниками та представниками особистих господарств, налагодити при вирішенні цього питання спільну роботу з Головним управлінням агропромислового розвитку Харківської обласної державної адміністрації, районними державними адміністраціями та виконавчими органами міських рад міст обласного значення.
 
3. Головному управлінню агропромислового розвитку Харківської обласної державної адміністрації (Кулик О.Г.):
3.1. У межах повноважень забезпечити здійснення контролю за процесами ціноутворення на сільськогосподарську продукцію, організувати щотижневий моніторинг закупівельних цін від сільгосптоваровиробників і оптово-відпускних цін переробних підприємств області.
3.2. Вжити заходів щодо підвищення обсягів реалізації на продовольчому ринку продукції, яка вироблена місцевими сільгосптоваровиробниками, у тому числі за рахунок:
утворення регіонального запасу продовольчого зерна в обсязі, не нижчому рівня 2011 року;
збільшення обсягів виробництва м'яса та м'ясопродуктів, молока та молокопродуктів, борошна вищого ґатунку, цукру, гречаної, манної, вівсяної круп, пшона, картоплі, овочів та фруктів;
створення овочесховищ з потужностями, необхідними для зберігання продукції в обсягах споживання населення області.
 
4. Головному управлінню промисловості, транспорту і зв'язку Харківської обласної державної адміністрації (Гуренко Ю.О.):
4.1. Вжити заходів щодо збільшення обсягів виробництва на підприємствах харчової та легкої промисловості, сприяти збільшенню на споживчому ринку області товарів місцевих товаровиробників.
4.2. Постійно проводити роботу з хлібопекарськими підприємствами області щодо недопущення необґрунтованого підвищення оптово-відпускних цін на хліб і хлібобулочні вироби та зниження обсягів випічки хліба масового вжитку.
 
5. Головному управлінню промисловості, транспорту і зв'язку Харківської обласної державної адміністрації (Гуренко Ю.О.), Головному управлінню агропромислового розвитку Харківської обласної державної адміністрації (Кулик О.Г.), Головному управлінню економіки Харківської обласної державної адміністрації (Авершин С.В.), Головному управлінню житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури Харківської обласної державної адміністрації (Грива Р.С.), Головному управлінню охорони здоров'я Харківської обласної державної адміністрації (Галацан О.В.), Головному управлінню освіти і науки Харківської обласної державної адміністрації (Шаповал Р.В.), Головному управлінню у справах сім'ї, молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації (Перепелиця Д.І.), управлінню паливно-енергетичного комплексу Харківської обласної державної адміністрації (Без'язичний В.Ф.), управлінню у справах преси та інформації Харківської обласної державної адміністрації (Маренич В.М.), Управлінню культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації (Кузнєцов Д.П.) посилити контроль за рівнем складових індексу споживчих цін, постійно аналізувати динаміку їх коливань та вживати заходів щодо недопущення їх необґрунтованого зростання.
 
6. Головам районних державних адміністрацій:
6.1. Розглянути на засіданнях відповідних колегій районних державних адміністрацій питання щодо стану цінової ситуації.
6.2. У межах своїх повноважень здійснювати контроль за ціновою ситуацією на продовольчих ринках відповідних районів.
6.3. У межах своїх повноважень вжити вичерпних заходів щодо ліквідації або скорочення розбіжності цін у районах із середніми цінами по області на основну групу продуктів харчування, по яких проводиться державне регулювання цін.
 
Рекомендувати міським головам міст обласного значення здійснити аналогічні заходи.
 
7. Запропонувати Харківському обласному територіальному відділенню Антимонопольного комітету України (Косолапов А.Г.), у межах повноважень посилити контроль за виконанням вимог чинного законодавства з питань ціноутворення.
 
8. Головному управлінню економіки Харківської обласної державної адміністрації (Авершин С.В.) підготувати проект розпорядження голови Харківської обласної державної адміністрації з означеного питання.
 
 
Голова обласної державної                                                              М.М. ДОБКІН
адміністрації,  голова колегії     
обласної державної адміністрації