Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Витяг з протоколу № 7 засідання колегії обласної державної адміністрації від 19 грудня 2013 року "Про хід виконання Закону України від 16.10.2012 № 5451-VI "Про затвердження Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії захворюванню на туберкульоз на 2012 – 2016 роки".

Розглянувши питання про хід виконання Закону України від 16.10.2012 № 5451-VI «Про затвердження Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії захворюванню на туберкульоз на 2012 – 2016 роки», колегія обласної державної адміністрації відзначає, що у 2012 – 2013 роках відбулося:
системне поліпшення епідемічної ситуації та створення умов загального та рівного доступу населення до якісних послуг з профілактики, діагностики і лікування туберкульозу;
зменшення кількості хворих на туберкульоз, зниження захворюваності та смертності від нього; приведено у відповідність до реальної потреби стаціонарний ліжковий фонд фтизіатричної служби;
створення на базі Обласного протитуберкульозного диспансеру № 1 повноцінної хірургічної служби для лікування хворих на легеневі та позалегеневі форми туберкульозу;
розроблення та впровадження механізму взаємодії та координації роботи підрозділів фтизіатричної служби з закладами охорони здоров’я територій первинного та вторинного рівнів із визначенням контингентів хворих для проведення лікування в амбулаторних умовах після основного курсу лікування в стаціонарі та хворих, які не виділяють мікобактерії туберкульозу;
поетапне поліпшення умов перебування пацієнтів та безпеки роботи персоналу із приведенням до вимог інфекційного контролю у всій мережі протитуберкульозних закладів.
Поряд з певними досягненнями за окремими напрямами роботи залишаються проблемні питання, що потребують особливої уваги з боку керівників органів місцевої влади, закладів охорони здоров’я та фахівців щодо охоплення цільовими профілактичними оглядами, проведення туберкулінодіагностики у дитячого контингенту віком від 4 до 14 років. Потребує подальшого зміцнення матеріально-технічна база фтизіатричної служби області. В закладах охорони здоров’я протитуберкульозного профілю потребують заміни 8 рентгенологічних апаратів, які експлуатуються понад 20 років та повністю вичерпали свій ресурс. Для проведення необхідних досліджень в умовах бактеріологічної лабораторії ІІІ рівня Обласного протитуберкульозного диспансеру № 1 біологічний матеріал (мокроту) необхідно доставляти спеціальним транспортом туберкульозної служби.
З метою подальшої реалізації у Харківській області Закону України «Про затвердження Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії захворюванню на туберкульоз на 2012 – 2016 роки», колегія обласної державної адміністрації вирішила:

1. Інформацію заступника голови обласної державної адміністрації Шурми І.М. про хід виконання Закону України від 16.10.2012 № 5451-VI «Про затвердження Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії захворюванню на туберкульоз на 2012 – 2016 роки» взяти до відома.

2. Головам районних державних адміністрацій:
2.1. Аналізувати щокварталу стан виконання на відповідних територіях Закону України «Про затвердження Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії захворюванню на туберкульоз на 2012 – 2016 роки» та вживати відповідні заходи.
2.2. Передбачати при формуванні показників місцевих бюджетів на наступний рік виділення коштів на придбання туберкуліну для проведення скринінгу на туберкульоз у дітей від 4 до 14 років.
2.3. Сприяти укомплектуванню вакантних посад лікарів-фтизіатрів для надання спеціалізованої медичної допомоги хворим на туберкульоз.
2.4. Здійснювати протиепідемічні заходи, спрямовані на запобігання поширенню захворювання на туберкульоз на відповідних територіях.
2.5. Забезпечити контрольоване лікування хворих на туберкульоз в системі первинної медичної допомоги.
2.6. Розглянути питання щодо забезпечення соціальною підтримкою хворих, які систематично отримують лікування та не переривають його.
2.7. Вжити заходів щодо підтримання в актуальному стані реєстру хворих на туберкульоз та забезпечити його своєчасне оновлення.
2.8. Забезпечити залучення громадських організацій до активної участі у роботі з протидії захворюванню на туберкульоз, забезпечення захисту населення, формування у суспільстві толерантного ставлення до осіб, хворих на туберкульоз, ВІЛ-інфікованих осіб та запобігання їх дискримінації у закладах охорони здоров’я.
2.9. Розглянути питання щодо своєчасного забезпечення житлом медичних працівників протитуберкульозної служби.

Рекомендувати міським головам міст обласного значення здійснити аналогічні заходи.

3. Департаменту фінансів Харківської обласної державної адміністрації (Овсянніков С.І.) при формуванні показників обласного бюджету, починаючи з 2014 року, передбачити поетапне виділення коштів на придбання спеціалізованих автомобілів медичної допомоги та проведення капітальних ремонтів у закладах охорон здоров’я протитуберкульозного профілю.

4. Рекомендувати ректорам Харківського національного медичного університету Лісовому В.М., Харківської медичної академії післядипломної освіти Хвисюку О.М. забезпечити виконання Закону України «Про затвердження Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії захворюванню на туберкульоз на 2012 – 2016 роки» в частині удосконалення системи додипломної та післядипломної освіти у галузі фтизіатрії.

5. Департаменту праці та соціального захисту населення Харківської обласної державної адміністрації (Захуцька О.В.) забезпечити:
виконання Закону України «Про затвердження Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії захворюванню на туберкульоз на 2012 – 2016 роки» в частині обстеження осіб, що довгостроково перебувають і проживають в інтернатних установах;
взаємодію з територіальними закладами охорони здоров’я щодо проведення цільових профілактичних оглядів на туберкульоз, профілактичного лікування контактуючих осіб.

6. Рекомендувати Головному управлінню Держсанепідслужби у Харківській області (Колпакова Т.М.) здійснювати протиепідемічні заходи, спрямовані на запобігання поширенню захворювання на туберкульоз у закладах охорони здоров’я, місцях довгострокового перебування осіб і проживання хворих на туберкульоз.

7. Департаменту охорони здоров’я Харківської обласної державної адміністрації (Галацан О.В.):
7.1. Забезпечити:
контроль за реалізацією Закону України «Про затвердження Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії захворюванню на туберкульоз на 2012 – 2016 роки» у закладах охорони здоров’я первинного, вторинного та третинного рівнів (щомісяця);
контроль за ефективним та раціональним використанням сучасного медичного обладнання, закупленого за кошти субвенції з державного бюджету, лікарських засобів та витратних матеріалів;
укомплектування штатних посад у фтизіатричній службі фізичними особами з відповідною фаховою освітою та проведення їх своєчасної атестації;
координацію та співпрацю з управлінням Державної пенітенціарної служби України в Харківській області щодо взаємообміну інформацією про осіб, які поступають до закладів виконання покарань та звільняються з них, надання організаційно-методичної та консультативної допомоги;
взаємодію з Головним управлінням Міністерства внутрішніх справ України в Харківській області щодо надання стаціонарної медичної допомоги хворим на активну форму туберкульозу, затриманим за підозрою у вчиненні злочинів, до яких застосовано запобіжний захід взяття під варту.
7.2. Вживати заходів щодо підвищення рівня поінформованості населення з питань запобігання захворюванню на туберкульоз шляхом організації просвітницької діяльності (лекції, бесіди, телепередачі, розповсюдження соціальної реклами).
7.3. Підготувати проект розпорядження голови обласної державної адміністрації про хід виконання Закону України від 16.10.2012 № 5451-VI «Про затвердження Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії захворюванню на туберкульоз на 2012 – 2016 роки».

 

Голова обласної державної
адміністрації, голова колегії                                                                   М.М. ДОБКІН