Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Витяг з протоколу № 6 засідання колегії обласної державної адміністрації від 21 листопада 2013 року "Про хід виконання рішення позачергового розширеного засідання колегії обласної державної адміністрації від 18 червня 2013 року «Про роботу реєстраційної служби Головного управління юстиції у Харківській області".

Проаналізувавши хід виконання рішення позачергового розширеного засідання колегії обласної державної адміністрації від 18 червня 2013 року «Про роботу реєстраційної служби Головного управління юстиції у Харківській області» та заслухавши інформацію заступника голови обласної державної адміністрації Анпілогова О.В., начальника реєстраційної служби Головного управління юстиції у Харківській області Дробота О.І. із зазначеного питання, колегія обласної державної адміністрації відзначає наступне.
З метою забезпечення виконання рішення колегії обласної державної адміністрації від 18 червня 2013 року «Про роботу реєстраційної служби Головного управління юстиції у Харківській області» (далі – рішення колегії від 18 червня 2013 року) обласною державною адміністрацією, районними державними адміністраціями та міськими радами міст обласного значення, Головним управлінням юстиції у Харківській області, реєстраційними службами Головного управління юстиції у Харківській області та районних (міськрайонних) управлінь юстиції у Харківській області протягом червня – листопада 2013 року вжито комплекс додаткових організаційно-практичних заходів та прийняті управлінські рішення, направлені на забезпечення ефективної реалізації на території області державної політики в сфері реєстрації та створення належних умов для роботи реєстраційних служб територіальних органів юстиції.
В області налагоджено ефективну взаємодію місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та реєстраційних служб територіальних органів юстиції.
Результатом такої взаємодії є забезпечення належного виконання на території Харківської області розпоряджень Кабінету Міністрів України від 04 лютого 2013 року № 47-р «Деякі питання належного функціонування системи органів державної реєстрації речових прав на нерухоме майно» та від 15 травня 2013 року № 301-р «Деякі питання функціонування органів державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців» (у межах компетенції місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування).
Усі реєстраційні служби територіальних управлінь юстиції Харківської області забезпечені належними приміщеннями для розташування робочих місць співробітників реєстраційних служб. Робочі місця державних реєстраторів речових прав на нерухоме майно та державних реєстраторів юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців облаштовані необхідним матеріально-технічним обладнанням. Своєчасно та у повному обсязі забезпечено передачу архівних справ з державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців. Більшість реєстраційних служб забезпечені приміщеннями для зберігання реєстраційних та облікових справ.
З метою спрощення процедури та поліпшення якості надання адміністративних послуг триває процес удосконалення роботи реєстраційних служб області за всіма напрямами їх діяльності.
Проводиться робота з кадрового забезпечення реєстраційних служб територіальних управлінь юстиції. Так, з метою максимального використання кадрового потенціалу реєстраційних служб територіальних управлінь юстиції Харківської області, раціонального розподілу навантаження між державними реєстраторами, реєстраційною службою Головного управління юстиції у Харківській області до Державної реєстраційної служби України були внесені пропозиції щодо запровадження концепції «універсального реєстратора», реалізація якої дозволить уніфікувати роботу всіх співробітників реєстраційних служб та зробити їх універсальними фахівцями.
На виконання вимог Закону України «Про адміністративні послуги» в усіх реєстраційних службах територіальних органів юстиції запроваджено єдиний графік роботи відповідно до якого обслуговування заявників здійснюється щодня з понеділка по суботу, а також забезпечено вільний доступ до приміщень реєстраційних служб територіальних органів юстиції осіб з обмеженими фізичними можливостями шляхом установлення пандусів та (або) кнопок виклику. Приміщення реєстраційних служб обладнані інформаційними стендами з необхідною інформацією в обсязі, достатньому для отримання відповідних адміністративних послуг без сторонньої допомоги, а також «скриньками довіри» для зауважень і пропозицій щодо якості надання адміністративних послуг.
Реєстраційна служба постійно здійснює моніторинг та вживає заходи з вдосконалення процесу прийому громадян, що в результаті дозволило вирішити проблемне питання з чергами.
Станом на 11 листопада 2013 року центри надання адміністративних послуг утворені та функціонують у 26 районах Харківської області та 7 містах обласного значення Харківської області.
Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 11 лютого 2013 року № 76-р «Деякі питання використання у 2013 році державних капітальних видатків» (зі змінами) та наказу Мінрегіону України від 30 серпня 2013 року № 414 «Про затвердження Переліку проектів та заходів, що фінансуються у 2013 році за рахунок коштів державного бюджету, передбачених на утворення центрів надання адміністративних послуг» Харківській області на створення центрів надання адміністративних послуг виділено 2321,92 тис. грн (по 55,3 тис. грн для кожного району і міста обласного значення, для м. Харкова – 497,02 тис. грн).
Головним розпорядником бюджетних коштів є Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, розпорядником бюджетних коштів нижчого рівня визначено Департамент економіки і міжнародних відносин Харківської обласної державної адміністрації.
Таким чином, вимоги Закону України «Про адміністративні послуги»
у частині створення центрів надання адміністративних послуг будуть виконані у встановлений термін, а виділення коштів з державного бюджету надасть можливість укомплектувати створені центри необхідним устаткуванням
і меблями.
Інформація про виконання вимог Закону України «Про адміністративні послуги» постійно висвітлюється на офіційному веб-сайті Харківської обласної державної адміністрації та на офіційних веб-сайтах районних державних адміністрацій, у районних комунальних друкованих засобах масової інформації та обласній газеті «Слобідський край».
Завдяки спільним зусиллям та заходам, вжитим обласною та районними державними адміністраціями у взаємодії з реєстраційними службами та органами місцевого самоврядування, забезпечено належну та стабільну роботу реєстраційних служб територіальних органів юстиції у Харківській області.

Ураховуючи зазначене вище, а також пропозиції, внесені під час обговорення зазначеного питання, колегія обласної державної адміністрації вирішила:

1. Інформацію заступника голови обласної державної адміністрації Анпілогова О.В. та начальника реєстраційної служби Головного управління юстиції у Харківській області Дробота О.І. про хід виконання рішення позачергового розширеного засідання колегії обласної державної адміністрації від 18 червня 2013 року «Про роботу реєстраційної служби Головного управління юстиції у Харківській області» взяти до відома.

2. Визнати, що комплекс додаткових організаційно-практичних заходів,
вжитих обласною державною адміністрацією, районними державними адміністраціями та міськими радами міст обласного значення у взаємодії з Головним управлінням юстиції у Харківській області та реєстраційними службами територіальних органів юстиції у Харківській області, в цілому забезпечує належну реалізацію державної політики у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень і державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців.

3. Головам районних державних адміністрацій забезпечити в межах компетенції:
належну реалізацію державної політики у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, створення за участю органів місцевого самоврядування належних умов для здійснення державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців;

активну взаємодію та співпрацю з керівниками реєстраційних служб територіальних органів юстиції, зокрема щодо вирішення питання з розміщення реєстраційних та облікових справ у спеціально виділених приміщеннях.

Рекомендувати міським головам міст обласного значення вжити аналогічних заходів.

4. Рекомендувати Головному управлінню юстиції у Харківській області (Мохончук С.М.), реєстраційній службі Головного управління юстиції у Харківській області (Дробот О.І.) у межах компетенції вжити додаткових вичерпних заходів щодо належного забезпечення реалізації на території Харківської області реєстраційною службою Головного управління юстиції у Харківській області державної політики у сфері реєстрації, зокрема:
4.1. Вирішити питання щодо розміщення реєстраційних та облікових справ в спеціально виділених приміщеннях.
4.2. Продовжити вжиття заходів щодо запровадження концепції «універсального реєстратора», реалізація якої дозволить уніфікувати роботу всіх співробітників реєстраційних служб та оперативно вживати заходів для забезпечення безперебійного процесу державної реєстрації на території Харківської області.

Голова обласної державної
адміністрації, голова колегії                                                                       М.М. ДОБКІН