Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Витяг з протоколу № 5 позачергового засідання колегії обласної державної адміністрації від 28 жовтня 2013 року "Про стан взаємодії органів державної влади та органів внутрішніх справ Харківської області у сфері забезпечення додержання норм Конституції і законів України, забезпечення правопорядку, захисту прав і свобод громадян."

Вивчивши стан взаємодії місцевих органів виконавчої влади та органів внутрішніх справ Харківської області у сфері забезпечення додержання норм Конституції і законів України, забезпечення правопорядку, захисту прав і свобод громадян та заслухавши інформацію заступника голови обласної державної адміністрації Анпілогова О.В., прокурора Харківської області Тюріна Г.Є., начальника Головного управління Міністерства внутрішніх справ України в Харківській області Демченка О.М., начальника Управління Міністерства внутрішніх справ України на Південній залізниці Мельниченка А.М. із зазначеного питання, колегія обласної державної адміністрації відзначає наступне.
Протягом 2013 року місцевими органами виконавчої влади та органами внутрішніх справ Харківської області обласного та районного рівня на виконання пункту 1 статті 3 Указу Президента України від 24 травня 2013 року № 307/2013 «Про заходи щодо забезпечення здійснення місцевими державними адміністраціями виконавчої влади на відповідній території» та пункту 4 рішення Ради регіонів від 20 червня 2013 року було вжито ряд організаційно-практичних заходів та прийняті управлінські рішення з метою забезпечення належної взаємодії між місцевими органами виконавчої влади та органами внутрішніх справ Харківської області.
Вжиті заходи позитивно вплинули на стан законності та ефективність боротьби зі злочинністю в регіоні, захист прав та законних інтересів громадян і держави, внаслідок чого була забезпечена стабільна криміногенна ситуація та суттєве зменшення кількості окремих видів тяжких злочинів (за окремими видами). У регіоні зареєстровано 62 607 кримінальних правопорушень, що становить 114, 1 на 10 тис. населення (у цілому по Україні – 117,5
на 10 тис. населення). У структурі злочинності досягнуто зниження питомої ваги таких видів кримінальних правопорушень: особливо тяжких злочинів – 1,8 % (по Україні – 2,3 %), тяжких злочинів – 22,6% (по Україні – 25 %), злочинів невеликої тяжкості – 28,4 % (по Україні – 31 %).
Разом з тим, у регіоні спостерігаються окремі негативні тенденції
у структурі злочинності, а саме: збільшення кількості злочинів проти власності та ріст рецидивної злочинності. Значною залишається кількість кримінальних правопорушень, скоєних неповнолітніми. Суттєвою є кількість правопорушень проти безпеки руху та експлуатації транспорту. Потребує покращення стан протидії злочинам, що скоюються у громадських місцях.
Недостатньою є робота щодо протидії незаконному обігу наркотичних засобів у регіоні. Необхідно вживати додаткових заходів на території Харківської області щодо протидії незаконному обігу лому чорних та кольорових металів, ядерних та інших радіоактивних матеріалів.
Найбільш криміногенна ситуація спостерігається у Валківському, Зміївському, Куп’янському, Лозівському, Нововодолазькому районах Харківської області.
Необхідно зазначити, що на цей час в області нараховується
1367 сільських населених пунктів, де відсутні підрозділи міліції.
Крім того, в останній час кількість громадських формувань, утворених відповідно до Закону України «Про участь громадян в охороні громадського порядку і державного кордону», та кількість учасників зазначених формувань значно зменшились, що, у тому числі, пов’язано з недостатнім фінансуванням видатків на заохочення членів громадських формувань за активну участь
у заходах з охорони правопорядку. Так, на території міста та області на теперішній час діє 182 (торік – 208) громадських формування з охорони громадського порядку у складі 3 450 (торік – 4 810) членів. За участю громадськості задокументовано 1 385 (торік – 1 597) адміністративних правопорушень.
Додаткового вивчення потребує стан ефективності виконання окремих заходів комплексної Програми профілактики правопорушень у Харківській області на 2011 – 2015 роки, затвердженої рішенням Харківської обласної ради від 17 лютого 2011 року № 82-VІ, щодо їх реального впливу на боротьбу зі злочинністю у громадських місцях та необхідності встановлення камер відеоспостереження у місцях концентрації скоєння правопорушень.
Такий стан справ зумовлює необхідність вжиття додаткових спільних зусиль місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та органів внутрішніх справ обласного та районного рівнів, спрямованих на подолання цих негативних явищ на території Харківської області. У зв’язку із зазначеним на засіданнях колегій районних державних адміністрацій Харківської області розглядалися питання щодо стану взаємодії місцевих державних адміністрацій з органами внутрішніх справ районного рівня. За результатами такого розгляду 16 вересня 2013 року рішенням спільного засідання колегії Первомайської районної державної адміністрації та адміністративно-господарського активу стан взаємодії районної державної адміністрації та Первомайського районного відділу Головного управління Міністерства внутрішніх справ України в Харківській області визнано незадовільним, надано негативну оцінку роботі районного відділу, а його керівника визнано таким, що не відповідає займаній посаді.
Також рішенням колегії Зачепилівської районної державної адміністрації від 30 вересня 2013 року стан взаємодії районної державної адміністрації із Зачепилівським районним відділом Головного управління Міністерства внутрішніх справ України в Харківській області визнано незадовільним.
Разом з тим, при проведенні засідань колегій районних державних адміністрацій в окремих випадках має місце формальний підхід до прийняття управлінських рішень, у тому числі стосовно оцінки рівня взаємодії органів влади та правоохоронних органів, а також стану законності на території відповідного району, що, в свою чергу, нівелює зусилля влади щодо налагодження дієвої взаємодії з органами внутрішніх справ та негативно впливає на авторитет органів державної влади в цілому.
На виконання розпорядження голови обласної державної адміністрації
від 22 липня 2013 року № 264 «Про забезпечення дієвої взаємодії місцевих органів виконавчої влади та правоохоронних органів на території Харківської області», з метою удосконалення взаємодії місцевих державних адміністрацій
з органами прокуратури, іншими правоохоронними органами з питань виконання на території Харківської області Конституції і законів України, актів Президента України, Кабінету Міністрів України, інших органів виконавчої влади, забезпечення законності і правопорядку, додержання прав і свобод громадян Управлінням забезпечення законності і правопорядку, додержання прав і свобод громадян Харківської обласної державної адміністрації спільно із провідними науковими установами юридичного і правоохоронного спрямування та за участю прокуратури Харківської області, інших правоохоронних органів забезпечено розроблення Комплексу заходів щодо забезпечення дієвої взаємодії місцевих органів виконавчої влади з правоохоронними органами Харківської області у галузі забезпечення законності і правопорядку, додержання прав і свобод громадян.
Для подолання негативних тенденцій у сфері боротьби зі злочинністю, укріплення законності і правопорядку, забезпечення додержання на території Харківської області гарантованих Конституцією та законами України прав і свобод громадян місцевим органам виконавчої влади та органам внутрішніх справ обласного та районного рівнів необхідно вжити додаткових спільних заходів.
Ураховуючи зазначене вище, а також пропозиції, внесені під час обговорення вказаного питання, колегія обласної державної адміністрації вирішила:

1. Інформацію заступника голови обласної державної адміністрації Анпілогова О.В. про стан взаємодії місцевих органів виконавчої влади та органів внутрішніх справ Харківської області у сфері забезпечення додержання норм Конституції і законів України, забезпечення правопорядку, захисту прав і свобод громадян, а також інформацію прокурора Харківської області Тюріна Г.Є., начальника Головного управління Міністерства внутрішніх справ України в Харківській області Демченка О.М., начальника Управління Міністерства внутрішніх справ України на Південній залізниці Мельниченка А.М. взяти до відома.

2. Визнати, що місцевими органами виконавчої влади та органами внутрішніх справ Харківської області обласного та районного рівнів у цілому забезпечено належний рівень взаємодії, що, в свою чергу, позитивно вплинуло на стан законності та ефективність боротьби зі злочинністю в регіоні, захист прав та законних інтересів громадян і держави.

3. Ухвалити Комплекс заходів щодо забезпечення дієвої взаємодії місцевих органів виконавчої влади з правоохоронними органами Харківської області у галузі забезпечення законності і правопорядку, додержання прав і свобод громадян (далі – Комплекс заходів).
Рекомендувати місцевим державним адміністраціям Харківської області, органам прокуратури та іншим правоохоронним органам Харківської області забезпечити застосування Комплексу заходів у практичній діяльності.

4. Визнати необхідність у потребі введення посадової особи з числа керівництва Харківської обласної державної адміністрації до складу колегій Головного управління Міністерства внутрішніх справ України в Харківській області та Управління Міністерства внутрішніх справ України на Південній залізниці.

5. Заступникам голови обласної державної адміністрації згідно з розподілом обов’язків та в межах компетенції забезпечити виконання структурними підрозділами обласної державної адміністрації заходів комплексної Програми профілактики правопорушень у Харківській області на 2011 – 2015 роки, затвердженої рішенням Харківської обласної ради
від 17 лютого 2011 року № 82-VІ, з метою ефективної протидії злочинності та корупції.

6. Управлінню забезпечення законності і правопорядку, додержання прав і свобод громадян Харківської обласної державної адміністрації (Кутєпов Ю.В.):
6.1. До кінця IV кварталу 2013 року спільно з Департаментом охорони здоров’я Харківської обласної державної адміністрації (Галацан О.В.), Департаментом соціального захисту населення Харківської обласної державної адміністрації (Захуцька О.В.), Департаментом науки і освіти Харківської обласної державної адміністрації (Шаповал Р.В.), Департаментом у справах молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації (Перепелиця Д.І.), Департаментом агропромислового розвитку Харківської обласної державної адміністрації (Панов В.В.), Департаментом культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації (Кузнєцов Д.П.), Департаментом масових комунікацій Харківської обласної державної адміністрації (Маренич В.М.) у взаємодії з Головним управлінням Міністерства внутрішніх справ України в Харківській області (Демченко О.М.), Управлінням Міністерства внутрішніх справ України на Південній залізниці (Мельниченко А.М.), Управлінням Служби безпеки України в Харківській області (Пащенко В.В.), Харківською митницею Міндоходів (Орлов О.О.), Східним регіональним управлінням Державної прикордонної служби України (Кучеренко А.А.) розробити та надати на затвердження голові обласної державної адміністрації План заходів щодо виконання на території Харківської області протягом 2014 – 2015 років Концепції реалізації державної політики у сфері протидії поширенню наркоманії, боротьби з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів на 2011 – 2015 роки.
6.2. Протягом першого півріччя 2014 року:
6.2.1. Спільно з Департаментом у справах молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації (Перепелиця Д.І.), службою у справах дітей Харківської обласної державної адміністрації (Печерських Т.П.), Департаментом науки і освіти Харківської обласної державної адміністрації (Шаповал Р.В.), Департаментом соціального захисту населення Харківської обласної державної адміністрації (Захуцька О.В.) у взаємодії з прокуратурою Харківської області (Тюрін Г.Є.), Головним управлінням Міністерства внутрішніх справ України в Харківській області (Демченко О.М.), Управлінням Міністерства внутрішніх справ України на Південній залізниці (Мельниченко А.М.), Управлінням Державної пенітенціарної служби України в Харківській області (Бараш Є.Ю.) вивчити стан дотримання в Харківській області законодавства, регламентуючого захист прав і законних інтересів дітей, попередження злочинності серед неповнолітніх.
Інформацію щодо результатів вивчення вказаного питання винести на розгляд колегії Харківської обласної державної адміністрації у другому півріччі 2014 року.
6.2.2. Спільно з Департаментом інноваційного розвитку промисловості
і транспортної інфраструктури Харківської обласної державної адміністрації (Гуренко Ю.О.) у взаємодії з Головним управлінням Міністерства внутрішніх справ України в Харківській області (Демченко О.М.), Управлінням Міністерства внутрішніх справ України на Південній залізниці (Мельниченко А.М.), Управлінням Служби безпеки України в Харківській області (Пащенко В.В.), Харківською митницею Міндоходів (Орлов О.О.), Східним регіональним управлінням Державної прикордонної служби України (Кучеренко А.А.), Харківським національним університетом внутрішніх справ (Гусаров С.М.) вивчити стан ефективності виконання заходів, передбачених пунктами 7.1 – 7.33 розділу 7 «Заходи щодо забезпечення охорони громадського порядку та безпеки дорожнього руху» комплексної Програми профілактики правопорушень у Харківській області на 2011 – 2015 роки, затвердженої рішенням Харківської обласної ради від 17 лютого 2011 року № 82-VІ, щодо їх реального впливу на боротьбу зі злочинністю у громадських місцях.
Опрацювати питання щодо необхідності розроблення додаткових заходів до вказаної Програми стосовно забезпечення громадського порядку та громадської безпеки під час проведення культурних, спортивних та інших масових заходів, запобігання скоєнню правопорушень та злочинів у громадських місцях, у тому числі щодо забезпечення встановлення у зазначених місцях систем відеоспостереження.
У разі розроблення додаткових заходів до Програми забезпечити внесення обласною державною адміністрацією відповідного проекту рішення на розгляд Харківської обласної ради протягом другого півріччя 2014 року.

7. Головам районних державних адміністрацій:
7.1. Забезпечити безумовне виконання вимог Указу Президента України
від 24 травня 2013 року № 307/2013 «Про заходи щодо забезпечення здійснення місцевими державними адміністраціями виконавчої влади на відповідній території» стосовно дієвої взаємодії з органами прокуратури, іншими правоохоронними органами з питань забезпечення на відповідній території виконання Конституції і законів України, актів Президента України, Кабінету Міністрів України, інших органів виконавчої влади, забезпечення законності і правопорядку, додержання прав і свобод громадян та з метою ефективного виконання загальнодержавних, регіональних та районних програм з питань профілактики правопорушень, протидії та запобігання корупції.
7.2. Протягом І кварталу 2014 року:
7.2.1. Проаналізувати стан виконання районних програм з питань профілактики правопорушень, протидії та запобігання корупції, вжити додаткових заходів щодо забезпечення їх належного та ефективного виконання.
7.2.2. За результатами роботи у 2013 році додатково вивчити стан взаємодії з органами прокуратури, іншими правоохоронними органами з питань забезпечення законності і правопорядку на відповідній території та винести відповідні питання на розгляд колегій районних державних адміністрацій, виключивши формальний підхід до прийняття управлінських рішень, у тому числі стосовно оцінки рівня взаємодії органів влади та правоохоронних органів, а також стану законності на території відповідного району.
Під час вивчення та розгляду зазначених питань урахувати негативні тенденції в структурі злочинності районів, особливу увагу приділити питанням:
1) профілактики особливо тяжких, тяжких злочинів, у тому числі проти життя і здоров’я осіб (Балаклійська, Барвінківська, Близнюковська, Богодухівська, Борівська, Валківська, Великобурлуцька, Вовчанська, Дворічаська, Дергачівська, Зміївська, Золочівська, Ізюмська, Красноградська, Краснокутська, Куп’янська, Лозівська, Нововодолазька, Первомайська, Харківська, Чугуївська, Шевченківська районні державні адміністрації);
2) профілактики та запобігання злочинності серед неповнолітніх, виявлення дорослих осіб, які втягують неповнолітніх у злочинну діяльність (Балаклійська, Барвінківська, Валківська, Великобурлуцька, Вовчанська, Дергачівська, Зачепилівська, Зміївська, Золочівська, Ізюмська, Красноградська, Краснокутська, Лозівська, Нововодолазька, Первомайська, Чугуївська районні державні адміністрації);
3) профілактики рецидивної злочинності та підвищення рівня соціальної адаптації осіб, які звільнились з місць позбавлення волі (Барвінківська, Борівська, Валківська, Дергачівська, Зачепилівська, Зміївська, Золочівська, Ізюмська, Красноградська, Куп’янська, Лозівська, Нововодолазька, Первомайська, Харківська, Шевченківська районні державні адміністрації);
4) профілактики злочинів проти власності (Балаклійська, Вовчанська, Дергачівська, Зміївська, Ізюмська, Куп’янська, Лозівська, Нововодолазька, Харківська, Чугуївська районні державні адміністрації);
5) профілактики злочинності у громадських місцях (Валківська, Зачепилівська, Краснокутська, Куп’янська, Шевченківська районні державні адміністрації).
7.3. Протягом першого півріччя 2014 року спільно з органами місцевого самоврядування та у взаємодії з органами внутрішніх справ вивчити стан виконання вимог Закону України «Про участь громадян в охороні громадського порядку і державного кордону» щодо створення та ефективності діяльності громадських формувань з охорони громадського порядку.
За необхідності вжити додаткових заходів щодо підтримки існуючих та утворення нових громадських формувань, у тому числі козацьких.
7.4. Запровадити практику регулярного проведення особистих прийомів громадян спільно з керівниками органів внутрішніх справ районного рівня. Особливу увагу приділити проведенню особистих прийомів громадян, які проживають у населених пунктах, віддалених від адміністративних центрів.

8. Рекомендувати Головному управлінню Міністерства внутрішніх справ України в Харківській області (Демченко О.М.) та Управлінню Міністерства внутрішніх справ України на Південній залізниці (Мельниченко А.М.):
8.1. Забезпечити належну взаємодію з місцевими державними адміністраціями з питань забезпечення законності і правопорядку, додержання прав і свобод громадян в регіоні.
8.2. Розробити та запровадити механізм термінового інформування керівництва обласної державної адміністрації про виникнення надзвичайних подій і резонансних злочинів на території області з метою оперативного реагування на зміни криміногенної ситуації та підвищення ефективності здійснення обласною держаною адміністрацією повноважень і функцій у галузі забезпечення законності, правопорядку, додержання прав і свобод громадян.

9. Рекомендувати Головному управлінню Міністерства внутрішніх справ України в Харківській області (Демченко О.М.):
Розглянути на колегії Головного управління Міністерства внутрішніх справ України в Харківській області питання щодо боротьби
зі злочинністю та забезпечення правопорядку в Харківській області, особливу увагу приділити протидії тим категоріям злочинів, що мають негативні тенденції в структурі злочинності.
Заслухати звіти про стан виконання службових обов’язків керівниками Валківського, Зачепилівського, Зміївського, Куп’янського, Лозівського, Нововодолазького, Первомайського районних відділів Головного управління Міністерства внутрішніх справ України в Харківській області.

За результатами розгляду:
вирішити питання про відповідність займаній посаді начальника Первомайського районного відділу Головного управління Міністерства внутрішніх справ України в Харківській області Каракуци С.В. та, за наявності законних підстав, вирішити питання про відповідальність інших керівників;
вжити додаткових організаційно-практичних заходів, направлених на захист життя, здоров’я, прав та законних інтересів громадян від протиправних посягань.

10. Рекомендувати Управлінню Міністерства внутрішніх справ України на Південній залізниці (Мельниченко А.М.):
10.1. Вжити додаткових заходів щодо поліпшення безпеки пасажирів
і обслуговуючого персоналу на транспортних магістралях Південної залізниці, залізничних вокзалах, посилення режиму охорони важливих об’єктів транспорту.
10.2. Забезпечити проведення комплексу необхідних заходів, спрямованих на викриття злочинів у сфері обігу лому чорних та кольорових металів, а також викриття злочинів, пов’язаних із незаконним обігом ядерних та інших радіоактивних матеріалів на території Харківської області.

11. Департаменту масових комунікацій Харківської обласної державної адміністрації (Маренич В.М.) у взаємодії з інформаційними службами
(прес-службами) правоохоронних органів регіону забезпечити висвітлення
у друкованих засобах масової інформації та на офіційних веб-сайтах обласної та районних державних адміністрацій інформації про вжиті Харківською обласною державною адміністрацією заходи щодо забезпечення взаємодії місцевих державних адміністрацій з органами прокуратури та іншими правоохоронними органами.

12. Контроль за виконанням цього рішення покласти на голову обласної державної адміністрації М.М. Добкіна.


Голова обласної державної
адміністрації, голова колегії                                                                        М.М. ДОБКІН