Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

итяг з протоколу № 4 засідання колегії обласної державної адміністрації від 10 вересня 2013 року "Про підсумки збирання ранніх зернових і зернобобових культур, про завдання щодо збирання кукурудзи на зерно та стан формування регіонального запасу продовольчого зерна на 2013/2014 маркетинговий рік."

Заслухавши та обговоривши питання про підсумки збирання ранніх зернових і зернобобових культур, про завдання щодо збирання кукурудзи на зерно та стан формування регіонального запасу продовольчого зерна на 2013/2014 маркетинговий рік, колегія обласної державної адміністрації відмічає наступне.
Загальна площа збирання ранніх зернових та зернобобових культур у Харківській області у 2013 році становила 706,7 тис. га, що на 99,1 тис. га або на 16,3% більше від фактичної площі збирання їх у минулому році.
Підготовка до проведення збиральних робіт в усіх районах області була проведена на належному рівні. Машинно-тракторний парк сільськогосподарських підприємств у порівнянні з періодом жнив 2012 року поповнився 148 новими зернозбиральними комбайнами, придбаними у другому півріччі 2012 року і першому 2013 року. Додатково до наявної у сільськогосподарських підприємствах зернозбиральної техніки з різних комерційних структур було своєчасно залучено 650 зернозбиральних комбайнів. Обласним і районними штабами по проведенню збиральних робіт було забезпечено своєчасне реагування на звернення сільгоспвиробників і оперативне вирішення всіх питань, які виникали під час проведення жнив.
Високий рівень підготовки зернозбиральної техніки, професіоналізм і майстерність учасників жнив, при належному контролі з боку обласної і районних державних адміністрацій за ходом проведення жнив дозволили не допустити необґрунтованих втрат вирощеного зерна і зібрати в поточному році високий урожай.
Валовий збір ранніх зернових та зернобобових культур по всіх категоріях господарств області склав 2616,7 тис. тонн, що є другим (після Одеської області) показником по Україні. У тому числі озимої і ярої пшениці намолочено 2075,1 тис. тонн, це найбільший показник серед областей України.
Середній рівень урожайності ранніх зернових та зернобобових культур у цілому по області склав 37,4 ц/га проти 28,2 ц/га у 2012 році. У тому числі озимої пшениці в середньому по області зібрано по 44,6 ц з 1 га проти 30,2 ц/га у минулому році.
Якість зерна урожаю 2013 року висока: із загальної кількості пшениці, що надійшла на елеватори і хлібоприймальні підприємства області, 73,1% складає пшениця 1-3 класів, 11,7% – 4-5 класів.
Площа збирання пізніх зернових у цілому по області складає
346,3 тис. га, в тому числі гречки – 16,4 тис. га, проса - 7,3 тис. га, кукурудзи – 322,6 тис. га. Прогнозованого врожаю проса і гречки буде достатньо для забезпечення області цими круп’яними культурами. Стан посівів кукурудзи дає можливість розраховувати на отримання середнього по області рівня врожайності орієнтовно 45 – 50 ц/га, що дозволить зібрати понад
1,5 млн. тонн зерна цієї культури.
Сільськогосподарськими підприємствами області для збирання кукурудзи на зерно прогнозується задіяти 1444 кукурудзозбиральних комбайнів. Середній рівень навантаження збиральної площі кукурудзи на один комбайн складе
223 га, що при сприятливих погодних умовах дозволить завершити збирання цієї культури в цілому по області в оптимальні строки, не пізніше початку листопаду.
25 січня поточного року між Харківською обласною державною адміністрацією, Харківським регіональним відділенням Аграрного фонду, виробниками борошна, хліба та хлібобулочних виробів та мережами супермаркетів і крупних магазинів продовольчого профілю було підписано Меморандум порозуміння про непідвищення ціни на соціальні сорти хліба. Відповідно до цього Меморандуму обласною державною адміністрацією організовано роботу із заготівлі продовольчого зерна до регіонального запасу з метою подальшого його використання для виробництва хліба соціальних сортів.

З метою подальшого нарощування обсягів виробництва зерна урожаю 2013 і наступних років, організованого проведення комплексу осінніх польових робіт та створення достатнього запасу продовольчого зерна для недопущення підвищення роздрібних цін на хліб соціальних сортів колегія обласної державної адміністрації вирішила:

1. Інформацію заступника голови Харківської обласної державної адміністрації Сапронова Ю.А. про підсумки збирання ранніх зернових і зернобобових культур, про завдання щодо збирання кукурудзи на зерно та стан формування регіонального запасу продовольчого зерна на 2013/2014 маркетинговий рік взяти до відома.

2. Головам районних державних адміністрацій:
2.1. Розглянути протягом вересня поточного року на засіданнях колегій районних державних адміністрацій питання про результати роботи зі збирання ранніх зернових і зернобобових культур.
2.2. Провести з сільськогосподарськими підприємствами роз’яснювальну роботу з питань посіву в оптимальні агротехнічні строки озимих зернових культур на всій прогнозованій площі, та з своєчасного завершення збирання пізніх культур і підготовки ґрунту під урожай 2014 року.
2.3. Посилити контроль за проведенням сільськогосподарськими підприємствами всіх форм власності повного розрахунку за оренду землі, майнових паїв та із виплати заробітної плати.

3. Департаменту агропромислового розвитку Харківської обласної державної адміністрації (Панов В.В.):
3.1. Забезпечити постійний контроль за проведенням в області комплексу осінніх польових робіт, завершенням збирання та обліку зібраного урожаю сільськогосподарських культур.
3.2. Продовжити здійснювати моніторинг та щотижня інформувати голову обласної державної адміністрації про стан розрахунків за оренду земельних і майнових паїв до повного завершення цієї роботи.

4. Департаменту агропромислового розвитку Харківської обласної державної адміністрації (Панов В.В.), Державній інспекції сільського господарства в Харківській області (Бізікін С.В.) спільно з головами районних державних адміністрацій посилити контроль за дотриманням сільськогосподарськими підприємствами області вимог законодавства щодо розробки проектів землеустрою, що забезпечують еколого-економічне обґрунтування сівозміни та впорядкування угідь.

 

Голова обласної державної
адміністрації, голова колегії                                                                            М.М. ДОБКІН