Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Витяг з протоколу № 1 засідання колегії обласної державної адміністрації від 15.04.2013 року П.4 "Підсумки зовнішньоекономічної діяльності та зовнішніх зносин, аналіз залучення іноземних інвестицій, прикордонного співробітництва Харківської області за 201

Розглянувши питання про підсумки зовнішньоекономічної діяльності та зовнішніх зносин, аналіз залучення іноземних інвестицій, прикордонного співробітництва Харківської області за 2012 рік, колегія обласної державної адміністрації відзначає позитивну динаміку роботи у зазначеному напрямі.

Протягом 2012 року було організовано та проведено 118 заходів міжнародного рівня, з них 70 візитів до Харківської області було здійснено іноземними офіційними та діловими делегаціями, представниками дипломатичного корпусу, акредитованого в Україні.
Протягом 2012 року активно розвивалось міжрегіональне співробітництво з Белгородською, Курською, Тюменською областями, Республікою Татарстан і Ханти-Мансійським автономним округом – Югрою (Російська Федерація), Великопольським воєводством Республіки Польща, Трнавським автономним краєм Словацької Республіки, провінцією Ісфаган Ісламської Республіки Іран, проводилась робота щодо налагодження та встановлення двосторонніх відносин з провінцією Чженцзян (Китайська Народна Республіка), Атирауською областю Республіки Казахстан.
Зовнішньоторговельний оборот Харківської області за 2012 рік склав 4,8 млрд. дол. США та збільшився на 15,6 % у порівнянні з 2011 роком.
Експортні поставки склали 2,0 млрд. дол. США, що на 9,6 % більше ніж у 2011 році. Імпортні надходження за відповідний період зросли на 20,4 % і становили 2,7 млрд. дол. США.
Харківська область є одним із лідерів щодо залучення іноземних інвестицій серед регіонів України. Станом на 01 січня 2013 року обсяг
прямих іноземних інвестицій (акціонерний капітал) в області становив 2170,4 млн. дол. США, що складає 795,7 дол. США на одну особу населення.
У сфері європейської інтеграції на регіональному рівні продовжується робота, спрямована на реалізацію стратегічного курсу України на повноправне членство в Європейському Союзі шляхом підвищення рівня інформованості громадян про зміст і шляхи реалізації національних інтересів, мету європейської інтеграції України, діяльність Європейського Союзу та співробітництво з Україною.
Протягом 2012 року проводилась системна робота щодо сприяння залученню та використанню міжнародної технічної допомоги. З урахуванням пріоритетів соціально-економічного розвитку регіону було розроблено 148 проектних пропозицій Харківської області щодо залучення міжнародної технічної допомоги до регіону, зокрема у сферах освіти, науки, культури і туризму, житлово-комунального господарства, енергоефективності та енергозбереження, охорони здоров’я, охорони навколишнього природного середовища, а також сільського господарства.
 
З метою розвитку міжнародного і прикордонного співробітництва, зовнішньоекономічної діяльності та збільшення обсягів прямих іноземних інвестицій колегія обласної державної адміністрації вирішила:
 
1.Інформацію заступника голови обласної державної адміністрації Ю.А. Сапронова про підсумки зовнішньоекономічної діяльності та зовнішніх зносин, аналіз залучення іноземних інвестицій, прикордонного співробітництва Харківської області за 2012 рік узяти до відома.
 
2.Першому заступнику голови обласної державної адміністрації, заступникам голови обласної державної адміністрації, заступнику голови – керівнику апарату обласної державної адміністрації, головам районних державних адміністрацій, керівникам структурних підрозділів обласної державної адміністрації:
 
2.1.Погоджувати з Міністерством закордонних справ України через Департамент економіки і міжнародних відносин Харківської обласної державної адміністрації (Авершин С.В.):
 
закордонні відрядження, у тому числі на стажування або навчання, не пізніше ніж за 15 календарних днів до виїзду та надавати інформацію про результати відрядження протягом 5 календарних днів після повернення;
 
тексти угод про співробітництво з іноземними партнерами не пізніше ніж за 45 календарних днів до підписання.
 
2.2.Інформувати Департамент економіки і міжнародних відносин Харківської обласної державної адміністрації (Авершин С.В.) про заплановані зустрічі з іноземними делегаціями за 5 календарних днів до проведення заходу, а також про їх результати – протягом 5 календарних днів після завершення заходу.
 
3.Районним державним адміністраціям, структурним підрозділам обласної державної адміністрації:
3.1.Забезпечити проведення комплексного аналізу перспективних інвестиційних пропозицій та проектів, що плануються до впровадження на території Харківської області.
3.2.Проводити системну роботу щодо залучення проектів (програм) міжнародної технічної допомоги та грантів міжнародних фінансових організацій до економіки Харківської області.
 
3.3.Ураховуючи стратегічний курс України на європейську інтеграцію, забезпечити:
 
своєчасну підготовку та проведення заходів, пов’язаних із відзначенням в Україні Дня Європи, відповідно до Указу Президента України від 19 квітня 2003 року № 339 «Про День Європи»;
 
надання органам місцевого самоврядування та громадським організаціям сприяння у проведенні Європейського тижня місцевої демократії відповідно до Указу Президента України від 27 вересня 2007 року № 922 «Про Європейський тиждень місцевої демократії»;
 
реалізацію державної політики у сфері європейської інтеграції на регіональному рівні.
 
3.4.Проводити роботу щодо розвитку міжрегіонального та транскордонного співробітництва.
 
3.5.Здійснювати аналіз зовнішньоекономічної та інвестиційної діяльності підприємств області, реалізації проектів (програм) міжнародної технічної допомоги.
 
Рекомендувати міським радам міст обласного значення здійснити аналогічні заходи.
 
4.Департаменту економіки і міжнародних відносин Харківської обласної державної адміністрації (Авершин С.В.) підготувати проект розпорядження голови обласної державної адміністрації про підсумки зовнішньоекономічної діяльності та зовнішніх зносин, аналіз залучення іноземних інвестицій, прикордонного співробітництва Харківської області.
 
 
Голова обласної державної
адміністрації,  голова колегії                                                                          М.М. ДОБКІН