Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Витяг з протоколу № 1-c спільного засідання колегії обласної державної адміністрації та Харківської регіональної Ради від 21 лютого 2013 року П.3 "Про підсумки газифікації та забезпечення населених пунктів Харківської області скрапленим газом у 2012 ро

  Розглянувши питання про підсумки газифікації та забезпечення населених пунктів Харківської області скрапленим газом у 2012 році, колегія обласної державної адміністрації та Харківська регіональна рада відзначають, що середній показник газифікації міст та селищ міського типу Харківської області становить 82,7 %, сіл – 53,9 %. Із 27 районів області 10 районів мають показник газифікації вищий, ніж середній по області. Це Балаклійський, Дворічанський, Дергачівський, Зміївський, Кегичівський, Красноградський, Нововодолазький, Харківський, Краснокутський і Чугуївський райони.
  Найнижчий ніж середній по області показник газифікації мають Близнюківський і Великобурлуцький райони.
З початку 2012 року в області введено в експлуатацію понад 50 км газопроводів, газифіковано понад 2 тис. квартир та домоволодінь. На теперішній час в області із 1761 населеного пункту газифіковано 770. Протягом року було введено в експлуатацію 6 об’єктів.
  Протягом останніх трьох років фінансування з державного та обласного бюджетів на проведення робіт з газифікації об’єктів області не здійснюється. Основним джерелом фінансування є кошти Національної акціонерної компанії «Нафтогаз Україна» (далі – Компанія) та її структурних підрозділів, що здійснюють свою виробничу діяльність на території області.
09 липня минулого року була підписана угода № 1 про співробітництво між Національною акціонерною компанією «Нафтогаз України» та Харківською обласною державною адміністрацією у розвитку нафтогазового комплексу та соціальної інфраструктури населених пунктів Харківської області.
  Усього Компанією та її структурними підрозділами у минулому році із запланованих 50,0 млн. грн. на будівництво об’єктів соціальної сфери області було виділено лише 11,6 млн. грн., що становить 23 % від запланованих обсягів. З них на об’єкти газифікації надійшло лише 2,4 млн. грн., що становить 20 % від запланованої суми.
  На виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 26 серпня 2009 року № 1001-р «Про добудову підвідних газопроводів» Компанією було профінансовано. будівництво 16 об’єктів газопостачання на суму 76,8 млн. грн. У минулому році завершені роботи з газифікації сіл Польова Дергачівського району, Аркадівка Шевченківського району, Таверівка і Першотравневе Богодухівського району. Найближчим часом планується завершити роботи з газифікації села Вовківка Кегичівського району та будівництва підвідних газопроводів Печенізького району.
  Викликає занепокоєння той факт, що на виконання робіт з будівництва підвідних і вуличних газопроводів витрачається значна сума коштів, у той час – активність мешканців щодо газифікації домоволодінь залишається низькою.
  В області нараховується 77 тисяч споживачів скрапленого газу. Щороку, ураховуючи проведені роботи з газифікації населених пунктів природним газом, кількість споживачів скрапленого газу зменшується. У 2008 році споживачам побутового газу реалізовано 1,9 тис. тонн газу, у 2009 році – 1,4 тис. тонн, у 2010 році – 1,1 тис. тонн, у 2011 році – 0,9 тис. тонн та у 2012 році – 1,0 тис. тонн.
  Підприємством, яке протягом останніх 12 років надавало населенню області послуги з постачання скрапленого газу, є ПАТ «Харківгаз». З травня 2012 року на підставі договору-доручення між ПАТ «Харківгаз» і ТОВ «Харківрегіонгаз» постачання скрапленого газу для побутових потреб населення здійснює ТОВ «Харківрегіонгаз».
  За результатами проведених у грудні 2011 року та у лютому 2012 року спеціалізованих аукціонів з продажу скрапленого газу для потреб населення ПАТ «Харківгаз» на 2012 рік було закуплено лише 861 тонна скрапленого газу, який надходив до підприємства щомісяця в обмеженій кількості.
Завдяки спільним зусиллям підприємства і обласної державної адміністрації у 2012 році ПАТ «Харківгаз» було додатково закуплено: у жовтні – 150 тонн скрапленого газу, та у листопаді – ще 35 тонн.
  В області запроваджено систему формування заявок на постачання скрапленого газу на рівні міських, сільських та селищних рад, що здійснюється під контролем районних державних адміністрацій. Така практика роботи дає можливість: задовольнити у повному обсязі потреби населення у скрапленому газі та попередити випадки застосування балонів із скрапленим газом не за призначенням, що є грубим порушенням Правил безпеки систем газопостачання України.
  З метою підвищення показника газифікації населених пунктів області, задоволення у повному обсязі потреб населення у скрапленому газі та недопущення нещасних випадків під час використання балонів зі скрапленим газом колегія обласної державної адміністрації та Харківська регіональна Рада вирішили:

1. Інформацію першого заступника голови обласної державної адміністрації Дулуба В.Г. про підсумки газифікації та забезпечення населених пунктів Харківської області скрапленим газом у 2012 році взяти до відома.

2. Районним державним адміністраціям:
2.1. Забезпечити проведення роз’яснювальної роботи серед населення Харківської області щодо виконання робіт із будівництва об’єктів газопостачання, у тому числі з газифікації приватних приміщень, за власні кошти громадян.
2.2. Сприяти органам місцевого самоврядування у вирішенні питань забезпечення населення Харківської області скрапленим газом відповідно до потреб, у тому числі у частині упорядкування реєстрів споживачів скрапленого газу, надання та виконання заявок на постачання балонів зі скрапленим газом.
2.3. Здійснювати у межах повноважень контроль за ходом будівництва об’єктів газопостачання області, у тому числі тих, що споруджуються відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 26 серпня 2009 року № 1001-р «Про добудову підвідних газопроводів» (із змінами).

3. Рекомендувати ПАТ «Харківгаз» та ТОВ «Харківрегіонгаз» (Сіденко А.Ю.) вжити заходів щодо забезпечення населення Харківської області скрапленим газом відповідно до потреб.

4. Рекомендувати територіальному управлінню Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки України у Харківській області (Скрипнік Ю.Г.) забезпечити здійснення контролю за станом дотримання вимог чинного законодавства у частині безпечного використання населенням Харківської області балонів зі скрапленим газом.

5. Рекомендувати сільським, селищним, міським головам Харківської області:
5.1. Забезпечити проведення роз’яснювальної роботи серед населення Харківської області щодо виконання робіт із будівництва об’єктів газопостачання, у тому числі з газифікації приватних приміщень, за власні кошти громадян.
5.2. Вживати вичерпних заходів у межах повноважень, визначених статтею 30 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», щодо забезпечення населення Харківської області скрапленим газом відповідно до потреб, у тому числі у частині упорядкування реєстрів споживачів скрапленого газу, надання та виконання заявок на постачання балонів зі скрапленим газом.

6. Управлінню паливно-енергетичного комплексу Харківської обласної державної адміністрації (Муригін М.О.):
6.1. Здійснювати у межах повноважень контроль за ходом будівництва об’єктів газопостачання області, у тому числі тих, що споруджуються відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 26 серпня 2009 року № 1001-р «Про добудову підвідних газопроводів» (із змінами).
6.2. Провести роботу щодо підготовки проекту Угоди про співробітництво між Національною акціонерною компанією «Нафтогаз України» (далі – Компанія) та Харківською обласною державною адміністрацією у розвитку нафтогазового комплексу та соціальної інфраструктури населених пунктів Харківської області на 2013 рік у частині формування Переліку об’єктів соціальної сфери, будівництво яких буде здійснюватися за рахунок коштів структурних підрозділів Компанії.
6.3. Підготувати проект розпорядження голови Харківської обласної державної адміністрації з означених питань.
 

Голова обласної державної
адміністрації, голова колегії
та Харківської регіональної Ради                                                                 М.М. ДОБКІН