Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Витяг з протоколу № 1-c спільного засідання колегії обласної державної адміністрації та Харківської регіональної Ради від 21 лютого 2013 року П. 2 "Інвестиційний потенціал економіки Харківської області."

   Розглянувши питання про інвестиційний потенціал економіки Харківської області, колегія обласної державної адміністрації та Харківська регіональна Рада відмічають, що робота Харківської обласної державної адміністрації у цьому напрямі у 2012 році була спрямована на створення умов для збільшення частки іноземного капіталу в реальному секторі економіки, зокрема в промисловості та сільському господарстві.
   За результатами 2012 року область займає 4 місце за обсягом прямих іноземних інвестицій в рейтингу серед регіонів України.
На 01 січня 2013 року загальний обсяг прямих іноземних інвестицій, залучених до області, становив 2170,4 млн. дол. США, що на 21,9 % менше обсягів інвестицій на початок 2012 року, і в розрахунку на душу населення складає 795,7 дол. США.
    Зниження обсягів інвестицій на 658,1 млн. дол. США, зареєстрованих у 2012 році на території області, відбулося внаслідок зміни структури капіталу ПАТ «УКРСИББАНК» та не пов'язане із виведенням коштів з України
(переведення коштів з категорії «статутний капітал» до категорії «регулятивний капітал» не відображається у статистичній звітності за формою 10-зез, що призвело до значного зниження показника обсягу залучених прямих іноземних інвестицій до області).
     У 2012 році в економіку області іноземними інвесторами було внесено 260,8 млн. дол. США прямих іноземних інвестицій (акціонерного
капіталу), що на 83,4 % більше ніж у 2011 році.
Підприємства м. Харкова мають 80,7% від загального обсягу прямих іноземних інвестицій області, що становить 1750,9 млн. дол. США.
   Серед районів області найбільші обсяги прямих іноземних інвестицій у Чугуївському – 191,5 млн. дол. США (8,8 %), Харківському – 172,5 млн. дол. США (7,9 %) та Дергачівському – 31,8 млн. дол. США (1,5 %).
За 2012 рік збільшилися обсяги прямих іноземних інвестицій у таких районах Харківської області (млн. дол. США): Чугуївський – на 24,5; Харківський – на 15,6; Дергачівський – на 5,7.
    З метою створення сприятливого інвестиційного клімату, залучення іноземного капіталу для розвитку економіки регіону здійснено ряд заходів.
Розпочато реалізацію інвестиційного проекту з розробки покладів газу на Юзівському родовищі на території Ізюмського, Балаклійського та Барвінківського районів Харківської області в рамках співробітництва зі світовою паливно-енергетичною компанією «Шелл». У жовтні 2012 року відбулось буріння першої пошукової свердловини «Біляївська-400» (с. Веселе, Первомайський район, Харківська область).
    З метою популяризації інвестиційних можливостей Харківського регіону та пошуку ділових партнерів представники Харківської області взяли участь у роуд-шоу за сприянням Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами України, які відбувалися у найбільших фінансових центрах Європи та Південної Азії, де були презентовані інвестиційні можливості регіону та проекти технополіс «П’ятихатки», ІТ-парк «Інтелектроніка», «Село майбутнього».
   Харківською областю налагоджено співпрацю з Державним агентством інвестицій та управління національними проектами України, що закріплено відповідною Угодою про співпрацю між Харківською обласною державною адміністрацією, Харківською обласною радою та Державним агентством з інвестицій та управління національними проектами України від 07.09.2012.
Одним із найперспективніших інвестиційних проектів Харківської області є проект «Село майбутнього», який є складовою національного проекту «Відроджене скотарство» і буде реалізовуватися у регіоні в період з 2013 по 2020 рік.
    На даний час визначені земельні ділянки, на яких будуть реалізовуватись складові проекту, зокрема будівництво Селекційно-генетичного центру та молочного комплексу з виробництва молока прогнозується на земельній ділянці, яка знаходиться у постійному користуванні Валківської державної сортодослідної станції, що належить до сфери управління Міністерства аграрної політики та продовольства України.

     З метою сприяння залученню інвестицій до Харківської області, покращення інвестиційного клімату, вдосконалення механізму державних статистичних спостережень, колегія обласної державної адміністрації та Харківська регіональна Рада вирішили:

1. Інформацію заступника голови Харківської обласної державної адміністрації Сапронова Ю.А. щодо інвестиційного потенціалу Харківської області взяти до відома.

2. Департаменту агропромислового розвитку Харківської обласної державної адміністрації (Панов В.В.):
2.1. Підготувати звернення до Міністерства аграрної політики та продовольства України з пропозицією розглянути питання щодо припинення права постійного користування Валківською державною сортодослідною станцією на земельну ділянку, що може бути використана для реалізації проекту «Село майбутнього», як складової національного проекту «Відроджене скотарство» - розроблення та реалізація програми розвитку скотарства»;

2.2. Підготувати звернення до Кабінету Міністрів України з клопотанням щодо:
внесення на розгляд Верховної Ради України законопроекту про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік» щодо видатків на реалізацію інвестиційного проекту «Село майбутнього» як складової національного проекту «Відроджене скотарство» - розроблення та реалізація програми розвитку скотарства» в обсягах, визначених постановою Кабінету Міністрів України від 15.10.2012 № 953;
розроблення відповідного акта Кабінету Міністрів України про порядок та умови надання державної підтримки, передбаченої постановою Кабінету Міністрів України від 15.10.2012 № 953, для реалізації інвестиційного проекту «Село майбутнього» як складової національного проекту «Відроджене скотарство» - розроблення та реалізація програми розвитку скотарства».

3. Департаменту економіки і міжнародних відносин Харківської обласної державної адміністрації (Авершин С.В.) підготувати клопотання до Кабінету Міністрів України про внесення відповідних змін до форми державних статистичних спостережень зі статистики інвестицій зовнішньоекономічної діяльності № 10-зез (квартальна).

 

Голова обласної державної
адміністрації, голова колегії
та Харківської регіональної Ради                                                          М.М. ДОБКІН