Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Витяг з протоколу № 2 засідання колегії обласної державної адміністрації від 30 липня 2014 року "Про підсумки соціально-економічного розвитку Харківської області за І півріччя 2014 року".

Розглянувши питання про підсумки соціально-економічного розвитку Харківської області за І півріччя 2014 року, колегія обласної державної адміністрації відмічає, що робота Харківської обласної державної адміністрації у І півріччі 2014 року була спрямована на забезпечення сталого розвитку галузей господарства області, здійснення комплексу заходів з вирішення проблем в економіці, соціальній сфері та інше.

Обсяги промислового виробництва у червні 2014 року збільшилися у порівнянні з травнем поточного року на 5,1%, порівняно з червнем 2013 року – на 2,2%.

У 2014 році продовжується тенденція нарощування обсягів виробництва тваринницької продукції. Індекс виробництва валової продукції тваринництва за січень-червень 2014 року склав 102,0%.

Оборот роздрібної торгівлі за січень-червень 2014 року склав 30887 млн. грн. Темпи зростання обороту роздрібної торгівлі по Харківській області склали 102,1% при середньому показнику по Україні 100,8%.

Зовнішньоторговельний оборот Харківської області за січень-травень 2014 року склав 1596,9 млн. дол. США. Сальдо зовнішньої торгівлі товарами Харківської області, починаючи з І кварталу поточного року, вперше за останні п’ять років – позитивне, і за січень-травень 2014 року склало 70,4 млн. дол. США. Коефіцієнт покриття експортом імпорту товарів за січень-травень 2014 року склав 1,09.

За січень-березень 2014 року (остаточна квартальна звітність) обсяг капітальних інвестицій, які освоєні підприємствами та організаціями всіх форм власності за рахунок усіх джерел фінансування, склав 1419,2 млн. грн. Порівняно з відповідним періодом 2013 року обсяг капітальних інвестицій збільшився на 5,2%.

За січень-березень 2014 року (остаточна звітність) введені в експлуатацію житлові будинки загальною площею 62,0 тис. кв. м, що на 57,5% більше ніж за відповідний період 2013 року.

За січень-червень 2014 року в області всіма видами транспорту перевезено (відправлено) 20,9 млн. тонн вантажів, що на 1,4% більше порівняно з відповідним періодом 2013 року.

Рівень середньомісячної заробітної плати за січень-травень 2014 року, у порівнянні з відповідним періодом 2013 року, збільшився на 3,7% і склав 2962 грн.

Станом на 21 липня 2014 року загальна заборгованість із заробітної плати зменшена у порівнянні з 01 червня 2014 року на 25,4 млн. грн або на 21,1% та склала 94,8 млн. грн. Борги державних підприємств зменшилися на 23,7 млн. грн або на 37,1% та склали 40,3 млн. грн (42,5% від загальної суми боргу).

З метою подальшого проведення в області економічних реформ, виконання завдань Програми економічного і соціального розвитку Харківської області на 2014 рік, вирішення існуючих проблемних питань та підвищення життєвого рівня населення колегія обласної державної адміністрації вирішила:

1. Інформацію першого заступника голови Харківської обласної державної адміністрації Райніна І.Л. про підсумки соціально-економічного розвитку Харківської області за І півріччя 2014 року взяти до відома.

2. Керівництву Головного управління Держземагенства у Харківській області (Клепач М.П.) та Державної сільськогосподарської інспекції у Харківській області (Карпенко С.О.) звернути увагу на недоліки в роботі та вжити заходів щодо їх усунення.

3. Визнати незадовільною роботу Державного підприємства «Харківський регіональний науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації» (Величко В.А.) та Інспекції з питань захисту прав споживачів у Харківській області (Нетудихата В.І.).

4. Департаменту економіки і міжнародних відносин Харківської обласної державної адміністрації (Коваленко В.М.) підготувати проекти листів до Міністерства економічного розвитку і торгівлі України та Державної інспекції України з питань захисту прав споживачів щодо зміни керівного складу в установах, зазначених у пункті 3.

5. Департаменту інноваційного розвитку промисловості і транспортної інфраструктури Харківської обласної державної адміністрації (Водовозов Є.Н.):
5.1. Продовжити спільну роботу з центральними органами виконавчої влади – суб’єктами управління державними підприємствами щодо стабілізації фінансово-економічного стану на Харківському державному авіаційному виробничому підприємстві, державному підприємстві «Завод ім. В.О. Малишева», державному підприємстві «Харківський приладобудівний завод ім. Т.Г. Шевченка», державному підприємстві «Харківський електромеханічний завод».
5.2. Забезпечити подальшу реалізацію положень Угоди між Державним концерном «Укроборонпром» та Харківською обласною державною адміністрацією з питань про співробітництво у сфері реалізації державної політики щодо розвитку підприємств оборонно-промислового комплексу Харківської області на 2012 – 2015 роки.
5.3. Проаналізувати ситуацію щодо обсягів виробництва на провідних промислових підприємствах області, які впливають на індекс промислової продукції, та визначити перспективи завершення 2014 року.
5.4. Продовжити роботу щодо забезпечення сталої та безперебійної організації автобусного сполучення у Харківській області, раціоналізації розкладів та схем руху для забезпечення комфортності пасажирів у користуванні автобусним сполученням.
5.5. Вжити необхідних організаційних заходів щодо підвищення ефективності діяльності підприємств залізничного, авіаційного транспорту та зв’язку, сприяти підвищенню якості надання транспортних, телекомунікаційних та поштових послуг підприємствам та населенню області.

6. Управлінню паливно-енергетичного комплексу Харківської обласної державної адміністрації (Губа В.М.) взяти під контроль виконання заходів з підвищення ефективності використання паливно-енергетичних ресурсів.

7. Керівникам структурних підрозділів Харківської обласної державної адміністрації, головам районних державних адміністрацій здійснювати контроль за погодженням норм питомих витрат паливно-енергетичних ресурсів та виконанням заходів з підвищення ефективності їх використання підпорядкованими підприємствами, організаціями та установами.

Рекомендувати міським головам міст обласного значення здійснити аналогічні заходи.

8. Департаменту житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури Харківської обласної державної адміністрації (Грива Р.С.), головам районних державних адміністрацій:
8.1. Проводити роботу з поліпшення фінансово-економічного стану житлово-комунальних підприємств, їх платоспроможності через забезпечення підвищення рівня розрахунків споживачів за отримані послуги та приведення розміру тарифів до економічно обґрунтованого рівня.
8.2. Здійснювати особистий контроль за виконанням показників соціально-економічного розвитку та забезпечити їх рівень за 2014 рік не нижче рівня, досягнутого за підсумками І півріччя 2014 року.
8.3. Забезпечити виконання заходів за напрямами «Охорона і раціональне використання водних ресурсів», «Раціональне використання, зберігання або знищення відходів виробництва та побутових відходів», «Збереження природно-заповідного фонду», визначених розподілом коштів обласного фонду охорони навколишнього природного середовища у 2014 році, затвердженим рішенням обласної ради від 24 квітня 2014 року №964-VI.

Рекомендувати міським головам міст обласного значення здійснити аналогічні заходи.

9. Департаменту екології та природних ресурсів Харківської обласної державної адміністрації (Капусник І.В.) забезпечити координацію роботи з визначення землевласників та землекористувачів у межах рекомендованої для заповідання території щодо розширення площі національного природного парку «Дворічанський».

10. Департаменту економіки і міжнародних відносин Харківської обласної державної адміністрації (Коваленко В.М.):
10.1. Забезпечити проведення засідань робочої групи з відбору інвестиційних, інноваційних, інфраструктурних та інших проектів розвитку Харківської області; робочої групи з питань захисту прав інвесторів на території Харківської області; робочої групи з відбору пріоритетних соціальних проектів на території Харківської області.
10.2. Підготувати для розгляду на сесії обласної ради проект Програми розвитку експортного потенціалу та активізації інвестиційної діяльності Харківської області до 2016 року.
10.3. Організувати проведення на постійній основі:
зустрічей керівництва обласної державної адміністрації з представниками провідних підприємств з іноземними інвестиціями Харківської області;
оновлення Реєстру інвестиційних проектів Харківської області;
моніторингу стану реалізації проектів державно-приватного партнерства в Харківській області.
10.4. Проводити щотижня аналіз цінової ситуації на споживчому ринку області та своєчасно інформувати керівництво обласної державної адміністрації про ціни на основні споживчі товари, у тому числі продовольчі товари та хліб соціальних сортів.
10.5. Вжити заходів щодо покращення індексу споживчих цін на продукти харчування, у тому числі за рахунок активізації спільної роботи з органами державного контролю, керівниками підприємств торгівлі та продовольчих ринків.
10.6. Забезпечити виконання положень Меморандуму порозуміння між Харківською обласною державною адміністрацією та виробниками продуктів харчування, хлібопекарськими підприємствами, супермаркетами та мережами крупних магазинів продовольчого профілю, підписаного 14 липня 2014 року, про забезпечення продуктами харчування незахищених верств населення, щотижня аналізувати ціни на продовольчі товари, що наповнюють «соціальний продуктовий кошик», визначений Меморандумом.
10.7. Сприяти проведенню на підприємствах торгівлі акцій, направлених на зниження цін, збільшення відвідувачів та зростання обсягів продажу товарів.

11. Запропонувати Харківському обласному територіальному відділенню Антимонопольного комітету України (Косолапов А.Г.), сектору Держінспекції України з контролю за цінами (Кійкова С.О.), у межах повноважень, посилити контроль за виконанням вимог чинного законодавства з питань ціноутворення.

12. Департаменту агропромислового розвитку Харківської обласної державної адміністрації (Данилів Б.В.):
12.1. Забезпечити у межах повноважень здійснення контролю за процесами ціноутворення на сільськогосподарську продукцію, проводити щотижневий моніторинг закупівельних цін від сільгосптоваровиробників і оптово-відпускних цін переробних підприємств області.
12.2. Вжити заходів щодо збільшення обсягів продукції, яка виробляється місцевими сільгосптоваровиробниками та підприємствами переробної промисловості, у тому числі збільшення обсягів виробництва м'яса та м'ясопродуктів, молока та молокопродуктів, борошна вищого ґатунку, цукру, гречаної, манної, вівсяної круп, пшона, картоплі, овочів та фруктів, створення овочесховищ з потужностями, необхідними для зберігання продукції в обсягах їх споживання населенням області.
12.3. Забезпечити закупівлю хлібопекарськими підприємствами у сільгоспвиробників області продовольчого зерна нового врожаю.

13. Департаменту економіки і міжнародних відносин Харківської обласної державної адміністрації (Коваленко В.М.), відповідним галузевим структурним підрозділам Харківської обласної державної адміністрації посилити контроль за рівнем складових індексу споживчих цін, постійно аналізувати динаміку їх коливань та вживати заходів щодо недопущення необґрунтованого зростання цін і тарифів на продукцію, товари і послуги.

14. Департаменту охорони здоров’я Харківської обласної державної адміністрації (Галацан О.В.), головам районних державних адміністрацій забезпечити контроль за:
порядком організації медичної допомоги, особливо військовослужбовцям та вимушеним переселенцям із зони проведення антитерористичної операції та тимчасово окупованої території;
необхідним запасом лікарських засобів, виробів медичного призначення та препаратів крові у підпорядкованих закладах;
координацією діяльності структурних підрозділів служби екстреної (швидкої) медичної допомоги.

15. Головам районних державних адміністрацій в межах повноважень:
15.1. Вжити дієвих заходів щодо додержання норм законодавства суб’єктами господарювання стосовно своєчасного та повного проведення розрахунків з власниками майнових паїв та земельних ділянок (паїв) у 2014 році.
15.2. Провести роботу з керівниками та власниками сільськогосподарських підприємств щодо підвищення розміру середньомісячної заробітної плати працівників сільського господарства та встановлення його на рівні не нижче ніж середній по області.
15.3. Сприяти роботі відповідних служб району, що забезпечують стабільну роботу очисних споруд території, для проведення очищення та знезараження стічних вод відповідно до встановлених нормативів.
15.4. Забезпечити проведення стовідсоткових поточних розрахунків за спожиті енергоносії та погашення заборгованості.
15.5. Розглянути на засіданнях відповідних колегій районних державних адміністрацій питання щодо стану цінової ситуації і темпів росту обороту роздрібної торгівлі та у межах своїх повноважень постійно здійснювати контроль за цінами, тарифами, обсягами продажу товарів на продовольчих ринках відповідних районів.
15.6. Проводити у вихідні та передсвяткові дні продовольчі ярмарки за безпосередньою участю сільгоспвиробників та представників особистих господарств.
15.7. Активізувати роботу щодо ліквідації боргів із виплати заробітної плати та недопущення їх виникнення.

Рекомендувати міським головам міст обласного значення здійснити аналогічні заходи.

16. Департаменту економіки і міжнародних відносин Харківської обласної державної адміністрації (Коваленко В.М.) підготувати проект розпорядження голови обласної державної адміністрації з означеного питання.


Голова обласної державної
адміністрації, голова колегії                                                                     І.М. БАЛУТА