Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Витяг з протоколу № 1 засідання колегії обласної державної адміністрації від 26 червня 2014 року "Про підсумки проведення весняно-польових робіт та підготовку господарств агропромислового комплексу області до збирання ранніх зернових та зернобобових культур".

Проаналізувавши та обговоривши питання про підсумки проведення весняно-польових робіт та підготовку господарств агропромислового комплексу області до збирання ранніх зернових та зернобобових культур, колегія обласної державної адміністрації відмічає відповідальне ставлення голів районних державних адміністрацій та позитивні результати проведення посівної компанії.

По всіх категоріях господарств області восени 2013 року посіяно озимих культур на зерно та зелений корм на площі 467,4 тис. га, що складає 93% відносно показника 2012 року. У тому числі озимі на зерно були посіяні на площі 448,0 тис. га. Під час перезимівлі та за весняний період загинуло 22,6 тис. га озимих культур (6,3% від посіяного). У доброму та задовільному стані перебувають 88% посівів озимих культур, слабких та зріджених – 5,7%.

По всіх категоріях господарств посіяно всього ярих культур на площі 1205,6 тис. га, що складає 100,1% від прогнозу (1204,3 тис. га) та 99% відносно показника минулого року. Із загальної площі ярого клину зернові та зернобобові культури посіяні на площі 589,1 тис. га, що складає 97% від прогнозу (602,7 тис. га) та 99% відносно показника минулого року.

За попередніми розрахунками в цілому по області в 2014 році прогнозується зібрати ранніх зернових та зернобобових культур 2,2 млн. тонн, при середній урожайності 33,2 ц/га.

За оперативною інформацією площа збирання ранніх зернових та зернобобових культур у поточному році становитиме 663,3 тис. га, у тому числі: пшениці – 413,1 тис. га, жита – 6,3 тис. га, ячменю – 202,8 тис. га, вівса – 11,7 тис. га, гороху – 29,4 тис. га.

Для збирання ранніх зернових та зернобобових культур у господарствах області є у наявності 2834 зернозбиральні комбайни, у тому числі планується залучити ще 120 одиниць техніки, усього буде працювати 2954 одиниці. Їх щоденний виробіток у середньому складатиме за день 59,0 тис. га. Навантаження на один комбайн складатиме 225 га. За сприятливих погодних умов збирання ранніх зернових та зернобобових культур планується провести за 11 днів.

У червні поточного року сільгосппідприємствами області придбано 2389 тонн дизельного палива, у наявності 18526 тонн, що становить 70% від потреби. Бензину придбано 812 тонн, у наявності 5150 тонн, що становить 79% від потреби.

Для забезпечення насінням озимих та ярих культур під урожай 2015 року сільськогосподарськими підприємствами області всього відведено 90,8 тис. га насінницьких посівів (128% від плану), у тому числі озимих зернових культур 53,1 тис. га – 121% від плану. Всі насінницькі посіви знаходяться в доброму та задовільному стані.

З відведених площ насінницьких посівів озимих культур планується отримати близько 100 тис. тонн насіння високих категорій, що дасть можливість провести посів озимих під урожай 2015 року насінням не нижче другої категорії.

Станом на 17 червня 2014 року за програмою форвардних закупівель зерна Аграрним фондом укладено 27 контрактів з сільгосптоваровиробниками Харківської області на поставку майбутнього врожаю в обсязі 19,9 тис. тонн (у тому числі: пшениці – 15237 тонн, жита – 170 тонн, ярового ячменю – 3188 тонн та 800 тонн гречки) на суму 35,9 млн. грн. Здійснено виплату авансового платежу у розмірі 70% за всіма контрактами на суму 25,1 млн. грн.

Сільгоспвиробниками області подано заявок до Державної продовольчо-зернової корпорації України на реалізацію 39,7 тис. тонн зерна урожаю 2014 року (у тому числі: 37,1 тис. тонн кукурудзи та 2,6 тис. тонн пшениці). Укладено договори на об’єм 22,6 тис. тонн зерна.

З метою організованого проведення збирання врожаю ранніх зернових та зернобобових культур у 2014 році колегія обласної державної адміністрації вирішила:

1. Інформацію директора Департаменту агропромислового розвитку обласної державної адміністрації Даниліва Б.В. про підсумки проведення весняно-польових робіт та підготовку господарств агропромислового комплексу області до збирання ранніх зернових та зернобобових культур взяти до відома.

2. Головам районних державних адміністрацій у межах повноважень вжити заходів щодо забезпечення:
збирання врожаю ранніх зернових і зернобобових культур згідно із строками, визначеними в робочих планах;
здійснення належного обліку вирощеного врожаю зернових культур;
надання достовірної та повної інформації про валове виробництво ранніх зернових і зернобобових культур до районних управлінь статистики;
здійснення організаційних заходів щодо забезпечення господарств районів насінням озимих та ярих культур під урожай 2015 року;
своєчасне проведення комплексу польових робіт з підготовки ґрунту до посіву озимих культур;
проведення спільної роботи з Головним управлінням внутрішніх справ України в Харківській області та сільгосптоваровиробниками з питань збереження вирощеного врожаю від розкрадання.

3. Департаменту агропромислового розвитку Харківської обласної державної адміністрації (Данилів Б.В.):
3.1. Забезпечити здійснення постійного контролю за проведенням в області збирання ранніх зернових та зернобобових культур.
3.2. Підготувати проект розпорядження голови обласної державної адміністрації з означеного питання.

 

Голова обласної державної
адміністрації, голова колегії                                                                       І.М. БАЛУТА