Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Громадське обговорення проєкту Комплексної Програми підтримки внутрішньо переміщених осіб Харківської області на 2023 – 2027 роки

У Харківській області станом на 18.07.2023 зареєстровано понад 505 тисяч внутрішньо переміщених осіб. За рахунок реалізації державних програм вони отримують допомогу на проживання, загальна сума якої вже понад 6,1 млрд. грн. У територіальних громадах ВПО першочергово отримують необхідні соціальні послуги. Нагальні житлові питання вирішуються завдяки поселенню переміщених громадян у місця компактного проживання, забезпечення їх соціальним житлом тощо.

На виконання доручення Віце-прем’єр-міністра України – Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірини Верещук Харківською обласною військовою адміністрацією розроблено проєкт комплексної Програми підтримки внутрішньо переміщених осіб Харківської області на 2023 – 2027 роки.

На сьогодні значна кількість ВПО досі не мають змоги повернутися до покинутого місця проживання через пошкодження чи руйнування житла, перебування його на окупованій території чи території ведення бойових дій. При цьому актуальними залишаються питання розміщення та забезпечення житлом, пошуку постійного джерела доходів, відновлення порушених внаслідок внутрішнього переміщення прав та захисту законних інтересів.

Програма спрямована на впровадження ефективних механізмів задоволення базових потреб ВПО та забезпечення доступу до послуг, посилення здатності громад сприяти адаптації ВПО та ефективно реагувати на нові виклики, оскільки внутрішньо переміщені особи потребують суттєвої підтримки з боку приймаючих громад, особливо на етапі адаптації після переміщення, а також подальшої їх інтеграції.

З метою проведення громадського обговорення, відповідно до Порядку проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03 листопада 2010 року № 996 «Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики» зауваження та доповнення щодо проєкту комплексної Програми підтримки внутрішньо переміщених осіб Харківської області на 2023 – 2027 роки надсилати на електронну адресу Департаменту соціального захисту населення Харківської обласної державної (військової) адміністрації: upr_truda@kharkivoda.gov.ua до 28 липня 2023 року.

Комплексна Програма підтримки внутрішньо переміщених осіб Харківської області на 2023 – 2027 роки

Завдання та заходи комплексної Програми з підтримки внутрішньо переміщених осіб Харківської області на період 2023 – 2027 роки