Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У ХОДА розроблено механізм відшкодування відсоткових ставок за кредитами банків для підприємців

У ХОДА розроблено механізм відшкодування відсоткових ставок за кредитами банків для підприємців

20 червня між Департаментом економіки ХОДА, Харківським регіональним фондом підтримки підприємництва та Німецько-українським фондом було підписано угоду про співпрацю.

Від імені глави області Юлії Світличної представників банківського сектору, бізнесу, громадських об’єднань та Німецько-українського фонду привітав директор Департаменту економіки і міжнародних відносин ХОДА Андрій Колос. Він відзначив, що Харківщина є лідером у багатьох сферах, зокрема - у регіоні розвивається мале та середнє підприємництво.

«Підписання угоди про співпрацю дасть змогу малому та середньому бізнесу залучати кредитні кошти на досить вигідних й конкурентних умовах, а саме – обласна адміністрація передбачить відшкодування відсоткової ставки за кредитами, які надасть Німецько-український фонд»,  - сказав Андрій Колос.

Директор департаменту нагадав, що в області діє програма підтримки малого та середнього підприємництва, яка включає співпрацю з асоціаціями, бізнес-середовищем, безвідсоткове кредитування бізнесу з обласного бюджету.

«Це і популяризація IT-сфери, реалізація освітніх програм та програми підтримки переселенців та ветеранів АТО (ООС). Програма діє, і ще один суттєвий механізм, який ми сьогодні запустимо, обов’язково принесе гідні результати», - наголосив він.

Так, у рамках фінансово-кредитної підтримки НУФ, процентна ставка для кінцевого позичальника знаходиться на рівні 15,5%, а завдяки частковій компенсації відсоткової ставки за кредитами коштом бюджету області, розмір ставки для позичальника становитиме 7,75%.

За словами в.о. керівника НУФ Валерія Майбороди, фонд співпрацює з банками-партнерами.

«Підприємець не спілкується з органами влади безпосередньо, лише раз приходить у банк, подає документи, і, якщо підпадає під визначені критерії, банк решту роботи виконує самостійно. Він обирає перелік підприємств й подає на погодження обласної адміністрації та регіонального фонду підтримки підприємництва, які й затверджують реєстр», - пояснив Валерій Майборода.

За його даними, максимальна сума кредиту для розвитку бізнесу становить 100 тис. евро у гривневому еквіваленті. З основних критеріїв отримання кредиту – розміщення та реєстрація підприємства у Харківській області, цільове використання коштів та спроможність внесення фірмою не менше 20% від суми.

Подібну співпрацю Валерій Майборода назвав найкращим шляхом до відновлення довіри між бізнесом і владою. За його словами, про це свідчить практика взаємин у низці областей країни.

Про нові можливості бізнесменів з ОТГ Харківщини говорила директор Харківського Центру розвитку місцевого самоврядування Діана Баринова.

«Розвиток бізнесу на місцевих територіях – це потрібна річ. Завдяки оприлюдненій сьогодні програмі підприємці можуть скористатися можливістю отримання коштів для розвитку бізнесу. Мова йде не тільки про аграрні підприємства, але й готельний бізнес, розвиток туризму», - вважає Діана Баринова.

На останок Андрій Колос зазначив, що бізнесмени зможуть користуватися механізмом часткового відшкодування відсоткових ставок за кредитами банків після виділення відповідних коштів з обласного бюджету.