Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харкові відкрився бізнес-інкубатор, де науковцям допомагатимуть комерціалізувати свої ідеї й розробки

У Харкові відкрився бізнес-інкубатор, де науковцям допомагатимуть комерціалізувати свої ідеї й розробки

Інноваційний Еō BusinessIncubator, який створено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку USAID, працюватиме на базі НТУ «ХПІ».

«Чи є на Харківщині думки та наукові проекти? Звичайно, є. У нас близько 20 тисяч науковців та близько 200 наукових установ. Нам є над чим працювати, але, зазвичай, не маючи можливостей для реалізації та комерціалізації своїх проектів у нашій країні, науковці змушені шукати такі можливості десь за кордоном. Такого не повинно бути. Ми маємо створювати всі умови для того, щоб розумні ідеї залишалися саме тут, в Україні. І саме для того, щоб науковці мали можливість розвиватися, навчитися подавати свої ідеї, залучити інвестиції та реальне фінансування, і було створено цей бізнес-інкубатор. І від сьогодні ми маємо можливість підтримати наших науковців - від ідеї до реалізації кінцевого продукту», - сказала під час презентації Еō BusinessIncubator голова ХОДА Юлія Світлична.

Директор відділу з економічного зростання Агентства США з міжнародного розвитку USAID Гауссі Фархад відзначив, що бізнес-інкубатор є частиною програми USAID «Конкурентоспроможна економіка», яка має бюджет 42 млн доларів та має на меті сприяти розвитку стартапів та технологічних рішень.

«Україна відома своїм технологічним потенціалом, а також сферою ІТ, особливо Харків, де є багато творчих та здібних людей, які бажають комерціалізувати свої ідеї. Однак ідея та технологічні досягнення – це лише початок, оскільки для того, щоб досягти успіху, необхідно наполегливо працювати, - наголосив Гауссі Фархад. - Еō-інкубатори допомагатимуть підприємцям та експертам у сфері технологій перетворювати свої ідеї в компанії за допомогою менторів. І ці ментори – дуже відомі. Це ветерани Кремнієвої долини, які досягли успіху та хочуть поділитися своїм досвідом і допомогти розвитку громади тут, в Україні. Ці ментори не тільки з США, вони представляють Європу, Близький Схід та Україну».

Планується, що в Еō BusinessIncubator під опікою міжнародних менторів та консультантів наукові групи, автори нових розробок і технологій, спільно з вишами, де виникли ці розробки, створюватимуть нові високотехнологічні компанії. Подальша капіталізація цих стартапів і, відповідно, комерціалізація розробок відбуватиметься через продаж зацікавленим інвесторам частини корпоративних прав. У харківському Еō BusinessIncubator планують надавати підтримку не тільки регіональним, але й загальноукраїнським стартапам, а також пояснювати, як їх просувати на іноземних ринках.

«На відміну від більшості інкубаторів, цей інкубатор не обмежений ІТ. У нас зараз усі граються з ІТ. Це зрозуміло. Це висока швидкість від ідеї продукту до його створення та капіталізації. Це фірми, які злітають у капіталізації за рік-два в десятки, а то й сотні разів. Але наші інкубатори будуть готові до прийняття технологій науки про матеріали, біотехнології, фармтехнології, також хіміки активно беруть участь. Це набагато складніше. І тому в нас дуже широкий спектр менторів», - пояснив координатор «Еō бізнес-інкубаторів», член Національного комітету з розвитку промисловості при Кабінеті міністрів України Едуард Сімсон.

Під час презентації бізнес-інкубатору лідер проекту, директор програми Корнелльського університету (США) з права, підприємництва та технологій Вайтхед Чарльз подякував усім, хто долучився до реалізації цієї ідеї.

«Хочу подякувати губернатору Харківщини. Ми з вами зустрічалися на початку нашої роботи, тісно співпрацювали з вашою командою і без вас, без облдержадміністрації, без університетів Харкова ми не змогли б досягти того, чого досягли. Дякую за вашу підтримку», - зокрема, сказав Вайтхед Чарльз.

А ректор ХНУ ім. В.Н. Каразіна Віль Бакіров відзначив: «Я дуже оптимістично дивлюся на перспективи цього проекту та його результати. Я впевнений, що перед дверима інкубатора буде досить довга черга, але ця черга буде успішно та швидко просуватися».

Подати заявку на участь у проекті можна тут.

Більше фото