Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині монетизовані субсидії отримують майже 254 тисячі сімей

На Харківщині монетизовані субсидії отримують майже 254 тисячі сімей

Про це повідомив директор Департаменту соціального захисту населення ХОДА Юрій Шпарага під час брифінгу 25 березня.

«З 254 тисяч сімей 165,8 тисячі осіб – громадяни пенсійного віку, які отримують чи отримуватимуть субсидію через систему Ощадбанку, а також через систему Укрпошти, і  88,2 тисячі осіб  - громадяни непенсійного віку, які почали отримувати субсидію через Ощадбанк. Виплати розпочалися з 12 березня. Очікуємо на результати щодо сплати отримувачами субсидій житлово-комунальних послуг», - сказав Юрій Шпарага.

За його інформацією, робота продовжиться й у квітні. Зокрема, сформовані реєстри, за якими вже видно, що кількість отримувачів субсидій буде збільшено: 256,8 тисячі осіб, з яких 186,1 тис. - громадяни, які отримають субсидію разом з пенсійними виплатами, 70,7 тис. – працюючі громадяни, які отримають субсидію через систему Ощадбанку.

«Середній розмір субсидії – 1240 грн – для тих громадян, які використовують тепло, газ по системі тепломережі. Ті громадяни, які для опалення житла використовують паливо або скраплений газ, отримують субсидію 2840 грн», - сказав Юрій Шпарага.

Він також повідомив, що для маломобільної категорії громадян, які не можуть прийти до Ощадбанку за коштами, вирішується питання щодо оформлення довіреності. Це питання розглядає Міністерство соціальної політики та Ощадбанк. 

Нагадаємо, з 2019 року запроваджено систему надання субсидій населенню на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі у 2 моделях монетизації, які діють паралельно: 

1) Перерахування коштів на центральному рівні на банківський рахунок в Ощадбанку зі спеціальним режимом використання з подальшим їх спрямуванням на оплату житлово-комунальних послуг;

2) надання житлових субсидій готівкою безпосередньо одержувачу.