Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харкові відкрили барельєф видатному вченому-математику, академіку Олексію Погорєлову

У Харкові відкрили барельєф видатному вченому-математику, академіку Олексію Погорєлову

В урочистій церемонії взяв участь заступник голови ХОДА Анатолій Бабічев.

Барельєф і пам'ятну дошку геніальному геометру розмістили на будівлі будинку по вул. Юри Зойфера (колишня Анрі Барбюса), 6, в якому він довгий час проживав разом із сім'єю. Захід відбувся 5 березня - до 100-річчя від дня народження вченого.

Виступаючи перед харківськими вченими, студентами та друзями відомого харків'янина, Анатолій Бабічев передав слова вітання від керівника області Юлії Світличної. Він підкреслив, що сьогодні в Харківському регіоні багато робиться для розвитку сфер освіти й науки.

Також Анатолій Бабічев зазначив, що весь минулий рік в області пройшов під знаком 100-річчя Національної академії наук України. 2019-й ознаменувався 100-річними ювілеями таких вчених, наших земляків зі світовим ім'ям, як Любов Мала, Борис Вєркин і Олексій Погорєлов.

«Я можу чесно зізнатися, що одним з улюблених шкільних підручників, який я досі знаю напам'ять, був підручник геометрії Погорєлова. За цим підручником вчилися багато поколінь наших земляків. Спасибі всім, хто причетний до відкриття барельєфа вченого, хто нагадує городянам про силу харківських вчених і їхнє значення для світової науки», - звернувся до присутніх заступник голови ХОДА.

Також своїми спогадами про колегу й друга поділився патріарх математичної школи Харкова, академік Володимир Марченко. Він зазначив, що чимало місць Харкова пов'язані з діяльністю й життям Олексія Погорєлова - це його рідна школа в районі ХТЗ, Харківський університет (ХНУ ім. В.Н. Каразіна), в якому він навчався і викладав, ФТІНТ (Фізико-технічний інститут низьких температур ім. Б.Вєркіна НАН України), в якому він працював з дня заснування.

«Олексій Погорєлов - геометр, який багато в чому визначив основні напрямки розвитку геометрії минулого століття. Його роботи глибокі й красиві. Та й сам він був гарною людиною і прожив нічим не заплямоване життя. Дякую тобі, Олексій Васильович, що ти працював і жив поруч з нами», - сказав Володимир Марченко.