Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Старосалтівській громаді запрацював комплексний центр надання послуг

У Старосалтівській громаді запрацював комплексний центр надання послуг

Окрім адміністративних, у центрі надаватимуть правові, соціальні та медичні послуги.

Відкриття комплексного ЦНАПу відбулось 7 лютого за участю заступника голови ХОДА Вадима Данієляна.

Для розміщення центру обрали будівлю колишньої медамбулаторії. Її якісно відремонтували та облаштували меблями й необхідним обладнанням. Тепер тут розташовані та вже діють ЦНАП ОТГ, відділ поліції, селищна рада та амбулаторія загальної практики - сімейної медицини. Реконструкція та створення комплексного центру тривали в 2017 та 2018 роках коштом державного бюджету за програмою підтримки органів місцевого самоврядування ОТГ.

Відкриваючи центр, Вадим Данієлян привітав жителів ОТГ, яка була створена першою на Харківщині, від імені керівника області Юлії Світличної. Він зауважив, що в області успішно реалізується ініціатива уряду та Президента України Петра Порошенка щодо реалізації реформи місцевого самоврядування й децентралізації.

«ХОДА та безпосередньо Юлія Світлична приділяє велику увагу питанню створення дієздатних громад на Харківщині. Сьогодні ми бачимо процес децентралізації в дії – створення такого центру дозволить жителям громади якісно та швидко, в комфортних умовах отримувати соціальні та інші послуги», - сказав Вадим Данієлян.

За словами начальника Центру надання адміністративних послуг Старосалтівської ОТГ Марини Нагорної, тут вже зараз можуть надати 38 видів послуг, серед яких, наприклад, - реєстрація місця проживання, оформлення житлових субсидій, соціальної допомоги, отримання довідок про склад сім’ї, отримання талонів на пільговий проїзд тощо.

«З 2016 року ЦНАП працював у будівлі напроти, де три наші працівники ділили площу з іншими організаціями – було тісно. Зараз ми займаємо 54 кв. м будівлі. Великий плюс нашої установи, що для вирішення власних потреб людям тепер не потрібно їхати в райцентр та ходити по інстанціях», - говорить Марина Нагорна.

Також вона додає, що в планах центру - співпраця з Пенсійним фондом, який міг би надавати консультації для літніх людей у приміщені ЦНАПу. Крім того, директорка подякувала Департаменту з підвищення конкурентоспроможності регіону ХОДА за надану допомогу в співпраці з іноземними донорами. Зокрема, Уряд Німеччини через Німецьке товариство міжнародного співробітництва (GIZ) передав ЦНАПу дитячий куточок, комплекти меблів для адміністраторів та мобільний кейс, який дозволяє обслуговувати жителів громади на виїздах. Уряд США через міжнародну організацію з розвитку права (IDLO) допоміг у проведенні тренінгів для адміністраторів.

Як наголосила директор Департаменту з підвищення конкурентоспроможності регіону ХОДА Надія Кривицька, фахівці департаменту в постійному режимі надають консультативну підтримку керівництву громади, щоб ОТГ розширювала можливості прямого співробітництва з учасниками програм міжнародної технічної допомоги.