Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Анатолій Бабічев відвідав відкриття унікальної виставки однієї картини

Анатолій Бабічев відвідав відкриття унікальної виставки однієї картини

26 грудня Художній музей презентував експозицію «Твір С.І.Васильківського - знов у Харкові: історія втрати і повернення».

Відкриваючи захід, заступник голови ХОДА Анатолій Бабічев передав присутнім вітання від голови Харківської ОДА Юлії Світличної.

«Історія повернення картини дуже важка та цікава. Ця подія стала можлива завдяки злагодженій роботі працівників Художнього музею, Міністерства закордонних справ, Міністерства культури, а також Посольства України в Німеччині та Німеччини в Україні», - зазначив Анатолій Бабічев.

За його словами, 94% всіх шедеврів, що зберігалися на момент початку Другої світової війни в Харківському художньому музеї (Українська державна картинна галерея), були або вивезені до Німеччини, або знищені.

«Сьогоднішня подія – це перемога. Адже це вперше в історії ми змогли повернути шедевр до музею. Та це не кінець, і я впевнений, що попри те, що ця справа нелегка, ми будемо продовжувати. Для нас кожна картина - на вагу золота», - сказав заступник голови ХОДА.

Директор Харківського художнього музею Валентина Мизгіна ознайомила відвідувачів з короткою історією повернення картини С.І. Васильківського до рідних стін.

«Повернення цієї перлини - це дуже важливий урок для наших музейників. Адже на прикладі проведеної роботи з повернення картини ми можемо бачити всю важливість безпомилкового заповнення інвентарних книг та маркувань експонатів музеїв», - зазначила Валентина Мизгіна.

За її словами, лише завдяки майстерній роботі тогочасних працівників музейної установи Україна змогла повернути свою власність на рідну землю.

Експозиція виставки «Твір С.І.Васильківського - знов у Харкові: історія втрати і повернення» складається з однієї картини та матеріалів, які були напрацьовані впродовж дворічної роботи з повернення роботи майстра до Харківського художнього музею, до яких входять копії архівних матеріалів штабу Розенберга, фото та листівки кількох втрачених під час війни творів, довоєнна інвентарна книга, в якій зафіксована повернута картина, деякі сторінки листування з німецькою стороною з приводу її повернення.

Довідка. На початок Другої світової війни Українська державна картинна галерея (довоєнна назва Харківського художнього музею) вважалася найціннішим (після музеїв Москви та Ленінграду) музеєм Радянського Союзу. Музей зберігав близько 75000 експонатів. Проте він не був включений до плану евакуації. Ризикуючи життям (за звинуваченням у панікерстві) тодішній директор музею Прокоп Васильович Кривень врятував близько п’яти тисяч експонатів УДКГ й майже все художнє надбання Т.Г.Шевченка, яке зберігається нині у Національному музеї Т.Г.Шевченка в Києві.

Основна колекція, що залишалася у Харкові, піддалася тотальному розграбуванню. У Харкові працювали представники штабу Розенберга, які цілеспрямовано вивозили з міста культурні цінності. Напередодні визволення міста окупанти спалили музей із залишками експонатів, архівів, бібліотеки. В актах збитків музею значиться близько 800 творів живопису нашого земляка, одного з найвидатніших засновників українського національного пейзажу Сергія Васильківського.

Пошуками втрачених під час Другої світової війни експонатів співробітники музею займаються з років незалежності України. Перелік основних втрачених творів розміщено в міжнародному реєстрі втрачених цінностей. Два роки тому музей отримав повідомлення з Німеччини, що, можливо, наш експонат виявлено під час продажу Берлінським аукціонним домом. Музейні співробітники здійснили необхідні дослідження і навели переконливу доказову базу стосовно належності «берлінської» картини Харківському художньому музею. Вирішити проблему повернення картини допомогли Міністерство культури України, Міністерство закордонних справ України, Посольство Німеччини в Україні.

Телефон для довідок і замовлень на екскурсійне обслуговування: 706-33-94.