Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харкові пройде пам’ятний захід, присвячений 81-й річниці з початку «грецької операції» НКВД

У Харкові пройде пам’ятний захід, присвячений 81-й річниці з початку «грецької операції» НКВД

Тематична зустріч відбудеться 15 грудня о 13:00 у Центральній науковій бібліотеці Харківського національного університету ім. В.Н.Каразіна.

Цього року захід присвячений Марії Ростиславівні Капніст, Заслуженій артистці Української РСР,  гречанці за походженням, яка була репресована в 1941 році і відбула в сталінських таборах понад 15 років. 

З повідомленням про життя і творчість Марії Капніст виступить Тетяна Бахмет, головний бібліотекар Харківської міської спеціалізованої музично-театральної бібліотеки ім. К.С.Станіславського.

Також участь у заході візьме Радислава Капніст, донька Марії Капніст.

Довідка. Капніст (Капніст-Сірко) Марія народилась 22 березня 1914 року в Санкт-Петербурзі в родині графа Ростислава Капніста и Анастасії Байдак, прапрапраонуки отамана Івана Сірка. Після Жовтневої революції сім’я переїхала в Судак, де в 1921 році батька Марії розстріляли.

У 16 років Марія Капніст потрапила в Ленінград і була прийнята до театральної студії Юр’єва при Ленінградському драматичному театрі імені О.С.Пушкіна. Проте вже в 1934 році через дворянське походження вона була виключена з інституту із забороною проживати в Ленінграді.

У 1941 році Марія Ростиславівна була репресована за «антирадянську пропаганду та агітацію» і звільнена лише в 1956 році. З цього часу й до кінця життя вона жила в Києві.

У 1958 році їй вдалось отримати роль ігуменї в фільмі «Таврія» молодого режисера Юрія Лисенка.

Марія Ростиславівна зіграла загалом понад 130 ролей. У 1988 році їй було надано звання Заслуженої артистки Української РСР.

13 вересня 2014 року на будинку № 13 на вулиці Василя Липківського у Києві була встановлена меморіальна дошка до 100-ліття з дня народження Марії Капніст.