Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Близько 500 резервістів Харківщини проходять військові збори в 3 областях України

Близько 500 резервістів Харківщини проходять військові збори в 3 областях України

Про заходи, які вживають в області для гарантування безпеки в період дії воєнного стану, розповіли у ході брифінгу в ХОДА 10 грудня.

Як повідомив директор Департаменту оборонної, мобілізаційної роботи та взаємодії з правоохоронними органами ХОДА Олексій Максимов, протягом минулого тижня за дорученням голови ХОДА, голови Ради оборони області Юлії Світличної виконувалась низка заходів, спрямованих на зміцнення обороноздатності області.

«Усі дії спрямовані на забезпечення прав, свобод, законних інтересів та безпеки наших громадян. Це заходи військового напряму та напряму цивільного захисту населення, які дозволять підвищити готовність наявної системи до будь-якого розвитку подій, - уточнив Олексій Максимов. – На даний момент в області абсолютно спокійно. Жодних перешкод для розвитку економіки на території області військовий стан не утворює. Кожна силова структура в межах компетенції та в абсолютній координації з іншими структурами та ХОДА реалізує свій комплекс заходів».

Про заходи щодо комплектування Збройних сил України та військові збори резервістів розповів військовий комісар Харківської області Юрій Калгушкін.

За його словами, 6 грудня завершився призов резервістів та військовозобов’язаних оперативної черги номер 1 до військових частин ЗСУ.

«Було призвано близько 500 військовозобов’язаних та резервістів. Проходять військові збори в Дніпропетровській, Житомирській та Харківській областях. З 8 грудня розпочалися навчальні збори з резервістами та військовозобов’язаними оперативного резерву № 2 у підрозділах окремої бригади територіальної оборони. Це вогнева підготовка – практичне виконання стрільб зі стрілецької штатної зброї, тактична та інженерна підготовка та медична підготовка. 8 грудня до батальйонів та управління бригади прибуло понад 1000 військовозобов’язаних 2-ї черги та резервістів, які склали контракт з ЗСУ для проходження військової служби в резерві та підрозділах окремої бригади ТРО. 15 грудня передбачається наступне проведення занять. Це будуть перевірчі одноденні збори», - повідомив військовий комісар області.

Про системи оповіщення та укриття для населення розповів директор Департаменту цивільного захисту ХОДА Павло Пономаренко. За його даними, в Харківській області налічується достатня кількість об’єктів, щоб укрити практично 2,8 млн осіб.

«Це підвали будинків, метрополітен, переходи, погреби, підземні паркінги тощо. У Харкові таких об’єктів понад 4000, по області  - біля 1000. З 2014 року в області здійснюється робота щодо підтримання їх у належному стані. За ці роки стан їх готовності підвищився з 27 % до 70%», - повідомив Павло Пономаренко.

Інформацію про розташування таких сховищ можна отримати в комунальних службах, а також у службі порятунку, зателефонувавши за номером 101.

«Відповідно до загрози, є декілька рівнів оповіщення. Якщо стане відомо про загострення ситуації і збільшення рівня загрози, населення буде повідомлене щодо місця розташування сховищ», - запевнив Олексій Максимов.