Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Україна і Литва спільно діятимуть, щоб ціна за агресію для РФ зростала. Зустріч президентів

Україна і Литва спільно діятимуть, щоб ціна за агресію для РФ зростала. Зустріч президентів

Першочерговим питанням переговорів Президента України Петра Порошенка та Президента Литви Далі Грібаускайте залишається спільна скоординована відсіч агресії Росії щодо незаконної анексії Криму, агресії на сході держави і нещодавнього акту агресії, який відбувся в нейтральних водах Чорного моря і в Керченській протоці.

Глава Української держави подякував литовській стороні і особисто пані Президенту Литви за рішуче засудження нещодавнього акту агресії РФ у Чорному морі, коли російські окупанти вперше неспровоковано застосували вогнепальну зброю і захопили українських моряків та кораблі.

«Цей брутальний акт яскраво демонструє, що відкрита агресія Росії проти України або проти будь-якої країни світу може відбутися будь-де. Ми маємо бути готовими до цього, і ми спільно всім світом маємо дати рішучу відсіч спробам агресії», - наголосив він.

«Тому ми домовились з пані Президентом, що будемо не лише засуджувати, а й спільно діяти для того, щоб підвищити для агресора ціну, яку він заплатить у випадку агресивних дій. Впевнений, що і наші європейські партнери цілком усвідомлюють усю серйозність ситуації і готові вжити відповідних дій», - додав Петро Порошенко.

Президент наголосив, що атака на українських військових моряків вказує на ще одну вагому небезпеку, яку деякі воліють не помічати, – будівництво Росією об’єктів у міжнародних водах. «І це – ще один вагомий аргумент для того, щоб негайно зупинити будівництва газопроводу «Північний потік-2», який не має жодного економічного сенсу, має виключно політичний сенс, а тепер вже є доказом того, що це може бути приводом для РФ застосувати свої агресивні наміри», - зазначив Глава держави.

Президент підкреслив, що агресивні дії Росії, яка відверто ігнорує Мінські домовленості та відкрито нагнітає ситуацію у Чорному і Азовському морях, – пряма загроза європейській безпеці та виклик усьому демократичному світу.

«Ми закликаємо Кремль негайно і без будь-яких попередніх умов звільнити українських моряків, негайно передати захоплені українські військові судна та повністю відкрити судноплавство відповідно до міжнародного права у Керченській протоці, деокупувати Азовське море, розблокувавши діяльність українських портів», - сказав Петро Порошенко.

Даля Грібаускайте зауважила, що знову Україна зіштовхнулася з відкритою агресією на додаток до російських воєнних дій на Донбасі: «Знову це агресія проти України, проти українського народу. Саме тому для нас, литовців, важливо бути з вами і підтримувати вас».

«Ми знаємо, що міжнародні організації не прийняли жодних санкцій проти російських дій, проте ми прийняли свої національні санкції в знак протесту проти атаки в Керченській протоці», - розповіла вона. Також Даля Грібаускайте звернула увагу, що Литва допомагає українським військовим амуніцією, воєнними інструкторами, гуманітарною допомогою тощо. Крім того, Литва на державному рівні підтримує литовські громадські ініціативи з допомоги Україні. «Інколи непросто бути першими, коли запроваджуємо санкції. Наприклад, ми отримуємо особисті погрози від Росії, зокрема, мої міністри, Міністр закордонних справ Литви отримав», - розповіла литовський Президент. Вона наголосила на важливості відкрито протидіяти агресору.

«В Україні останні роки були дуже складними, особливо після окупації Криму. Але це дуже важливо сьогодні. Ми сьогодні хочемо підтримати вас. Ми розуміємо, що саме ви самі маєте розбудовувати свою країну», - зазначила Даля Грібаускайте.

Вона наголосила на важливості духовної сили українців. «Вони можуть забирати території, але вони серця ваші ніколи не заберуть... Бажаю вам вірити в себе, самим боротися і знати, за що ви виступаєте. Що це ваша країна, і майбутнє - за вами. Вірте собі, вірте в своє майбутнє, а ми будемо завжди поруч», - підкреслила Президент Литви.