Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

З жовтня в Харківській області на грип та ГРВІ захворіли понад 75 тисяч осіб

З жовтня в Харківській області на грип та ГРВІ захворіли понад 75 тисяч осіб

Про це повідомив начальник Управління охорони здоров’я ХОДА Богдан Федак.

«На даний момент показник захворюваності населення області на 100 тисяч становить 549,05 при пороговому рівні 501,7. Тобто захворюваність на 9,4 вище порогового рівня. Для порівняння: за аналогічний період минулого року на грип та ГРВІ в області захворіло 71217 осіб», - зазначив Богдан Федак. 

На даний час рівень захворюваності перевищив пороговий у 10 районах та 2-х містах обласного значення.

У цьому епідемічному сезоні було госпіталізовано 1930 осіб, з яких 1330 - діти. За аналогічний період минулого року було госпіталізовано 1495 осіб (1026 дітей).

За прогнозом Всесвітньої організації охорони здоров’я, в епідемічному сезоні 2018-2019 років циркулюватимуть штами вірусів грипу: А (Н1N1) (Мічиган) та два нові - А (Н3N2) (Сингапур) та В (Колорадо).

Спеціалісти відзначають, що найнадійнішим засобом профілактики грипу є вакцинація. У першу чергу, щеплення рекомендовано робити дітям до 5 років, вагітним жінкам, особам, які старші за 65 років, людям з надмірною вагою, хворим на цукровий діабет, хронічні серцево-судинні захворювання та захворювання легенів, а також особам, що отримують імуносупресивну терапію, та тим, хто належить до груп ризику за професією (медичні працівники, вчителі та вихователі, продавці, водії громадського транспорту та усі, хто працюють у багатолюдних місцях).

«Вакцинуватися можна лише тоді, коли людина є абсолютно здоровою. І краще саме в той період, коли немає взагалі грипу в країні - до початку епідемічного сезону. У жодному разі не можна вакцинуватися після перенесеної хвороби та при будь-яких недомаганнях. У цьому випадку можуть бути ускладнення», - попередив Богдан Федак.

Цього року рекомендовано 2 вакцини: «Джі Сі Флю» виробництва «Грін Крос Корпорейшн», Південна Корея, та «Ваксігрип-тетра» виробництва «Санофі Пастер», Франція.