Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Захворюваність на грип та ГРВІ в області нижче епідпорогу на 27%

Захворюваність на грип та ГРВІ в області нижче епідпорогу на 27%

Питання епідеміологічної ситуації в області розглянули під час засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та НС.

Начальник Управління охорони здоров’я Богдан Федак повідомив, що, за прогнозом, в епідемічному сезоні 2018-2019 років у нашому регіоні циркулюватимуть штами вірусів грипу А (Н1N1) «Мічиган», А (Н3N2) «Сингапур» та В «Колорадо».

«За період з 1 жовтня на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції в області захворіло 45492 особи, з них понад 29 тисяч дітей (63,8%), - зазначив Богдан Федак. - Госпіталізовано в цьому епідемічному сезоні 1219 осіб, з них 886 дітей, що відповідає багаторічним спостереженням у період підвищеної інфекційної захворюваності на ГРВІ».

Протягом останнього тижня на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції в Харківській області захворіло 9776 осіб. 

Показник захворюваності за тиждень складає 364 на 100 тис. населення, що на 27,4 % нижче порогового рівня захворюваності (501 на 100 тис. населення).

При цьому показник захворюваності за тиждень більше тогорічного на 8,9%. 

«Летальні випадки не реєструвалися. Серед захворілих на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції 5843 особи – це діти, що становить 69,8% від усіх захворілих, - повідомив Богдан Федак. - До закладів охорони здоров’я області за тиждень госпіталізовано 261 особу, що становить 2,7% від числа захворілих. З-поміж госпіталізованих 1633 дитини. У порівнянні з попереднім тижнем відмічається зростання числа госпіталізованих».

Також, за словами Богдана Федака, для визначення збудників респіраторних захворювань дослідження матеріалу від хворих проводиться в клініко-діагностичних лабораторіях обласних клінічних інфекційних лікарень та вірусологічною лабораторією державної установи «Харківський обласний лабораторний центр МОЗ України».

«У поточному епідсезоні позитивні результати виявлені у 232 осіб (35,9% від обстежених), що підтверджує інтенсивну циркуляцію вірусів респіраторної групи на території Харківської області. За результатами досліджень у захворілих виявлено віруси грипу А, парагрипу, аденовірус та РС-вірус (ріносінтіціальний)», - сказав Богдан Федак. 

На даний час для надання медичної допомоги інфекційним хворим в області є майже 800 ліжок, окрім цього, виділені ліжка в КНП ХОР «Обласна клінічна інфекційна лікарня», КНП «Харківський міський пологовий будинок №2 ім. Гельферіха» для надання медичної допомоги вагітним та породіллям з тяжким перебігом грипу та гострих респіраторних вірусних інфекцій. Також передбачено виділення окремих ліжок у регіональному перинатальному центрі третинного рівня КНП ХОР «Обласна клінічна лікарня».

Передбачено цілодобове забезпечення консультаціями науковців та лікарів - інфекціоністів вищої категорії, у тому числі з виїздом у райони області.

«На базі обласних клінічних інфекційних лікарень та державної установи «Харківський обласний лабораторний центр МОЗ України» створені умови для проведення обстежень хворих на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції з метою визначення циркулюючих вірусів грипу. Обласними клінічними інфекційними лікарнями закуплено тест-системи для обстеження методом ПЛР на грип близько 200 осіб», - повідомив Богдан Федак.

Медичним працівникам обласних клінічних інфекційних лікарень, які надають медичну допомогу саме хворим на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції, проведені профілактичні щеплення проти грипу (кошти на придбання вакцини, за клопотанням Управління охорони здоров’я Харківської обласної державної адміністрації, були виділені Харківською обласною організацією профспілки працівників охорони здоров’я України). У цілому по області на даний час проти грипу щеплено 1369 медичних працівників.