Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Художній музей презентує виставку, присвячену пам’яті жертв Голодомору

Художній музей презентує виставку, присвячену пам’яті жертв Голодомору

Основу експозиції складають сучасні плакати харківських художників, членів Міжнародної асоціації дизайнерів-графіків «4-й блок».

Концептуальність у висвітленні теми свідчить про осмислення авторами причин і наслідків голоду 1932-1933 років, який так чи інакше зачепив майже кожну українську родину.

Плакати відіграють роль інформаційно-смислової та емоційної антитези представленим на виставці мальовничим творам з колекції музею, які датовані пекельними для української нації 1930-ми роками. Підтверджуючи позицію «першої сили держави, що виникла раніше армії, флоту і комерції», мистецтво в ті трагічні роки сумлінно працювало, створюючи для прийдешніх поколінь міфи новітньої історії України.

«Полотно Івана Шульги «Г.І.Петровський серед колгоспників» (1931) дає можливість відчути позицію офіційного радянського мистецтва, яке впроваджувало у свідомість ідею успішної колективізації селянських господарств, - розповідають у музеї. - Картина «Колгоспне жито» Миколи Бурачека 1930 року не може не викликати питань про те, як на благодатно-родючій землі стався небачений у цивілізованому світі голод, що забрав, лише за документально підтвердженими фактами, до чотирьох мільйонів осіб дорослого населення.  Відповіді на ці питання, як тепер стало відомо, слід пов’язувати не лише з офіційно існуючою сімдесят років версією неврожаю-недороду, але саме з санкціонованими державою каральними заходами за недопостачання зернових, спрямованими на селянство. Образ колгоспниці, створений Петром Супоніним 1938 року, викликає щем у кожному серці, бо він сприймається узагальненням багатостраждального покоління наших бабусь, що зі щирими молитвами у серці, стійкістю відповідальності перед ближніми пережили голодне лихоліття…».

Нагадаємо, 2008 року на державному рівні було започатковано Всеукраїнську акцію «Запали свічку», присвячену пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років. Харківський художній музей підтримав захід виставковим проектом «Чорна рілля», який щоразу додає нові сторінки до «Книги пам’яті» нашого народу. Цей «Український Апокаліпсис» ХХ століття складається з документів архівів, викладених у сучасних історичних виданнях і осмислених у художніх творах, з суворих, часом жорстоких фактів зі спогадів наших батьків та дідів, на чию долю випали роки тяжких фізичних та моральних поневірянь.

Інформаційну складову виставки доповнить запланована демонстрація фільму Ганни Гін «Жорна голоду», який було створено 2008 року за спогадами жителів 17 районів Харківської області – вцілілих очевидців Голодомору.

Виставку підготовлено за фінансової підтримки Благодійного фонду «Дар».

Відкриття експозиції відбудеться 21 листопада о 16:00 за адресою: вул. Жон Мироносиць, 9.

Телефон для довідок: 706-33-94.