Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

ННЦ «ХФТІ» не просто відповідає стандартам - він їх задає. Юлія Світлична

ННЦ «ХФТІ» не просто відповідає стандартам - він їх задає. Юлія Світлична

Голова ХОДА привітала з 90-річчям Національний науковий центр «Харківський фізико-технічний інститут».

30 жовтня керівник області взяла участь у розширеному засіданні науково-технічної ради ННЦ «ХФТІ». Захід присвятили ювілею наукового центру.

«Національний науковий центр «Харківський фізико-технічний інститут» не просто йде в ногу з часом - він його випереджає. Не просто відповідає стандартам - він їх задає, - підкреслила Юлія Світлична, вітаючи колектив центру. - І це результат копіткої та дуже складної роботи кожного співробітника ННЦ «ХФТІ» та вашого керівництва. Величезне спасибі за самовіддану працю».

Керівник області зазначила, що в останні роки облдержадміністрація щільно співпрацює з ННЦ «ХФТІ».

«Імідж Харківської області, наукової школи Харківщини залежить від результативності вашої праці. І ми в цьому дуже зацікавлені, - підкреслила голова Харківської ОДА. - А на нашу підтримку на регіональному рівні ви завжди можете розраховувати».

Так, Юлія Світлична повідомила, що в 2019 році за підтримки ХОДА буде реконструйований стадіон дитячо-юнацької спортивної школи «ХФТІ». Колективу центру глава області побажала «яскравих наукових ідей, нових професійних і наукових звершень, надійного плеча колег». Під час заходу Юлія Світлична вручила співробітникам ННЦ «ХФТІ» почесні грамоти ХОДА та подяки голови облдержадміністрації.

Слова привітання колективу ННЦ «ХФТІ» передав і президент Національної академії наук України Борис Патон. Вітання від нього зачитав перший віце-президент НАН Антон Наумовець. Борис Патон назвав харківський центр одним з флагманів фізичної науки України, зазначивши, що «характерною особливістю центру завжди було поєднання фундаментального підходу до вирішення проблем з практичною спрямованістю робіт».

На даний момент ННЦ «ХФТІ» складається з 5 інститутів, які проводять дослідження в галузі фізики твердого тіла, високих енергій і ядерної фізики, в галузі фізики плазми та керованого термоядерного синтезу, плазмової електроніки й нових фізичних технологій.

Головним напрямком практичного застосування досліджень вчених ННЦ «ХФТІ» залишається ядерна енергетика.

«Зараз 60% електроенергії, що виробляється в Україні, виробляється атомними станціями. Це найбільш дешевий вид електроенергії. Але водночас ядерна енергетика потребує наукового супроводу. Це високотехнологічна галузь, яка у своїй роботі орієнтується на дослідження вчених. Фактично ННЦ «ХФТІ» є основним інститутом, який здійснює ядерний супровід енергетики України - звичайно ж, разом з іншими інститутами Академії наук», - пояснює заступник генерального директора ННЦ «ХФТІ» Ігор Гаркуша.

Одним з головних досягнень центру за останні роки роботи Ігор Гаркуша називає проект зі створення підкритичної ядерної установки «Джерело нейтронів, засноване на підкритичній збірці, що керується прискорювачем електронів» (ЯПУ «Джерело нейтронів»).

«Цей проект був підтриманий США і вартість його перевищує 86 млн дол. Це найбільший науковий проект в Україні за останні 5 років», - підкреслює заступник генерального директора ННЦ «ХФТІ».

Більше фото