Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У ХОДА обговорили питання створення системи надання послуг раннього втручання

У ХОДА обговорили питання створення системи надання послуг раннього втручання

Участь у засіданні регіональної консультативної ради 26 жовтня взяв заступник голови ХОДА Михайло Черняк.

Регіональна консультативна рада з реалізації пілотного проекту системи надання послуг раннього втручання була створена розпорядженням голови ХОДА Юлії Світличної 10 жовтня. Основною метою є реалізація в Харківській області в 2018 - 2020 роках проекту, що покликаний забезпечити розвиток дитини, зберегти її здоров’я та життя.

«Розвитку інклюзивної освіти на Харківщині приділяється велика увага. Голова ХОДА неодноразово підкреслювала важливість створення інклюзивно-ресурсних центрів. Раннє втручання - це важлива складова цієї системи», - зазначив Михайло Черняк.

На Харківщині пілотний проект системи надання послуг раннього втручання існує з 2016 року в трьох районах, а саме - Валківському, Лозівському та Чугуївському. За час роботи в цих районах допомогли більш ніж 3000 маленьких жителів області.

Головний лікар комунального некомерційного підприємства «Валківський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» Марина Орлова розповіла всім присутнім про успіхи реалізації пілотного проекту на території району.

«Місцева влада підтримала нас, і були виділені кошти, що дали змогу ввести в штат потрібних спеціалістів: логопеда-дефектолога, реабілітолога та психолога. Також були закладені кошти на виїзд спеціалістів до сіл та відвідування дитячих садків, де навчаються пацієнти цих лікарів», - зазначила Марина Орлова. За її словами, те, що в системі раннього втручання та в інклюзивно-ресурсних центрах працюють ті самі спеціалісти, дуже добре позначається на успіхах дітей.

«Система раннього втручання охоплює дітей до 4-х років, і добре, коли після цього віку з дитиною продовжують займатися ті самі спеціалісти. Вони вже знають і саму дитину, і її особливості», - сказала Марина Орлова.

Перед присутніми також виступила Ганна Кукуруза, завідувач відділення психології розвитку Державного підприємства «Інститут охорони здоров’я дітей та підлітків НАМН України», виконавчий директор Благодійного фонду «Інститут раннього втручання». Вона висловила сподівання на дійсно конструктивну співпрацю між всіма гілками влади задля успішної реалізації цього проекту.

«Головне зараз – напрацювати основні питання, які можуть вирішуватися адміністративним ресурсом. Ми повинні розуміти, що ми всі є партнерами», - відзначив Михайло Черняк.

Заступник голови ХОДА запропонував провести наступне засідання координаційної ради найближчим часом, вже з напрацьованими питаннями кожного з членів консультативного органу.