Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Голова ХОДА зустрілася з колективом Радіоастрономічного інституту НАН України

Голова ХОДА зустрілася з колективом Радіоастрономічного інституту НАН України

24 жовтня Юлія Світлична взяла участь у розширеному засіданні Вченої ради інституту та передала державну нагороду заступнику директора РІ НАНУ Дмитру Вавріву.

«У своїй сфері Радіоастрономічний інститут Національної академії наук України є провідним. Це флагман. На вас рівняються, і ви унікальні не тільки в Україні, але й у світі, - підкреслила голова ХОДА, звертаючись до колективу інституту. - Я як людина, що має відношення до науки, кандидат і доктор наук, розумію, наскільки важко працювати в цій сфері та наскільки вона недооцінена нашою державою. Безумовно, так не повинно бути. Наука в Україні має бути затребуваною та отримувати підтримку – так само, як вона стимулюється в Європейському союзі».

Юлія Світлична зазначила, що на обласному рівні робиться все можливе для підтримки розвитку освіти й науки.

«Ми впровадили стипендії облдержадміністрації - для молодих і досвідчених науковців. Минулого року ми збільшили їх у 2,5 рази. Також проводимо всілякі конкурси, і одним з лауреатів такого обласного конкурсу є ваш співробітник. Чи потрібно робити більше? Однозначно потрібно. Впевнена, що в 2019 році, виходячи з можливостей бюджету, ми однозначно не зменшимо фінансування сфери освіти та науки, а будемо робити все для того, щоб його збільшувати», - запевнила керівник області.

У ході засідання вченої ради вона передала державну нагороду заступнику директора РІ НАНУ Дмитру Вавріву. Професор, член-кореспондент НАН України одержав звання «Заслужений діяч науки та техніки». Також голова ХОДА вручила співробітникам інституту відзнаки облдержадміністрації. Юлія Світлична запевнила колектив РІ НАНУ в тому, що інститут може розраховувати на підтримку у вирішенні питань, які належать до компетенції облдержадміністрації. Зокрема, керівництво інституту вже звернулося до Юлії Світличної з рядом господарських питань.

Директор Радіоастрономічного інституту НАН України В'ячеслав Захаренко наголосив на великому значенні підтримки сфер освіти та науки в Харківській області.

«Харківська область - це столиця студентства. Безумовно, ми повинні продовжувати цю традицію - традицію освіти, традицію підтримки фундаментальної та прикладної науки, - сказав В'ячеслав Захаренко. - Я не пам'ятаю іншого періоду, коли так успішно розвивалася область. Весь час на перших місцях в Україні за показниками. Я думаю, відсотків на 80 усе залежить від Юлії Олександрівни, від того, наскільки ми хочемо просунутися в тому, щоб зробити нашу область інноваційною, щоб привести сюди нові технології та розвивати фундаментальну науку».

У даний момент Радіоастрономічний інститут НАНУ в Харкові - одна з найвідоміших у світі українських наукових установ. Тут знаходиться найбільший у світі радіотелескоп УТР-2 з системою УРАН і Комплекс електромагнітного зондування навколишнього середовища. Вони є об'єктами Національного надбання України в області науки. Щоб попрацювати на унікальній харківської техніці, до колег звертаються вчені з Франції, Австрії, Голландії, Німеччини, Швеції, Японії та інших країн світу.

«Радіоастрономія - це дуже молода наука, дуже актуальна. Вона збагатила наші знання про Всесвіт результатами першорядного значення», - каже заступник директора інституту, академік НАНУ Олександр Коноваленко.

Крім розширення знань людства про Всесвіт, радіоастрономія також стимулює розвиток техніки та інформаційних технологій. Для досліджень вчених розробляються все більш потужні антени, малошумні приймальні пристрої, сучасні носії інформації, що дозволяють зберігати все більші обсяги даних.

«Ця наука розвивається в усьому світі, але Харків залишається лідером. І, сподіваємося, так і буде ще багато років», - підкреслює Олександр Коноваленко.

Більше фото