Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Донбасі ми захищаємо не лише наш суверенітет, ми стоїмо на захисті демократії в Європі. Президент

На Донбасі ми захищаємо не лише наш суверенітет, ми стоїмо на захисті демократії в Європі. Президент

Це Петро Порошенко підкреслив в інтерв’ю італійській газеті La Repubblica.

«Ми не просимо солдат. Ми лише просимо, щоб ЄС залишався на нашому боці, тому що бути разом – єдиний спосіб, щоб бути сильніше. Розумієте, на Донбасі ми захищаємо не лише наш національний суверенітет – ми стаємо на захисті демократії в Європі, яка знаходиться під прицілом Москви», - підкреслив Петро Порошенко.

«Я б хотів повезти Сальвіні (Міністр внутрішніх справ Італії Маттео Сальвіні – ред.) на Донбас, щоб показати йому школи та ринки після російських бомбардувань. Загиблих дітей, а також дітей-сиріт, військових вдів та зруйновані міста. І я впевнений, що тоді він би зрозумів наскільки потрібні санкції проти Москви», - також додав Президент.

«Насправді, боюся, що ваш міністр внутрішніх справ не знає про глибоку трагедію, яку, з вини Кремля, переживає Україна», - зауважив Глава держави.

Він підкреслив, що цінності завжди важливіші за гроші і краще виконувати власні зобов’язання перед ЄС, аніж робити бізнес з Росією.

Президент зазначив, що Україна вже чотири роки є об’єктом російської агресії, «коли російські солдати на нашій території вбивають наших солдат та наших мирних громадян».

«Таке брутальне порушення міжнародного права, яке вже призвело до 11 тисяч загиблих, мало б викликати протест у будь-якого політика, який себе поважає. Я б міг також розповісти Сальвіні про жахливі умови, в яких перебувають українські в'язні в російських в'язницях, або про переслідування 350 тисяч кримських татар, які не прийняли російські паспорти після незаконної анексії з боку Москви», - зазначив Президент України.

Він зауважив: «Путін –  лише імператор, який хоче приєднати мою країну, навіть не питаючи думку наших людей. Уявімо, що завтра він захоче зробити теж саме з Сардинією. Може організувати фальшивий референдум та заявити, що острів раптом став російським. Кожен італієць почав би боротьбу, щоб отримати його назад та, звичайно, мав би підтримку всього світу. Так само і я чекаю, щоб усі, включно з Італією, боролися проти російської військової окупації моєї країни».

Глава держави також підкреслив важливість економічних обмежувальних санкцій проти країни-агресора, які напряму пов’язані з виконанням Мінських домовленостей.

«Насправді, економічні санкції досі є дієвими, тому що, не дивлячись на зростання ціни на газ, російська економіка - у стані стагнації, а купівельна спроможність росіян падає. Наразі ці санкції не є покаранням, а лише механізмом, щоб тримати РФ за столом переговорів, метою яких є повернення Україні окупованих територій», - сказав Петро Порошенко та додав, що з урахуванням амбіцій Путіна всі європейські держави мають потурбуватися про захист своєї національної безпеки.