Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харкові пройшли відкриті тренування й змагання травмованих учасників АТО і ООС

У Харкові пройшли відкриті тренування й змагання травмованих учасників АТО і ООС

У спортивному заході взяли участь воїни, які отримали травми кінцівок.

Вони показали ефективність й працездатність протезів для занять спортом, які були виготовлені за новітніми технологіями харківськими протезистами. Багато хто з ветеранів, які змагалися сьогодні, вже виступали раніше в напрямку «Кросфіт» у проекті «Ігри героїв».

Спортсмени - учасники АТО і ООС - отримали новітні спортивні протези в рамках проекту Трастового фонду НАТО з медичної реабілітації в Україні.

Учасників спортивного змагання від імені голови області привітав заступник голови ХОДА Михайло Черняк. Він зазначив, що питання реабілітації воїнів ООС, а також розвитку спорту в області є пріоритетними, а сьогоднішня спортивна подія є значущою як для ветеранів, так і для протезистів-ортезистів Харківщини.

«Про позитивні результати ми можемо говорити завдяки тій спільній роботі, яку провели наші вчені, лікарі і представники міжнародних організацій. Сьогодні шість учасників ООС могли виступати в змаганнях на нових сучасних протезах, які виготовили в Харкові, - сказав Михайло Черняк. - Сподіваюся, досвід пілотного проекту буде розширено, і подібні протези зможуть отримати всі учасники ООС, яким потрібні такі засоби».

Про розвиток програми, в рамках якої учасники ООС мають можливість отримати сучасні спортивні протези, говорила і заступник Міністра соціальної політики України з питань європейської інтеграції Олександра Чуркіна.

За словами керівника делегації НАТО, керівника програм співробітництва, реабілітації та загальних послуг NSPA Джона Босманса, спільна робота з українськими ортезистами була розпочата чотири роки тому, і сьогоднішні результати говорять про успішність проекту.

«Президент України Петро Порошенко оголосив 2018-й роком спортивної реабілітації військовослужбовців, які отримали травми під час антитерористичної операції. Сьогодні за допомогою нашої організації близько 500 воїнів отримали медичну допомогу в Україні та за кордоном, важливою частиною реабілітації стали спортивні заходи», - підкреслив Джон Босманс.

Він також відзначив успіхи харківських лікарів у виготовленні протезів для бійців ООС.

Директор Українського науково-дослідного інституту протезування, протезобудування та відновлення працездатності (УкрНДІпротезування) Антоніна Салєєва розповіла, що за допомогою фонду НАТО в Україні розпочато виробництво сучасних спортивних протезів.

«Наші майстри з початку програми співпрацювали з іноземними фахівцями, і сьогодні вони несуть відповідальність за якість і обслуговування продукції. Складність виробництва в тому, що це дуже індивідуальні вироби - їх потрібно так «підігнати» до кінцівки, щоб пацієнт не відчував жодного дискомфорту», - зазначила Антоніна Салєєва.

Учасник ООС Андрій Скороход з Одеси здобув на сьогоднішніх змаганнях 3-е місце. Він розповів, що кросфітом займається вже 2,5 роки, але новий протез ноги випробував вперше. Якістю харківського протеза задоволений.

«Мені треба ще звикнути і випробувати всі параметри, але оскільки цей протез професійний та спортивний, я сподіваюся, що в ньому буде комфортно займатися», - каже Андрій Скороход.