Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Українці ніколи не питали і не питатимуть в Путіна дозволу на самостійну церкву. Президент

Українці ніколи не питали і не питатимуть в Путіна дозволу на самостійну церкву. Президент

Петро Порошенко під час виступу на презентації книги Блаженнішого Святослава Шевчука «Діалог лікує рани» особливо наголосив, що важливою складовою українського державотворення є автокефалія Української Помісної Православної Церкви.

«Більшість із вас якби почули рік тому, що ми так близько підійдемо до Томоса – сказали б, що це неможливо. Що врешті-решт не вистачить рішучості у візантійців дати благословення. Але сумнівів залишається все менше. І я навмисно не буду називати терміни... Але можу сказати точно – ми вже на фінішній прямій», - зауважив Петро Порошенко.

Глава держави особливо наголосив: «І всім вже давно зрозуміло, що українці ніколи не питали і не будуть питати в Путіна дозволу на право мати самостійну церкву. Це наша дорога до храму, й ми рішуче нею йдемо та подолали всі перешкоди з Божою допомогою».

Президент зазначив, що після створення єдиної церкви буде відбуватися діалог. Він навів слова «Заповіту» Блаженнішого Йосифа Сліпого, написаного в 1981 році: «Найближчими нам за вірою та кров'ю є наші православні брати. Нас єднає традиція рідного християнства, спільні церковні та народні звичаї, спільна двотисячолітня культура. Нас єднає спільне змагання за самобутність рідної Церкви, за її повноту, якої видимим знаком буде єдиний Патріархат Української Церкви».

«Дуже смілива візія, в якій важливим є розуміння спільності й готовності йти до повноти Церкви понад тисячолітні роз’єднання. Візія, що спирається на глибоку віру в те, що для Господа немає нічого нездійсненного», - підкреслив Петро Порошенко.