Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Україна стає сильнішою і рухається до ЄС – Президент під час підписання Угоди щодо макрофінансової допомоги Україні

Україна стає сильнішою і рухається до ЄС – Президент під час підписання Угоди щодо макрофінансової допомоги Україні

Президент України Петро Порошенко провів зустріч з Віце-президентом Європейської Комісії з питань євро та соціального діалогу, фінансової стабільності, фінансових послуг та Союзу ринків капіталу Валдісом Домбровскісом.

Перед зустріччю Президент України взяв участь у церемонії підписання Меморандуму про взаєморозуміння та Кредитної угоди між Україною та Європейським Союзом щодо Четвертої програми макрофінансової допомоги Україні в обсязі 1 мільярд євро.

В церемонії та переговорах також взяв участь Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

Меморандум та Угоду в присутності Президента України та Прем’єр-міністр України підписали виконуюча обов’язки Міністра фінансів України Оксана Маркарова, Голова Національного банку України Яків Смолій та Віце-президент Європейської Комісії Валдіс Домбровскіс.

Глава держави підкреслив, що макрофінансова допомога з боку Європейського Союзу пов’язана із реформами, частина з яких вже виконана Україною та висловив сподівання, що вже найближчим часом Верховна Рада ратифікує Кредитну угоду та Меморандум, які були підписані сьогодні.

«Україна стає сильнішою. Україна рухається до Європейського Союзу» – підкреслив Президент під час підписання Угоди та подякував представникам Європейського Союзу за підтримку в проведенні реформ в Україні. «Ви по праву є співучасниками і співспонсорами реформ, які проводяться в Україні протягом останніх чотирьох років», - сказав Петро Порошенко.

Президент зауважив, що це є позицію справжніх друзів. «Ми пліч-о-пліч в нашій програмі по реформуванню держави, в програмі по поверненню України в родину європейських народів», - додав Петро Порошенко.

Глава держави також подякував Віце-президенту Європейської Комісії за вчорашнє рішення Ради Європейського Союзу щодо продовження санкцій проти Росії як країни-агресора: «Ми дуже цінуємо єдність і солідарність європейських країн з Україною».

В свою чергу, Віце-президент Європейської Комісії Валдіс Домбровскіс зазначив, що ця макрофінансова допомога сприятиме подальшому реформуванню України, створенню нових робочих місць та сприятиме впевненості для українських та іноземних інвесторів в стабільному майбутньому України.

У ході зустрічі Глава Української держави та Віце-президент Європейської Комісії детально обговорили стан реалізації домовленостей за результатами ювілейного Двадцятого Саміту Україна – ЄС, що відбувся 9 липня 2018 року у Брюсселі, зокрема перспективи поглиблення секторальної співпраці у сферах цифрового ринку, енергетики, митного співробітництва, шляхи підтримки реформ, поглиблення взаємодії для протидії зовнішньому втручанню у виборчі процеси в Україні та Європейському Союзі, а також подальшого просування ініціативи Президента України щодо «патронажу» держав-членів ЄС над містами та районами підконтрольних Україні територій Донецької та Луганської областей.

Також співрозмовники обмінялись думками щодо розвитку економічної ситуації в Україні та продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом.