Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В області вже реалізовано 88 бізнес-планів переселенців та членів малозабезпечених сімей

В області вже реалізовано 88 бізнес-планів переселенців та членів малозабезпечених сімей

Про стан реалізації на Харківщині пілотного проекту «Рука допомоги» говорили під час селекторної наради.

Заступник голови ХОДА Михайло Черняк дав доручення керівникам районів, громад та міст обласного значення активізувати роботу в цьому напрямку.

«Це важливе соціальне питання, тому ми не повинні втрачати позиції з реалізації цієї програми. На обласному рівні та в цілому в державі питання працевлаштування, детінізації, легалізації робочих місць, відрахувань з ЄСВ і наповнення місцевих бюджетів заслуговують на першочергову увагу», - сказав Михайло Черняк.

За даними директора обласного центру зайнятості Володимира Міненка, з початку дії проекту в області до нього було залучено 1736 осіб, з яких 954 мають статус членів малозабезпечених сімей, 782 - внутрішньо переміщені особи (30 мають обидва статуси).

«Із загальної кількості учасників проекту на участь у сприянні працевлаштуванню подали заяви 1312 осіб, було працевлаштовано 597, або 45%. До участі в громадських роботах залучено 329 осіб. Для отримання фінансової допомоги звернулися 240 осіб», - навів дані Володимир Міненко.

Також комісійно було розглянуто бізнес-плани та прийнято рішення щодо 88 осіб на загальну суму 5 млн 455 тис. грн. Володимир Міненко зазначив, що учасники «пілоту» обрали різні види господарської діяльності, серед яких: вирощування сільськогосподарських культур, ремонт та пошиття взуття, сімейна пасіка, відкриття ветеринарної клініки, піцерії, діяльність у сфері бухгалтерського обліку тощо.

Крім того, під час селекторної наради розглянули питання організації громадських робіт соціального напрямку за результатами 7 місяців цього року. Зокрема, відзначили, що в 2018 році до участі в громадських роботах було залучено 5 тисяч осіб.

Довідка. «Рука допомоги» – пілотний проект Міністерства соціальної політики України, який реалізується за підтримки Світового банку в рамках більш широкої стратегії модернізації системи соціальної підтримки населення. Мета проекту – допомогти вимушеним переселенцям та членам малозабезпечених сімей позбутися залежності від соціальних виплат, отримати достойну роботу або заснувати власний бізнес. Як «пілот», «Рука допомоги» є в Харківській, Полтавській та Львівській областях, а з 2018 року – також в окремих об’єднаних територіальних громадах Житомирської, Донецької та Чернігівської областей. На сьогодні близько 4,5 тис. громадян подали заявки на участь.

Сума мікрокредиту, який може отримати учасник проекту для започаткування власної справи, складає до 40 прожиткових мінімумів (у 2018 році – близько 70 тис. гривень). При цьому повертати потрібно лише різницю між сумою фіндопомоги та сплаченими за три роки податками і зборами. А в разі, якщо учасник стає роботодавцем для двох членів малозабезпеченої сім’ї, ВПО або учасників ООС, – фінансова допомога стає безповоротною.