Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харкові знімають фільм про будинок «Слово»

У Харкові знімають фільм про будинок «Слово»

Кінострічка розповідає історію харківського будинку, до якого 1930 року поселили «цвіт» української інтелігенції. Згодом мешканці квартир були репресовані.

«Художній фільм «Будинок «Слово» – це історія протистояння Миколи Хвильового та тоталітарної радянської системи, яку уособлює його антигерой Акімов. Усі події відбуваються в Харкові, це 1930-ті роки, - в той час, коли Харків був столицею України, коли тут був зібраний весь «цвіт» української культури, й цей період увійшов в історію під назвою «Розстріляне відродження». Зараз ця тема починає бурхливо порушуватись. Тому що це був унікальний період в історії української культури, й він був абсолютно гармонійним і актуальним у контексті європейської культури в цілому. Це фільм про те, чим можемо пишатися, про те, що ми - українці, харків’яни, ми всі - разом. Це наша спільна історія. Фільм саме про це»,  - розповів продюсер Олег Щербина.

У Харкові зйомки проходять у будівлі Держпрому та на площі Свободи. Знімати у справжньому будинку «Слово» не будуть, щоб не заважати його теперішнім мешканцям. Окрім того, там не зберігся інтер’єр 30-х років.

Спеціальні павільйони для зйомок вже побудовані у Києві.

25 липня з ходом знімального процесу ознайомився заступник голови ХОДА Анатолій Бабічев.

«Дуже добре, що знімають фільм саме про цей період в історії України - і видатний, і трагічний водночас. Наші майбутні покоління повинні знати про ці події, - відзначив Анатолій Бабічев. - Обласна державна адміністрація, особисто голова ХОДА Юлія Світлична опікується питаннями охорони, збереження культурної спадщини. Будинок «Слово» - це також той історичний момент, про який слід пам’ятати». 

За словами Олега Щербини, фільм «Будинок «Слово» - один з 5 найбільш очікуваних і найбільш масштабних, які зараз знімають в Україні. Фільм створюється за підтримки Держкіно, держава виділила на його зйомки 30 млн грн. Перед прем’єрою фільму, яка за планом повинна відбутися у 2020 році, стрічка буде продемонстрована на міжнародних фестивалях. 

«Цей фільм розрахований для широкого прокату. Ми розраховуємо на те, що його побачить велика кількість глядачів. Я сподіваюсь, він буде успішним в українському прокаті», - сказав Олег Щербина.