Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Працюємо над залученням нових можливостей для вчених Харківщини. Юлія Світлична

Працюємо над залученням нових можливостей для вчених Харківщини. Юлія Світлична

19 липня голова ХОДА зустрілася з харків’янами, що отримали гранти Президента України на підтримку своїх досліджень.

Тематика робіт молодих харківських вчених, які отримали підтримку Президента, дуже широка – від пошуку шляхів запобігання хворобам Альцгеймера та Паркінсона й пошуку універсальних антиоксидантів до розвитку низьковуглецевого землекористування.

Вітаючи земляків, Юлія Світлична відзначила, що харківська наукова школа знов підтвердила свої передові позиції в Україні.

«Наші молоді вчені кожного дня доводять, що вони - найкращі. Мені приємно зазначити, що 7 харків’ян отримали гранти від Президента України – від 60 до 90 тисяч гривень кожен - на продовження своєї наукової діяльності. Думаю, що це найкращий стимул для того, щоб працювати у своїй країні та продовжувати обраний шлях», - відзначила керівник області.

За постійну підтримку держави та обласного керівництва Юлії Світличній подякувала одна з отримувачів грантів Президента - доктор фізико-математичних наук, професор кафедри ядерної та медичної фізики ХНУ ім. В.Н. Каразіна Валерія Трусова. Вона розповіла, що наукова робота «Розробка нових антиамілоїдних стратегій на основі широкомасштабного скринінгу інгібіторів патологічної агрегації білків» отримала найбільшу можливу суму підтримки - 90 тисяч гривень.

«Наше дослідження спрямоване на з’ясування механізмів, які призводять до розвитку певних захворювань - як то хвороб Альцгеймера та Паркінсона. Ми будемо намагатися з’ясувати механізми, які зможуть допомогти запобіганню розвитку саме цих захворювань. Сподіваємося, що наші розробки створять передумови для подальших клінічних досліджень та імплементації в медичну практику», - сказала Валерія Трусова.

Ефективність державних та обласних механізмів підтримки науки в ході зустрічі відзначив ректор Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна Віль Бакіров.

«Думаю, що в жодній області України, мабуть, немає такої постійної та серйозної підтримки не тільки молодих науковців, але науки як такої. На Харківщині склалася дуже гарна традиція взаємодії обласної державної адміністрації та наукових установ. Є ціла низка проектів, що спрямовані на заохочення, стимулювання наукового пошуку та наукових досліджень. Сьогодні ми бачимо, який серйозний результат дає така підтримка, - прокоментував Віль Бакіров. - Кожна проблема, яку розв’язують молоді вчені, що отримали гранти, є серйозною, фундаментальною та має практичну спрямованість. Хотів би подякувати голові ХОДА Юлії Світличній за її підтримку та практичну допомогу науковцям».

Голова ХОДА запевнила, що керівництво області й надалі працюватиме над розширенням можливостей для молодих учених, у тому числі, залучаючи до цього міжнародні інституції.

«Одним із гарних прикладів залучення додаткової міжнародної мотивації стало проведення торік у Харкові ІІ Міжнародного конгресу вчених USERN, 5 перших лауреатів якого отримали по 5 тисяч доларів, а 10 найкращих - тревел-гранти, щоб навчатися та здобувати нові можливості. Впевнена, що й цього року ми щось особливе залучимо до Харківської області, щоб мотивувати наших вчених для подальшої наукової діяльності. Працюємо над тим, щоб і надалі залучати нові можливості для вчених Харківщини», - сказала Юлія Світлична.

Більше фото