Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У ХОДА розглянули питання погашення боргів із заробітної плати на підприємствах області

У ХОДА розглянули питання погашення боргів із заробітної плати на підприємствах області

Засідання тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат відбулося 19 липня.

Нарада пройшла під керівництвом заступника голови ХОДА Михайла Черняка.

Він зауважив, що найбільша заборгованість із заробітної плати сьогодні зосереджена на державних підприємствах області. Головним боржником залишається Харківське державне авіаційне виробниче підприємство.

«Це питання знаходиться у компетенції державних органів влади, але ми докладаємо максимум зусиль, щоб сприяти його вирішенню. У свою чергу, в регіоні ми маємо працювати так, щоб комунальні підприємства не накопичували борги. Пріоритети мають бути визначені таким чином, щоб заробітна плата була на першому місці. Це стосується і керівництва підприємств, і керівництва районів. Якщо на комунальному підприємстві виникла заборгованість, район має підтримати його, щоб підприємство могло рухатися вперед. Необхідно знаходити можливості та механізми, щоб забезпечити людей заробітною платою у повному обсязі», - підкреслив Михайло Черняк.

Особливу увагу заступник голови ХОДА приділив установам бюджетної сфери, наголосивши на недопущенні виникнення боргів у цій галузі.

За даними, озвученими у ході наради директором Департаменту соціального захисту ХОДА Юрієм Шпарагою, загальна заборгованість із заробітної плати в області станом на липень становить 249,5 млн грн, з них 205 млн - борг підприємств-банкрутів.

На підприємствах комунальної форми власності заборгованість на початок липня становить 1,5 млн грн.

У ході наради керівники районів та підприємств пояснили, чому виникли ці борги, та надали інформацію щодо плану погашення заборгованостей.