Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Сковородинівці відзначили свято Івана Купала

У Сковородинівці відзначили свято Івана Купала

У традиційних «Містеріях Купала з Варсавою», які 7 липня пройшли на території Національного літературно-меморіального музею Г.С. Сковороди, взяла участь керівник області Юлія Світлична.

«У рамках фестивалю проходять майстер-класи з народних ремесел, працюють різні арт-локації, відбуваються покази фестивального кіно та виступи народних колективів. Але головне - це відродження українських традицій, до яких сьогодні може долучитися кожен охочий, - підкреслила голова ХОДА. - Шануємо традиції, адже це те, на чому базується наша культура, яка згуртовує, цементує українську націю».

Юлія Світлична зазначила, що місце проведення фестивалю - музей Григорія Сковороди - є дуже символічним.

«Григорій Савич Сковорода - це видатна постать української літератури та культури. За 4 роки ми відзначатимо 300-річчя з дня народження славетного письменника та мислителя. Вже зараз ми розпочинаємо роботи з відновлення пам’яток, пов’язаних з ним, - розповіла керівник області. - Будемо також відновлювати та підтримувати й інші об’єкти культурного надбання Харківщини. Зокрема, вже виділено кошти на першочергові роботи у Шарівському замку. Зробимо все, щоб презентувати пам’ятки області якомога більшому загалу людей, щоб розвивати внутрішній туризм, який, у свою чергу, дасть поштовх для розвитку економіки районів».

Юлія Світлична також відзначила, що Купальські свята проходять в усіх районах області.

«Традиційні українські свята об’єднують нас, роблять згуртованими. Єдиною родиною Харківщини, в якій ми можемо спиратися один на одного», - сказала Юлія Світлична.

Керівник області ознайомилася з локаціями фестивалю та переглянула конкурс вінків, виготовлених учасниками свята.

Протягом свята для гостей «Містерій Купала» працювала алея майстрів та ярмарок-продаж. Усі охочі могли взяти участь у майстер-класах. У рамках музейного простору тематичні програми представили Харківський історичний музей, Харківський літературний музей та Чугуївський художньо-меморіальний музей І. Ю. Рєпіна. Своє мистецтво глядачам продемонстрували представники Харківського кобзарського цеху.

В екокоморі музею відбувся показ кращих фільмів фестивалю «Відкрита ніч. Дубль 21» та туристична виставка «Харківщина: туристичні відкриття».

На локаціях фестивалю виступали фольклорні колективи Харківщини.

На головній сцені після офіційного відкриття виступили солісти Великого Слобожанського ансамблю пісні і танцю та колективи European Festival.

Увечері в рамках свята відбулася етновечірка і вогняне шоу з феєрверком «Купальська квітка» та ілюмінацією на воді.

Більше фото