Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В області зростає популярність «теплих» кредитів серед ОСББ та ЖБК

В області зростає популярність «теплих» кредитів серед ОСББ та ЖБК

Про це повідомив директор Департаменту житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури ХОДА Сергій Магдисюк.

За його даними, станом на 1 червня ОСББ та ЖБК області видано 23 «теплих» кредити на загальну суму 5,5 млн грн. За аналогічний період минулого року було видано лише 11 «теплих» кредитів на загальну суму 3,7 млн грн.

«Кредитним коштом у багатоквартирних будинках ОСББ та ЖБК встановлюються індивідуальні теплові пункти, виконуються роботи з термоізоляції огороджувальних конструкцій будинків, у місцях загального користування встановлюються енергоощадні вікна і двері, проводиться модернізація систем освітлення тощо», - сказав Сергій Магдисюк.

Зростальний попит на «теплі» кредити пояснюється можливістю отримати чимале співфінансування на заходи з енергоефективності і в результаті заощаджувати кошти на оплаті комунальних послуг.

Так, згідно з урядовою програмою «теплих» кредитів, ОСББ та ЖБК отримують відшкодування від 40% до 70% (у залежності від кількості субсидіантів у будинку) суми кредиту, залученого на придбання енергоефективного обладнання та/або матеріалів, за обласною програмою ще 20% суми кредиту відшкодовується з обласного бюджету.  

Окрім того, до підтримки енергоефективних заходів, що впроваджуються в багатоквартирних будинках ОСББ та ЖБК, долучаються окремі місцеві ради. Наприклад, відшкодування частини «теплих» кредитів здійснюється з місцевих бюджетів міст Лозова, Чугуїв та Харків.