Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

«Доповнена реальність» та портал «Класна оцінка». Два харківських виші виграли конкурс стартапів від МОН

«Доповнена реальність» та портал «Класна оцінка». Два харківських виші виграли конкурс стартапів від МОН

Переможці отримають кошти на впровадження та розвиток проектів, а також менторську допомогу.

Фінал змагань пройшов 16 травня в приміщенні міністерства.

Найкращі стартапи визначали в двох номінаціях: «Економічно спрямовані інновації» та «Соціально спрямовані інновації».

Так, у номінації «Економічно спрямовані інновації» ІІІ місце посів проект Харківського національного університету радіоелектроніки - Eventyr, рекламна платформа доповненої реальності.

У номінації «Соціально спрямовані інновації» І місце було за Національним аерокосмічним університетом ім. М.Є. Жуковського «Харківський авіаційний інститут» з освітнім порталом «Класна оцінка».

Під час оцінювання проектів журі звертало увагу на 3 основні критерії: новизна, масштабованість (розмір аудиторії, на яку розраховано розробку), стан готовності до впровадження.

Загалом же цього року на участь у конкурсі було подано 240 заявок, з яких найбільше - від вишів (165). Також свої проекти надсилали представники наукових установ національних академій наук, шкіл, коледжів, професійно-технічних училищ тощо. До півфіналу відібрали 40 проектів, а в фінал – 20.

Найбільше поданих проектів стосувалися сфери ІТ, освіти, охорони здоров’я, агросектору, енергоефективності, екології, допомоги людям з особливими потребами.

«Цього року ми проводили конкурс стартапів уже втретє й отримали найбільшу кількість заявок за весь час. Традиційно, найактивнішими були університети. Вже наступного року ми плануємо розширити можливість брати участь у конкурсі й для приватних підприємців-розробників», – розповіла генеральний директор директорату інновацій та трансферу технологій МОН Дарина Чайка.

Під час проведення конкурсу працювала демозона, де можна було ознайомитися з проектами фіналістів та півфіналістів. Там було представлено найрізноманітніші розробки – від живих австралійських раків, вирощених в ставках на півдні України, до платформи доповненої реальності.

Приміром, чимало уваги привернула робота столичних школярів та студентів – «вічна канцелярія». Створений ними блокнот не пошкоджується, не намокає і всі зроблені в ньому ручкою записи можна стерти звичайним антисептиком. До нього в комплекті йде олівець, що ніколи не закінчується. Він створений з металу, який окислюється під час взаємодії з папером і залишає слід. Написи таким олівцем стираються звичайним ластиком.

Ще одна «шкільна» розробка – від учня із Закарпаття, з якою він переміг на Міжнародній олімпіаді з екології в Кенії. Йдеться про створення паперу з опалого листя. За словами юного винахідника, його розробку вже можна запускати в серійне виробництво. Для перероблення підходить фактично будь-яке листя – щоб отримати целюлозу, його треба відварити в розчині натрію. А з відходів можна буде робити паливні брикети та навіть добрива.

Винахідники з СумНАУ, що потім отримали 2 місце, пропонували відвідувачам випити чаю з їхніх одноразових стаканчиків, які не тільки є абсолютно безпечними для довкілля та розкладаються за 3 місяці, а й навіть удобрюють ґрунт. У майбутньому ця розробка може стати альтернативою не тільки для одноразового посуду, а й ПЕТ-пляшок, в яких можна буде зберігати масло, алкоголь тощо.

Ще одне аграрне ЗВО – Вінницький НАУ – запропонував проект енергоощадного вібраційного млина, що в підсумку став переможцем. Він дозволяє робити подрібнення до розміру частинок від 5 до 50 мікрометрів, що в 5 разів тонше за людську волосину. Це дає змогу більше активувати матеріал. Приміром, подрібнені на такому млині лікарські засоби засвоюються організмом не за кілька годин, як при звичайному подрібненні, а максимум за годину.

Переможці конкурсу отримали призи від партнерів фестивалю – сертифікати на туристичні поїздки, на безкоштовну участь у виставках Innovation market та Ukrainian Israeli Innovation Summit 2018, на навчання та менторську допомогу, участь в International Startup University Battle у Копенгагені.

Детальніше дізнатися про всі представлені в фіналі розробки можна на Фейсбук-сторінці конкурсу.  

На урядовому порталі нагадують, що конкурс стартапів проходив у межах Всеукраїнського фестивалю інновацій, який тривав у МОН впродовж 15-16 травня.