Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Марк Беккер провів засідання штабу мобільного реагування на випадки порушень прав землевласників

Марк Беккер провів засідання штабу мобільного реагування на випадки порушень прав землевласників

Під час засідання підбили підсумки роботи за минулий тиждень, а також розглянули хід вирішення питань, порушених на попередніх засіданнях.

На початку засідання члени штабу знову зустрілися з власниками земельних ділянок - паїв у Нововодолазькому районі, які заявили про позбавлення їх права постійного користування землею з боку місцевого сільгосппідприємства. Минулої зустрічі під час засідання штабу були обговорені проблемні питання та надані відповідні доручення представникам ГУ Держгеокадастру в Харківській області, Департаменту агропромислового розвитку ХОДА та керівництву РДА. Наразі пайщики могли безпосередньо поставити питання представнику господарства, з яким вони мають спір. Основною проблемою стало те, що попри розрив стосунків деяких пайщиків з сільгоспвиробником, господарство продовжує обробляти землі селян. Марк Беккер запропонував конкретні шляхи для вирішення проблемного питання – незавершеного виробництва, коли землі власників паїв сільгоспвиробник засіяв озимою до їх виходу з підприємства, через що весною селяни не змогли розпочати польові роботи. Зокрема, було визначено час та формат діалогу для учасників земельного конфлікту.

«Пайщики зустрінуться з керівниками підприємства за участю фахівців Департаменту агропромислового розвитку ХОДА та вирішать питання передачі землі власникам після збирання врожаю господарством. Для цього будуть підписані акти передачі землі з обговоренням строків та суми грошових виплат», - зазначив Марк Беккер.

Крім того, про проблемні питання щодо неправомірних дій державного реєстратора прав на нерухоме майно обговорили з учасниками земельних спорів – власниками господарств Сахновщинського району. З фермером із Роганської ОТГ Харківського району вирішили питання щодо оформлення земельних ділянок, які знаходяться в державній власності.

Учасники штабу детально розглянули всі обставини цих земельних конфліктів. Голова оперативного штабу Марк Беккер взяв під контроль вирішення цих питань та надав відповідні доручення представникам правоохоронних органів та землевпорядним організаціям. Він відзначив, що права землекористувачів не повинні порушуватися, усі конфліктні ситуації сторони повинні вирішувати виключно у визначений законом порядок.

Усього з початку роботи оперативного штабу мобільного реагування на випадки порушень прав землевласників і землекористувачів розглянуто 45 звернень (у тому числі звернення, що надійшли на телефон «гарячої лінії»). Наразі оперативним штабом відпрацьовані 24 звернення - факти рейдерства не підтверджені. 21 звернення знаходиться на опрацюванні.

Нагадаємо, штаб був створений розпорядженням голови ХОДА Юлії Світличної. Головною метою його діяльності є забезпечення захисту аграріїв від спроб рейдерських захоплень земель і зібраного врожаю, швидке й ефективне реагування на будь-які незаконні дії щодо захоплення майна аграріїв. Штаб не заміщає діяльність відповідних органів у фіскальній частині або рішення судів.

До складу штабу увійшли представники силових структур області, громадських організацій, які об'єднують власників землі, фахівці Департаменту АПР ХОДА, фіскальної служби і Держгеокадастру області.

Телефони «гарячої лінії» оперативного штабу мобільного реагування на випадки порушень прав землевласників і землекористувачів: (057) 705-01-59, (066) 339-10-58.