Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У ХОДА обговорили заходи щодо запобігання пожежам у лісах

У ХОДА обговорили заходи щодо запобігання пожежам у лісах

Це питання було озвучене на засіданні Регіональної комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Як зазначив т.в.о. заступника начальника Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Харківській області Сергій Колосовський, протягом квітня - червня 2018 року рятувальники спільно з представниками лісового та мисливського господарства й місцевих органів влади перевірять готовність підприємств, що належать до сфери їх управління, а також підприємств, установ та організацій, які мають у віданні ліси, до ліквідації пожеж. Зокрема, перевірятимуть наявність пожежної техніки, аварійно-рятувального обладнання, засобів протипожежного призначення та засобів пожежогасіння.

«У лісогосподарських підприємствах завершується робота з доукомплектування пунктів протипожежного інвентарю, проведено ремонт пожежної техніки та обладнання. Лісові пожежні станції підготовлені», - зазначив Сергій Колосовський.

За його інформацією, організовано роботу 32 лісових пожежних станцій, у складі яких - 51 пожежний автомобіль, 12 лісових пожежних модулів. До гасіння залучається 55 тракторів з ґрунтообробним знаряддям, 30 мотопомп та 347 ранцевих лісових вогнегасників.

«Виконання пожежоохоронних заходів та гасіння лісових пожеж здійснюють 213 працівників відомчої пожежної охорони та 575 працівників державної лісової охорони. Забезпечено роботу диспетчерської та пожежно-сторожової служб», - сказав Сергій Колосовський.

Для забезпечення потреб пожежогасіння в підпорядкованих лісових насадженнях облаштовано 94 протипожежних водойми. Для нагляду за пожежною ситуацією працюють 29 пожежно-спостережних веж, на 6 встановлено телевізійні системи спостереження, 2 телевізійні системи встановлено на вежах оператору мобільного зв’язку.

«Для забезпечення належної охорони лісів від пожеж необхідно додатково встановити 6 пожежно-спостережних веж, 8 телевізійних систем спостереження, придбати 1 трактор, 4 пожежних автомобілі, 3 малих пожежних модулі, 48 ранцевих лісових вогнегасників. Планується встановлення 1 вежі та придбання 2 телевізійних систем спостереження», - сказав Сергій Колосовський.

У ДСНС нагадують,що основною причиною лісових пожеж є порушення населенням правил пожежної безпеки в лісах і розповсюдження пожеж на лісові насадження з прилеглих до них територій.

Протягом пожежонебезпечного періоду 2017 року організовано та проведено понад 1 тис. 921 рейду щодо дотримання населенням вимог пожежної безпеки в лісових масивах, за результатами яких 205 осіб притягнуто до адміністративної відповідальності за порушення правил пожежної безпеки в лісах.